2015. január 22., csütörtök

Hogyan kell Amerikában (USA-ban) munkát vállalni?

Hogyan kell Amerikában (USA-ban) munkát vállalni?

 
USA

Ha ezt a cikket olvasod, biztos Téged is érdekel, hogy hogyan történik az amerikai munkavállalás. Sokan csak eljátszadoznak a gondolattal, hogy jó lenne az USA-ban munkát vállalni, de sokan bele is vágnak és külföldön, Amerikában vállalnak munkát és telepednek le. De mielőtt felhúznánk a túrabakancsot, nem árt, ha tájékozódunk néhány dologról. Hogyan is kezdjek neki az amerikai munkavállalásnak?

Hogyan történik az országba (USA) való belépés?

Az esetek többségében, amikor Amerika kerül szóba, turistaként utazunk be az országba és ekkor turista vízumra van szükség. Az amerikai munkavállaláshoz viszont a turista vízum nem lesz jó! Ebben az esetben munkavállalói, vagy bevándorlási vízumra lesz szükségünk. Ezeket mindenképpen be kell szerezzük, mert már a határon ellenőrzik, hogy rendelkezünk –e ilyennel, illetve anélkül nem tudunk munkát vállalni.
Ha beléptél az államokba, és hosszabb távon tervezed az ottlétet, akkor 30 napon belül regisztráltatnod kell magad itt.  

USA

Ha, már Amerikában vagyok, hol találok szállást?

Itt egyszerre több lehetőségünk is adódik, nézzük sorjában:

1. Lehetőségünk van szállodai szobát foglalni, ehhez semmilyen extra dolog nem szükséges az iratainkon és a pénzen kívül. Ha munkavállalás céljából megyünk Amerikába, nem valószínű, hogy szállodában szeretnénk az összes nehezen megkeresett pénzünket elkölteni!

2. Lakásbérlés. Ez valamivel olcsóbb lehet, de nem árt ezt is átgondolni! Érdemesebb többen összefogni és úgy bérelni egy lakást. Lakásbérlésnél kérhetnek tőled jövedelem igazolást, illetve security deposit-ot ez egy biztonsági összeg, olyan, mint nálunk a kaució. 
 
USA

Milyen dokumentumokra lesz szükségem, ha Amerikában szeretnék dolgozni?

SSN (Social Security Number) vagyis ez lesz a Társadalombiztosítási és úgynevezett adószámunk is egyben. Ezt az okiratot a vízummal kell kiváltani a Social Security Administration irodában. 

Feltételezem, ha Amerikába akarsz utazni, akkor rendelkezel egy útlevéllel, nem árt, ha ellenőrizzük a lejárati idejét is, ha már régebben váltottuk volna ki! Ez a dokumentum szintén fontos lesz, ha igazolnod kell magad.

Továbbá, jó, ha a szálláshelyedről egy lakcím bizonylatot is beszerzel.

Egészségbiztosítás (Medicaid). Amerikában nincs jótékonykodás, mint Magyarországon, komoly pénzeket kell kifizetni az egészségbiztosítóknak. Ha nincs egészségbiztosításod és lebetegszel, akkor totális anyagi csődbe is kerülhetsz! Mielőtt kiutaznál Amerikába, nagyon járd körül ezt a témát és legyél alapos. Keress egy jó biztosítást, mert könnyen rámehet a gatyád is erre a dologra!

Bankkártya, bankszámla. Ezt is érdemes átgondolni, hogy hol bankolunk. Valamelyik nagy amerikai bankot javaslom, azok kártyáit több államban elfogadják. Mielőtt kiutaznál Amerikába, nézd meg, hogy a cél államban, melyik bankkártyát fogadják el!

Szükséges a nyelvtudás, ha az USA-ban szeretnék munkát vállalni?

Sok helyen olvasom ezt a kérdést, és olvastam pár balga választ, így rögtön tisztáznám a dolgot. Természetesen szükséges a nyelvtudás. Amerikában nyelvtudás nélkül totálisan el vagyunk veszve. És van még egy rossz hírem. Az amerikai angol elég nehezen érthető azok számára, akik tanteremben tanulták az angolt. Rengeteg szleng és az államoknak megfelelő sajátos kiegészítő elemet tartalmaz a kommunikáció. És általában elég gyorsan beszélnek, nagyon oda kell figyelni. Ajánlatos kiutazás előtt, jó sok amerikai videót megnézni magyar felirattal, és kicsit szokni a nyelvet.

Hogyan történik Amerikában a munkavállalás?

Úgy semmiképp ne menjünk ki az USA-ba, hogy nincs egy fix lebeszélt állásunk. Ha esetleg az nem tetszik, majd válthatunk, de addig mindenképp kell állás. Tehát az egy nagyon rossz döntés, hogy kimegyünk a nagy USA-ba, majd lesz valami! Nem! Előtte már mindent le kell egyeztetni.
Tehát, ha amerikai munkát szeretne, és ott szeretne élni és dolgozni, előtte informálódjon, készüljön fel a munkára és csak ezután vágjon bele! Sok szerencsét Mindenkinek!
USA




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése