GYIK

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdések – válaszok a külföldi munkavállalásról 1. rész

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol van külföld?

Sok cikkben és álláshirdetésben olvasom azt, hogy külföldi munkavállalás, de országot nem írnak. Na, azzal sokra megy az ember. Hol is van külföld? Egy magyarországi lakosnak például Ausztria az külföld, az ott végzett munka, az külföldi munka. De egy osztráknak, Magyarország szintén külföld. Ezért rögtön tisztáznám a félreértéseket, amikor külföldi munkavállalásról, vagy külföldi munkáról olvasunk, azt a magyarok szemszögéből kell érteni! 

Európai uniós munkavállalás, vagy távolabb?

Ez a kérdés is sokszor felmerül, így választ kell, hogy adjunk rá! A válasz eléggé összetett. Aki nem akar sokat szöszmötölni és gyorsan akar külföldön dolgozni, ők mindenképpen az EU-n belül vállaljanak munkát! Miért? Egyszerű a papírügyintézés, nem nagyok a távolságok, elég jó a kereseti lehetőség! Kinek érdemes távolabb utazni munkát vállalni? Itt többnyire az USA és az Amerikai munkavállalás szokott szóba jönni, tehát azok mennek az USA-ba munkát vállalni, akiket a kalandvágy és a nyelvtanulás jobban inspirál. Természetesen a fizetések is valamivel jobbak. Sokan szeretik az egzotikus országokat is és szívesen vállalnak munkát például Dubai-ban, Kanadában, szigeteken és egyéb mediterrán országokban. Ez teljesen egyedi és egyéni nézőpont kérdése, kinek miért van szüksége a külföldi munkára.

Hogy menjek ki külföldre dolgozni?

Ha már eldöntöttük, hogy hová szeretnénk menni, és mit szeretnénk ott dolgozni, akkor egy jó állást kell keresni. Erre az oldalunk tökéletes http://kulfoldi-allas.blogspot.hu  Ha megtaláltuk azt az álláshirdetést, ami pont megfelelő nekünk, akkor döntsük el, hogy megfelelünk –e az elvárásoknak. Kell írnunk egy olyan önéletrajzot, mely minden szempontnak megfelelő és eléri a nyelvi szintet is, amit elvár a cég. Ezután fel kell készülnünk egy állásinterjúra, ami természetesen a célország nyelvén fog történni! Ha sikerül az állásinterjú, akkor jöhetnek a további lépések, amiről majd később még említést teszek.

Kell –e nyelvtudás a külföldi munkához?

Olyan hirdetést is olvastam már (sajnos nagyon sok helyen), hogy: Nyelvtudás nélküli munkák. Erről már több cikket is írtam, de a nyelvtudás nélküli munkavállalás egy nagyon veszélyes dolog! Képzeljünk abba bele, ha külföldön a munkánk során, vagy azon kívül valami történik velünk? Lebetegszünk, megsérülünk, elveszítjük az iratainkat, és még sorolhatnám reggelig! Szóval ezekben az esetekben, hogyan tudnánk intézkedni? Hogyan magyaráznánk el a problémánkat valakinek? Sajnos sehogy! Tehát dolgozni, munkát vállalni lehet nyelvtudás nélkül is, de a külföldi élet nem csak munkavállalásból áll, hanem társadalmi életet is élnünk kell, aminek elengedhetetlen feltétele a kommunikáció, ez esetben az ország nyelvén.

Német nyelvtudással, melyik országban érdemes munkát vállalni?

Akinek már megy a nyelv legalább minimálisan, mindenképp érdemes megpróbálnia az ausztriai munkákat. Ezen belül is a határhoz közelebb lévő tartományokat, mint például Burgenland. Ha akármi probléma történne Ausztriából, Burgenlandból egyszerűbb a hazautazás és egyszerűbb segítséget is hívni! 
Ha középszinten megy a német, jó választás lehet Svájc is. A svájci munkalehetőségek igen színesek, bár a munkavállalás nem olyan egyszerű.
Akinek, már jobban megy a német nyelv, nekik Németország lehet a célország. Heidenheim munkák nagyon népszerűek a munkavállalók körében. A nyelvtudásunk mértékével bátran növelhetjük a távolságot is, mivel a jó német nyelvtudással, mi magunk is képesek leszünk elboldogulni.

Milyen munkaköröknél biztosítanak szállást külföldön?

A vendéglátás, idegenforgalom egy olyan terület, ahol többnyire a szállás és az étkezés biztosítva van. Ennek, csak az lehet a hátulütője, hogy a szállásért és az étkezésért is felszámolnak valamennyit, jobban mondva levonják a bérből. Természetesen így is sokkal gazdaságosabban lehet kijönni, mert más külföldi munkáknál is biztosítanunk kell a szállást az étkezést és plusz az utazást is. Így sokkal jobban megéri, mert helyben vagyunk, nem kell utazzunk. Időt és utazási költséget is spórolunk!

A párommal milyen munkát tudunk vállalni, ha külföldön szeretnénk dolgozni?

A következő munkakörökben nagyobb létszámban vesznek fel munkaerőt: gyári munka, termelési munka, szalagmunkák, zöldség-, gyümölcs betakarítás, csomagolói munka, stb. Mindig azt kell figyelni, hogy egyszerre hány álláshely vár betöltésre. Ha több embert várnak, akkor érdemes egyszerre megpályázni. Továbbá olyan lehetőség is adódhat, ha az egyik fél már dolgozik egy munkakörben és beajánlja a párját. Én azt javaslom, hogy ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy egy helyre kerüljünk a párunkkal, mert ha megszűnik a munka, egyszerre ketten is bajba kerülhetünk.

A külföldi országokban, milyen minimálbérre lehet számítani?

Sajnos a KSH még a 2014-es adatokat nem készítette el, így a 2013-as év minimálbéreivel tudunk szolgálni. Igaz ettől sokkal nem változtak a bérek.

Ország Minimálbér Bruttó Euro

Belgium 1502 
Írország 1462
Franciaország 1430
Luxemburg 1874
Hollandia 1469
Nagy-Britannia 1250

Sok országnál nincs törvényben meghatározott minimálbér, ezért nagyon sok adatot nem is tudunk közölni.

Diplomásként is van esélyem külföldön dolgozni?

Ha a diploma mellé tudás és nyelvismeret is társul, akkor komoly lehetőségek vannak külföldön. A legjobban fizető diplomás munkák az informatika területén, a mérnöki munkák területén és az egészségügy területén adódnak. Elhelyezkedni nem egyszerű, de ha a nyelvtudás magas szintű, akkor nincs akadály.

Egyénileg menjek külföldre dolgozni, vagy munkaközvetítők által?

Sokan mennek külföldre dolgozni munkaközvetítők által, de azt szem előtt kell tartani, hogy ők sem dolgoznak a két szép szemünkért, így valahol a jövedelmünkből mínuszt képez. Én ezért azt javaslom mindenkinek, hogy saját maga intézze a munkavállalást, így nem lesz senkire sem ráutalva. Így komolyabb profitra is szert tud tenni. A munkaerő közvetítő cégek, sok mindent elintéznek helyettünk, de pont ezért egy kiszolgáltatott helyzet alakul ki. Ha a nyelvtudásunk megalapozott, legalább társalgási szintű, akkor ne féljünk magunk belevágni a munkakeresésbe.1 megjegyzés:

  1. Great blog♥

    How about follow each other?
    I follow your blog. Waiting for you♥
    My Blog: http://juliemcqueen.blogspot.com

    VálaszTörlés

Kereső