Ausztria

Célország: Ausztria

 
Ausztria
Amikor a külföldi munkavállalás kerül szóba, sokan az embereknek az ausztriai munkavállalás ugrik be. Ennek egyszerű az oka, mivel Magyarországról nagyon sokan települnek át, vagy ingáznak Ausztriába és ott vállalnak munkát. De, hogy megértsük azt, hogy miért is mennek oda olyan sokan, előtte kicsit ismerkedjünk meg ezzel az országgal.


Milyen általános információkat találok Ausztriáról?

Ausztria, avagy Osztrák Köztársaság (németül: Österreich) Több országgal határos, köztük Magyarország, Németország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Svájc és Liechtensein. Ausztria térképe tehát így mutat:
Ausztria térkép


Ausztria fővárosa: Bécs (Wien)
Ausztria tartományai (Bundesland):
Burgenland, Karintia (Kärnten), Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Felső-Ausztria (Oberösterreich), Salzburg (Salzburgerland), Stájerország (Steiermark), Tirol (Észak-Tirol és Kelet-Tirol), Vorarlberg, Bécs (Wien)

Ausztria nagyobb városai, települései: 
Bécs (Wien),  Grác (Graz), Linz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt am Wörthersee, Villach, Wels, Sankt Pölten, Dornbirn, Bécsújhely (Wiener Neustadt), Steyr, Feldkirch, Bregenz, Leonding, Klosterneuburg, Baden bei Wien, Wolfsberg, Leoben, Krems an der Donau, Traun, Amstetten, Lustenau, Kapfenberg, Mödling, Hallein, Kufstein, Traiskirchen, Schwechat, Braunau am Inn, Stockerau, Saalfelden am Steinernen Meer, Ansfelden, Tulln an der Donau, Hohenems, Spittal an der Drau, Telfs, Ternitz, Perchtoldsdorf, Feldkirchen in Kärnten, Bludenz, Bad Ischl, Kismarton (Eisenstadt), Schwaz, Hall in Tirol, Gmunden, Wörgl, Hard, Wals-Siezenheim, Marchtrenk, Bruck an der Mur, Sankt Veit an der Glan, Korneuburg, Neunkirchen, Vöcklabruck, Lienz, Rankweil, Hollabrunn, Enns, Brunn am Gebirge, Ried im Innkreis, Bad Vöslau, Waidhofen an der Ybbs, Knittelfeld, Trofaiach, Mistelbach, Zwettl, Völkermarkt, Götzis, Sankt Johann im Pongau, Gänserndorf, Bischofshofen, Gerasdorf bei Wien, Ebreichsdorf, Seekirchen am Wallersee, Sankt Andrä, Groß-Enzersdorf.

Ausztria területe: 83 870 km²

Népessége: 8 504 850 fő

Hivatalos nyelv: Német (osztrák változata)

Turisztika: 
Ausztria nagyon komoly turisztikai szerepkört is betölt, nem véletlenül a munkaerőt is ebbe a szegmensbe várják. Síparadicsomaik világhírűek, kihasználják az ország domborzati előnyeit. A híradásokból és az interneten folyamatosan nyomon követhetjük Ausztria hójelentését. 

Melyek a legkeresettebb munkák, állások Ausztriában?

(Ha szeretné valamelyik állást megtekinteni, kattintson rá!)

Ács állás  
Gyári munka  
Hentes munka  
Kozmetikus  


Hogyan lehet Ausztriában munkát vállalni?

Az ausztriai munkavállalás az Európa uniós csatlakozásunk óta klasszisokkal könnyebbült és fel is gyorsult. Az osztrák munkavállaláshoz így már nincs szükség munkavállalási engedélyre, nincs engedélyezési eljárás, elegendő a személyigazolvány, lakcímkártya, uniós egészségügyi kártya és maximum útlevél. (Az útlevél nem kötelező). Továbbá szükség lehet erkölcsi bizonyítványra, a képesítéseinkről, bizonyítványainkról másolat, fordítás és hitelesítés. 
Az ausztriai tartózkodáshoz, viszont szükség van tartózkodási engedély - és egyéb dokumentumok kiváltására. Azok a külföldi állampolgároknak, akik munkavállalás vagy letelepedés miatt érkeznek Ausztriába, a beutazást követő 3 napon belül, be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti kerületi önkormányzati hivatalnál. Itt igényelhetik és kapják meg az igazolványukat is.

Ausztriában van próbaidő?

Igen van. A próbaidő mértéke, normál munkavállalás esetén 1 hónap, ez szakmunkás tanulók esetében 3 hónap lehet maximum. A próbaidős munkavállalás sajátossága, hogy ez idő alatt, mindkét fél indoklás nélkül a szerződést felbonthatja.

Ausztriában, mennyi a kötelező heti munkaidő?

Az osztrák munkaidő hasonló a magyar gyakorlathoz, ami heti 40 óra. Ez napi 8 órás bontásban történik. A munkáltató ettől eltérhet és 38,5 órát is engedélyezhet, ilyenkor a pénteki munkavégzés ideje rövidül.

Ausztriában van túlóra, túlmunka lehetőség?

Bizonyos munkakörökben előfordul túlóra, túlmunka. Ilyenkor a normál bérezésen felül plusz 50% pótlékra jogosult a munkavállaló. A heti túlmunka ideje összesen nem haladhatja meg az 50 órát.

Mi történik, ha megbetegszek külföldön, hogyan fognak ellátni?

Ha rendelkezünk Európa uniós egészségbiztosítási kártyával (amit Magyarországon kiváltottunk) akkor ugyan úgy ellátnak minket Ausztriában is, mint Magyarországon.

Ha Ausztriában elveszítem a munkám, mi történik, kapok munkanélküli ellátást?

Ha valamilyen oknál fogva elveszítené az állását, akkor az osztrák törvények értelmében munkanélküli ellátás részesül, de csak abban az esetben, ha:
a munkanélkülivé válást bejelenti az osztrák munkaügyi szolgálatnak
előtte legalább 4 hét megszakítás nélküli munkaviszonyunk volt, ellenkező esetben a munkanélküli ellátásunk alacsonyabb.

Ha Ausztriában dolgozom, akkor is kaphatok családi pótlékot?

A családi pótlék kérdésköre igen összetett. Családi pótlékot az a személy kérvényezhet, akinek fennáll az osztrák munkaviszonya. A családi pótlékot igénylőnek a gyermeke egy háztartásban kell, hogy éljen a családi pótlékot igénylővel. A családi pótlék mellé a szülő gyermekek után járó adókedvezményre (Kinderabsetzbetrag) is jogosult.

Ausztriában is van betegszabadság?

Igen van betegszabadság. Továbbá létezik táppénz is. Ennek szabályozása több változós, így a pontos információkkal keresse munkáltatóját.

Mennyi szabadság jár Ausztriában?

Ha kevesebb, mint 25 évet dolgoztunk akkor az éves szabadságunk 30 munkanap. Ha több, mint 25 éves munkaviszonyunk van, akkor 36 munkanap a szabadságunk egy évben. Ezt kötelező kiadni, kivenni, mert kifizetni nem lehet!

Mennyire szükséges a nyelvtudás az ausztriai munkavállalás során? 

A nyelvtudás egy elég fontos pillére a munkavállalásnak. Mint ahogy azt az előzőekben is olvastuk, elég sok dokumentumot kell, hogy elintézzünk. Ez csak az egyik része a dolognak, de a munkáltatóval sem tudunk beszélni, ha nem tudjuk a nyelvet. A munkautasításokat is értenünk kell, reagálnunk kell. Így a német (bizonyos esetekben az angol) nyelv ismerete egy nagyon fontos elemét képezi a munkavállalásnak. Ha segítségre van szüksége, nézzen be ide, itt számos (akár ingyenes) nyelvi képzést találhat!

Hol van Ausztriában a legtöbb munkavállaló?

Ausztria fővárosa Bécs fogadja a legtöbb látogatót és munkavállalót. Némi információ Bécsről:
Bécs (németül Wien, angolul Vienna) Ausztria egyik legnagyobb városa. Impozáns épületekkel és turisztikai látnivalókkal. Aki Ausztriában vállal munkát, mindenképpen látogasson el Bécsbe és tekintse meg értékeit. 
Népessége közel 1,8 millió fő. Címere:

Ausztria címer


Nagyon sok külföldi él Bécsben, köztük magyarok is. Aki az utcákon sétál és elég jó a füle, biztos, hogy fog magyar szót is hallani. Hogy el ne tévedjünk, nézzünk egy Bécs térképet:

Bécs térkép


Ausztriában hol találom a magyar nagykövetséget? Mi a címe és az elérhetősége?

Magyar Nagykövetség - Ausztria

Magyarország diplomáciai képviselete:
Bécs Nagykövetség
Cím: Bankgasse 4-6 1010 Wien
Előhívó: 00-43-1
Telefon: 537-80-300 (munkaidőben)
Ügyelet: (00-43-699) 120-290-48
(mobiltelefon diplomáciai ügyekben, munkaidőn kívül)
Fax: 535-99-40
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szalay-Bobrovniczky Vince
E-mail: mission.vie@kum.gov.hu

Hol találok olcsó szállást Ausztriában?

Ha ausztriai munkára adja a fejét, és még nem megoldott a szállása, a nagyobb profit elérése érdekében, inkább diákszállót, vagy munkásszállót válasszon. Bécsben is számos szállást talál, de országosan is informálódhat. Az szállást érdemes mindig időben lefoglalni, mert ha csak becsöppenünk, nem biztos, hogy lesz szabad kapacitásuk. Ausztriai szállások láncokba tömörülnek és így még könnyebb a szálláskeresés és szállásfoglalás lebonyolítása. 
Ifjúsági szállást itt kereshet magának: www.jugendherberge.at 
Diákszállót pedig itt: www.studium.at/studentenheime 

Hol találok megbízható ausztriai álláshirdetéseket?

A Külföldi Állások Gyűjteménye weblap az Ön személyre szabott oldala. A hirdetéseket lefordítjuk magyar nyelvre, így Ön ki tudja választani, hogy melyik munka szimpatikus Önnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése