2015. január 21., szerda

2015-ben is hódít a mezőgazdasági szezonmunka külföldön

2015-ben is hódít a mezőgazdasági szezonmunka külföldön

 
Eperszedés külföldön


Már 2014-ben is nagy népszerűségnek örvendett a mezőgazdasági szezonmunka külföldön. (Gyümölcsszedés, zöldségszedés, szüretelés, betakarítás, stb.). Hogy mi ennek az oka? Elég egyszerű a válasz! A mezőgazdasági szezonmunka egy olyan külföldi munkakör, ahová szakképzettség és nyelvtudás nélkül is felveszik a munkavállalókat. Természetesen a bérezés és a munka színvonala is eszerint várható. De nézzük a részleteket:

Akárki jelentkezhet a mezőgazdasági szezonmunkákra?

Nem! Ide kitartás és jó fizikum szükséges. Ebben a munkakörben a szervezetünk eléggé igénybe van véve. A rövid ciklusú munkáknál (2-3 hét) lehet, hogy szabadnap sem jár, ennek megfelelően eléggé fárasztó a munka. Például egy almaszedő munkakörben gondoljunk abba is bele, hogy fel – le kell járni a létrán. Az almafák az esetek többségében hegyoldalakon vannak, így a terepviszonyok is megnehezítik a munkavégzést. Továbbá megterhelő lehet a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok is, néha verőfényes napsütés, de hirtelen lehet özönvíz szerű eső is. Így csak azok jelentkezzenek külföldi szezonmunkára, akiknek ezek a tényezők nem okoznak problémát.

Mennyi ideig tartanak a betakarítási szezonmunkák külföldön?

Mivel szezonális jellegű, minden attól függ, hogy az adott zöldség, vagy gyümölcs meddig takarítható be. Ha melegházi növényről van szó, akkor a szezonidő kitolódik, így szinte folyamatos munkalehetőséget biztosít. Az esetek többségében a mezőgazdasági betakarítási munkálatok 1-2 hónapot vesznek igénybe. Természetesen arra is van lehetőség, hogy egyik szezonmunkából a másikba megyünk át. Ebben az esetben már nem árt némi nyelvtudás, hogy elintézzük magunknak a következő munkahelyet! 

Hány órát kell naponta dolgozni, ha szezonmunkát végzek külföldön?

Nem ritka a napi 9-10 óra munkavégzés sem. Többnyire órabérben történik az elszámolás, így aki bírja a megterhelést, számukra nem okoz különösebb problémát. Aki nem tud ennyi időt egyhuzamban dolgozni, számukra igen megterhelő lehet a munkavégzés. 

A szüreti munkánál ingyenes a szállás és az étkezés?

A munkáltató meghatározza, hogy biztosít –e szállást és/vagy ellátást. Természetesen akkor a bér is változik. Például egy ausztriai szezonmunkánál, ha a munkáltató állja a szállást és az étkezést, akkor óránként 6-7 Eurót lehet keresni. 
 
Zöldségszedés

Mit vigyek magammal, ha külföldre szeretnék menni szezonmunkára?

Elegendő ruhát és lehetőleg az időjárásnak megfelelőt (előtte tanulmányozzuk a hely időjárási helyzetét, nehogy meglepetésként érjen minket a túl hideg, vagy túl meleg időjárás!)

Megfelelő mennyiségű hideg és tartós élelmet, arra az esetre, ha nem lenne elegendő, amit biztosítanak nekünk. Külföldön drágább lehet a tartós élelem, érdemes ezután is utánanézni.

Vízhatlan gumicsizmát, ha az időjárás úgy kívánja, de a hajnali harmattól is elázhat a lábunk

Egy strapabíró és nagyon kényelmes munkás cipőt, ha acélbetétes az sem baj, védi a lábunkat a ráeső tárgyaktól

Ha esős lenne az idő, ajánlatos egy esőkabátot is magunkkal vinni

Munkáskesztyűt (ezt többnyire biztosítják, de 1-2 nap alatt tönkremehet, és ilyenkor nem árt, ha van tartalék! Ne a legolcsóbb, gyenge minőségűt vigyük, mert az sem bír 1-2 napnál többet. Védjük a kezünket, mert ha az első pár napban feltörjük a kezünket, a további munkavégzés pokol lesz!)

Ha igényesek vagyunk, akkor nem árt, ha viszünk magunkkal egy váltás ágynemű huzatot is.

Mobiltelefon, melyen segítséget is tudunk kérni, ha akármi történne. Ellenőrizzük, hogy az adott országban megfelelően tudjuk –e használni, vagy vigyünk magunkkal egy kártya független mobiltelefont és vegyünk a célországban egy SIM kártyát.

Nem tudni, azt sem, hogy milyen időjárás várható, milyen a fűtés, így jól jöhet egy hálózsák is. Vannak igazán picire összehajtható hálózsákok is, az tökéletesen megfelelő lesz.

Megfelelő személyes okiratok beszerzése. A munkáltató elmondja, hogy milyen okiratokra lesz szükség. Nem árt, ha fénymásolatot készítünk mindenből, az eredeti papírjainkat soha ne hagyjuk ott sehol! Váltsuk ki az Európai Uniós társadalombiztosítási egészségügyi kártyát is, anélkül ne induljunk útnak.

Milyen elvárásoknak kell megfelelni egy mezőgazdasági szezonmunkásnak külföldön?

Mennyire fontos a nyelvtudás, ha szezonmunkára megyek?
A nyelvtudás ebben a munkakörben nem annyira fontos, egy minimális szintű elvárt, hogy megértse, amit mondanak és megértesse, ha problémája lenne! Aki jobban beszéli a nyelvet, biztos lehet abban, hogy csoportvezetői státuszba helyezik, akiknek a bére is sokkal magasabb!

Mennyire fontos a szüretelési, mezőgazdasági tapasztalat a külföldi munka során?

Akinek nincs semmilyen tapasztalata a munkával kapcsolatosan, megterhelheti a hirtelen ért fizikai igénybevétel. Így mindenképpen érdemes előtte kipróbálni még itthon, hogy milyen is az ilyen jellegű szezonmunka.

Mennyire megterhelő a mezőgazdasági, betakarítási szezonmunka?

Elég megterhelő, így csak egészséges, jó fizikumú jelentkezők nyernek felvételt a munkákra. A napi több órás munka, esetleg fárasztó testhelyzetben, igen megterhelő lehet.

Milyen egyéb elvárásra lehet számítani?

Szenvedélybetegség, függőség (alkohol, drog) kizáró tényező. Sok helyen a dohányzást sem nézik jó szemmel, sőt van ahol az is kizáró tényező. Aki a munkanapra alkoholos vagy más befolyásoltsági állapotban érkezik, azonnal elbocsájtást nyer. Így még mielőtt kiutazna külföldre, mérlegelje ezeket a feltételeket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése