2015. január 25., vasárnap

Külföldi munkavállalás nyelvtudás nélkül 2015-ben?

Külföldi munkavállalás nyelvtudás nélkül 2015-ben?


A kép csak illusztráció

A válasszal kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Egyesek azt állítják, hogy igenis lehet külföldön munkát vállalni nyelvtudás nélkül, mások pedig egyértelműen kijelentik, hogy nem lehetséges a külföldi munkavállalás, ha nem ismerjük a nyelvet. Most egy kicsit megvizsgáljuk ezt a kérdést, pro és kontra!

Milyen esetben tudok munkát vállalni külföldön, nyelvtudás nélkül?

Sokan csóválják a fejüket, hogy ilyen lehetőség nincs, de mégis van egy kivétel, mikor nem szükséges a külföldi munkavállaláshoz nyelvtudás. Igaz ez ritka, mint a fehér holló, de létezik. Tehát, amikor egy csoporttal utazunk külföldre, a csoport tagja, vagy tagjai beszélik a nyelvet (és ha megbízunk bennük), akkor ők elintézik a papírügyeket, mi pedig elvégezzük azt a munkát, amihez értünk. Ez az esetek többségében építőipari munkákra jellemző, amikor brigádok mennek ki külföldre dolgozni, de jellemző még a mezőgazdasági szezonmunkák esetében is. Erről itt olvashatja a vonatkozó bejegyzést: 2015-BEN IS HÓDÍT A MEZŐGAZDASÁGI SZEZONMUNKA KÜLFÖLDÖN 

Létezik, olyan megoldás is, amikor munkaközvetítő cégen keresztül megyünk külföldre dolgozni nyelvtudás nélkül, de ez egy elég veszélyes, komoly kockázatokat rejtő megoldás. Mert lehet, hogy találnak nekünk munkát, de kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk, mert nem értjük, amit mondanak nekünk, nem értjük a munkaszerződést, stb. Ezt nem nevezném teljes értékű megoldásnak!

Gondoljunk bele, abba is, mi történik akkor, ha kiutazunk egy idegen országba, nyelvtudás nélkül, lehet szerencsénk van és sikerül valahogy állást találnunk. De történik velünk valami! Megsérülünk, rosszul leszünk, (sokáig sorolhatnám a sort), bekerülünk a kórházba, feltesznek néhány alap kérdést: milyen a vércsoportunk, van –e gyógyszerérzékenységünk, hol fáj, mi a bajunk (itt is sorolhatnám sokáig). Egyrészt nem fogunk érteni, egy szót sem, másrészt válaszolni sem fogunk tudni. Ugye milyen nagy bajba keveredhetünk így? 

Külföldi állások, külföldi munkák nyelvtudás nélkül …

Olvashatjuk, többnyire az átverések címeként! Ezekkel nagyon vigyázzunk, legyünk szkeptikusak és nézzünk alaposan utána. Sokan hallottak már arról, hogy gyanútlan és hiszékeny emberekből nagyon sok pénzt húztak ki. Már említettük, hogy miért fontos a nyelvtudás, csak akkor vállaljunk el, ilyen nyelvtudás nélküli külföldi munkát, ha olyan ember állítja, akiben megbízunk. Akivel ki tudunk utazni külföldre és természetesen beszéli az ország nyelvét. 

Mi a teendő, ha külföldön akarunk dolgozni, de nem tudjuk a nyelvet?

Ha külföldön akarunk dolgozni, ne rögtön a legjobb állásra gondoljunk, főleg, ha még a nyelvet sem tudjuk! De létezik így megoldás? Igen létezik. Szenteljünk egy kis időt és energiát a nyelvtanulásnak. Ha nem akarunk ebbe sok pénzt invesztálni, akkor tanuljunk otthon nyelvet. Naponta tanuljunk meg 20-30 új szót, ami fontos lehet az adott munkakörben, továbbá tanuljunk meg 15-20 mondatot, mellyel sikeresen elboldogulhatunk bizonyos szituációkban. Ezt ismételjük egy – két hónapon keresztül. Továbbá nézzünk nagyon sok videót magyar felirattal, így szokjuk a nyelvet és nagyon sok minden „ránk ragadhat”. Ha ezt a technikát alkalmazzuk, elsajátítunk egy minimális nyelvtudás, amely már elégséges lehet a munkaelvárásoknak. Illetve biztonságban fogjuk magunkat érezni külföldön! Ne legyünk lusták és ne dőljünk be annak, ha állást kínálnak nekünk külföldön, nyelvtudás nélkül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése