2015. január 19., hétfő

Szeretnéd tudni, hogy hol 500ezer Ft a minimálbér külföldön

Szeretnéd tudni, hogy hol 500ezer Ft a minimálbér külföldön?

 
A kép csak illusztráció!

Van egy olyan hely, ahol mindenki jól él, a munkánkért annyi fizetést kapunk, amennyit megérdemlünk. Cserébe nem várnak mást, mint minőségi munkavégzést és odaadást. De úgy gondolom, ezeket idehaza is elvárják, sőt teljesítjük is, mégsem 500ezer Ft a minimálbér. Akkor hol van ez a hely, ahol ilyen bőkezűek és akár havi 1 millió Ft-ot is képesek vagyunk keresni?

A külföldi munkavállalás „netovábbja” Luxemburg. Azt lehet kevesen tudták, de Luxemburgban a minimálbér havi kb. 500ezer Ft a családi pótlék havi 50ezer Ft. És ez tényleg még csak a minimum. Nehéz itt munkát vállalni, tudni kell az ország nyelvét és szigorúak a szabályok, de kárpótoljon minket a fizetés, ami simán elérheti a millió forintos havi átlagot is. Körülbelül 520ezer lakosa van, amiből közel 200ezer külföldi, jól tükrözi, hogy itt virágzik a külföldi munkavállalás. Ez már az idei 2015-ös állás trend, de nézzük, hogy mi volt a helyzet 2014-ben!

Külföldi munka, ki hová ment dolgozni 2014-ben?

Sokan gondolkodnak azon, hogy külföldön kellene munkát vállalni, de néha ez a gondolat, csak gondolat marad, nem kerül kivitelezésre. Manapság nagyon sok információ birtokába kerülhetünk, melynek következtében a külföldi munkavállalás gyerekjátékká válik. Ha viszont, csak a statisztika érdekli, nézzük, hogy 2014-ben ki hová ment dolgozni!

Hová mentek a férfiak dolgozni külföldön?

A férfiak célországa Németország volt. Munkakört tekintve a vendéglátóipart és az építőipart preferálták. Ennek egyszerű oka lehet, ezeket az állásokat ezerszám hirdetik a munkáltatók, így nagyobb eséllyel nyerhetjük el ezeket az állásokat! Aki jó szakmunkás és még a nyelvet is beszéli, biztos megtalálja a számítását külföldön!
Németország után a következő nagy favorit Nagy-Britannia (Anglia) volt, továbbá Hollandiát is nagyon szerették a férfi munkavállalók. Munkakört tekintve, hasonló a helyzet, mint azt már ez előzőekben említettem.

Hová mentek a nők dolgozni külföldön?

A nők közkedvelt célországa Nagy-Britannia (Anglia) volt. Munkakör pedig az egészségügy: ápolók, idősgondozók. Ami motiváló lehet ebben a munkakörben, hogy nagyon hasonló a munka, mint Magyarországon, viszont a bérezése sokszorosa a hazai béreknek. Ezért a külföldi munkák élén az egészségügy végzett és Anglia. 
Nagy-Britannia után a nők közkedvelt célországa Németország volt, illetve Ausztria. Munkaköröket tekintve a dobogón végeztek a vendéglátó ipari munkák és az adminisztrációs munkák. Persze népszerűsége meg sem közelíti az egészségügyi munkákat! 

Az iskolai végzettség is befolyásolja a munkavállalási kedvet!

Az alacsonyabb iskolai végzettségűek kicsit bátortalanabbak, mint a magasan iskolázottak. A nyelvtudás az, ami visszatartja a munkavállalókat abban, hogy kipróbálják magukat a külföldi munka terepén! Sokan nyelvtudás nélkül szeretnének jól fizető álláshoz jutni, de az alkalmi munka területén már eléggé telített a piac. Nagyon ügyesnek kell lenni és gyorsnak, hogy egy-egy ilyen állást el lehessen csípni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése