Németország

Irány Németország

 
Német zászló


Mai célországunk: Németország. Amikor az ember elhatározza, hogy elég volt a hazai állásokból a hazai fizetésekből és eldönti, hogy külföldre megy dolgozni, akkor többnyire 3-4 ország jut az eszébe. Ezek között szerepel Németország, Anglia, Svájc és Ausztria (itt megtekintheti az Ausztriai munkavállalással kapcsolatos cikkünket! ). Az origo.hu hírei szerint Németországban a legmagasabb a szabad álláshelyek száma. Főleg a szolgáltatási ágazat fogadja a munkavállalókat. Ismerkedjünk meg egy kicsit a külföldi munka paradicsomát: Németországot.

Mi az, amit érdemes Németországról tudni?

Német Szövetségi Köztársaság (németül így hangzik: Bundesrepublik Deutschland). Európa vezető országa, de még világszínvonalban is a negyedik helyen áll gazdaság és ipar tekintetében. Nem véletlen, hogy számos külföldi munkavállalónak biztosítani tud munkalehetőséget. Számos ország határolja, mint például: Dánia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Luxemburg, Belgium és Hollandia.

Fővárosa: Berlin
Területe: 357 021 km²
Lakossága: kb. 81 millió fő
Hivatalos nyelve: német
Nézzük Németország térképét:
Németország térképe


Melyek Németország nagyobb városai?

Berlin
Hamburg
München
Köln
Frankfurt am Main
Stuttgart
Düsseldorf
Dortmund
Essen
Bremen
Leipzig
Dresden
Hannover
Nürnberg

Hogyan szerezhetek Németországban állampolgárságot?

Körülbelül 7,3 millió külföldi állampolgár él Németországban, vendégmunkások (Gastarbeiter) és ezek családtagjai. Ezeknek az embereknek körülbelül kétharmada több mint 8 éve él az országban, 20%-uk Németországban született; ez a két feltétel külön-külön is állampolgárságot biztosít 7 év után a bevándorlási törvény (Zuwanderungsgesetz) szerint. Németország a vendégmunkások és a menekültek kedvelt célországa.

A vendégmunkások bevándorlása miatt jelentős török (1,9 millió), olasz (0,6 millió), szerb (0,6 millió), görög (0,4 millió), lengyel (0,3 millió), és horvát (0,2 millió) kisebbség jött létre. Egyre növekszik a harmadik világból betelepülők száma (indiaiak, kínaiak, afrikai feketék). Német felmérések szerint az európai betelepülők a törököknél jobban integrálódtak a társadalomba. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g )

Melyek a legkeresettebb munkák, állások Németországban?(Ha szeretné valamelyik állást megtekinteni, kattintson rá!)
Ács állás  
Gyári munka  
Hentes munka  
Kozmetikus  


Hogyan lehet munkát vállalni Németországban?

Mint, ahogy azt már az ausztriai munkavállalásnál (ha érdekli olvassa el a cikket) is írtuk  Németország is hasonlóképpen fogadja a külföldi munkavállalókat, akik az Európa Unió területeiről érkeztek. A dokumentumok beszerzése is hasonló kritériumokat támaszt, mint az ausztriai munkavállalás esetén. Szerencsére az uniós csatlakozás egységesítette a követelményeket, így ha az egyik ország nem hozta a számunkra elvárt eredményeket, fogjuk magunkat és egyszerűen csak továbbállunk.  Ami megnehezíti a munkavállalást, az mi magunk vagyunk! A magyar ember eléggé röghöz kötött, kevésbé mobilis, így nehezére esik, hogy feladja eddigi életét és belevágjon valami újba! Pedig a lehetőségek, mindenki számára adottak.

Hogyan történik az országba való beutazás és tartózkodás?

Az Európai Unió tagállamai között szabadon utazgathatunk, illetve munkát is vállalhatunk! Viszont, ha három hónapnál tovább szeretnénk az adott országban tartózkodni, akkor be kell jelentkeznünk. Erről a bejelentkezésről a hatóságok a közigazgatási, lakcímbejelentő hivatalban (Bürgerbüro/Meldestelle), egy igazolást állítanak ki (Freizügigkeitsbescheinigung). 

Milyen adók vannak Németországban, amit fizetnem kell, ha munkát vállalok?

A munkavállalók az alábbi adókat és járulékokat kötelesek befizetni:

Személyi jövedelemadó: az adózás mértéke függ az adóalany jövedelmétől, illetve adókategóriájától, amely figyelembe veszi a családi állapotot és más tényezőket
Szolidaritási adó: a személyi jövedelemadó 5,5 % -a
Egyházi adó
Egészség és anyasági biztosítás (16%, melyet a munkáltató és a munkavállaló közösen fizet)
Munkanélküli biztosítás
Rokkantsági, öregségi és özvegyi nyugdíj (18,6%, melyet a munkáltató és a munkavállaló közösen fizet)

Hány magyar él Németországban, találok olyan embert, aki elmondja a tapasztalatait?

A cikk elején, már beszámoltunk arról, hogy Németország lakossága kb. 81 millió fő, ebből közel 50-60ezer magyar él itt. Tehát van rá esély, hogy a munkahelyünkön, vagy a környékén találkozunk magyar emberekkel. Ők szívesen elmondják a véleményüket, tapasztalataikat!

Ha bajba kerülök külföldön, illetve segítségre van szükségem, hová forduljak?

A nagykövetségek, mindig jó szolgálatot tesznek, ha segítségre lenne szükségünk, Nincs ez másként Németországban sem! Ha problémánk, adódna, vagy segítségre szorulunk, keressük fel a Berlini Magyar Nagykövetséget
Elérhetősége:
Berlini Magyar Nagykövetség
Unter den Linden 76., 10117 Berlin
tel.: +49-30-203-100, fax: +49-30-229-13-14
e-mail: info@ungarische-botschaft.de

Milyen támogatást kapok, ha elveszítem a munkám Németországban?

Németország, nem feneketlen kút, ahol a bőség aranyában úszkálhatunk. Természetesen csak akkor jár, valamilyen támogatás, ha előtte már x ideig dolgoztunk (ez általában 4 hét minimum). Bár pár hónapnyi munka után még bevándorlóként is lehetőség van igénybe venni a Hartz IV típusú támogatást, melynek révén az önkormányzatra hárul a lakásbérlet és a fűtés költsége.

Milyen munkakörben lehet elhelyezkedni Németországban?

A fizikai munkát a németek szeretik külföldi munkavállalóknak kiadni, így ebben a szegmensben biztos sok állást találhatunk. Az alacsonyabb képzettségűek is nagyobb eséllyel találnak munkát, mert mint ahogy azt említettem a fizikai munkát nem nagyon szeretik a német állampolgárok. Akinek már magasabb végzettsége van, ott már nagyobb a versenyhelyzet. Természetesen a fizetések, bérek is sokkal magasabbak ebben a kategóriában.

Mennyire fontos a nyelvtudás, ha Németországban szeretnék munkát vállalni?

Sajnos megint el kell oszlassam a rózsaszín felhőt és ki kell jelentsem: Nincs nyelvtudás nélküli munka! Vagyis ha van, akkor annak a veszélye igen magas. Ha körbenéz az oldalunkon, több helyen kifejtem a véleményem, hogy a nyelvtudás nélküli munkavállalás, milyen sok veszélyt rejt önmagában. Jogos a kijelentés, hogy a húsipari csontozáshoz munka közben nincs szükség a német nyelvre, ez igaz is, de nem is akkor kell használnunk a nyelvtudásunkat. A minimum nyelvismeret elsajátítása, nem nagy kihívás, ezért azt mindenképpen sajátítsuk el. Ha segítségre van szüksége, itt találhat jó nyelvi képzéseket!

Néhány segítség ahhoz, hogy nyelvet tanuljunk. 

Ha már elhatároztuk, hogy külföldön akarunk dolgozni, akkor kezdjünk el nyelvet tanulni! De hogyan? 

Naponta tanuljunk meg 15-30 olyan szót, ami a munkakörünkre jellemző és elengedhetetlen lesz a megértése.

Naponta tanuljunk meg 5-10 olyan mondatot, mely szituációs jellegű és segít nekünk a kiválasztott munkakörben a kommunikációhoz.

Hallgassunk minél több német nyelvű videót, mely magyarul van feliratozva. Így két legyet ütünk egy csapásra, mert szokjuk a német nyelvet, közben a fordítást is gyakoroljuk.

Ezt ismételjük kb. egy hónapig és mielőtt kimennénk dolgozni külföldre, menjünk el egy nyelvtanárhoz és kérjünk tőle egy nyelvi szintfelmérést. Ő majd eldönti, hogy van –e egy minimális nyelvismeretünk, amivel nekivághatunk a nagyvilágnak.

Németországban, mennyi a heti kötelező munkaidő?

Németországban a heti kötelező munkaidő 35 óra, ami nem azt jelenti, hogy túlórával ez nem növelhető meg. A gyakorlat azt mutatja, hogy kb. 10 órát túlóráznak a munkavállalók, amit természetesen a korrekt munkaadó ki is fizet!

Hol találok megbízható németországi álláshirdetéseket?

A Külföldi Állások Gyűjteménye weblap az Ön személyre szabott oldala. A hirdetéseket lefordítjuk magyar nyelvre, így Ön ki tudja választani, hogy melyik munka szimpatikus Önnek. 

1 megjegyzés:

Kereső