2015. január 31., szombat

Beindultak a külföldi szezonmunkák

Beindultak a külföldi szezonmunkák


A kép csak illusztráció!


Hiába még csak a tél végén járunk, de már elkezdték keresni a szezonmunkásokat külföldre. Nagyon sokan szeretik az ilyen jellegű munkákat, mivel 3-4 hónap alatt akár 2 millió forintot is képesek vagyunk megkeresni. Ami igazán vonzó lehet a magyar ember számára ezeknél a külföldi szezonmunkáknál, hogy semmilyen szakképesítést nem kérnek, illetve megelégszenek minimális nyelvtudással is, de ahol csoportosan utaznak ki, ott elnézőbbek a nyelvtudást illetően és még az sem feltétel. Többnyire a mezőgazdaság és egyéb kertészeti munkaköröket lehet betölteni. Milyen külföldi szezonmunkák lesznek 2015-ben? Nézzük a részleteket:

Mennyi időre lehet a szezonmunkára szerződést kötni külföldön?

Hasonlóan, mint Magyarországon, több féle szerződéstípus létezik. 1-2 hét –től, akár több hónapig is szerződtethetnek minket. A szerződés időtartama, nagyban függ az elvégzett munka milyenségétől. Például egy szezonálisan termő gyümölcs, vagy zöldség szüretelés, mely csak pár hétig terem, egyértelmű, hogy ott nem kötnek velünk több hónapos szerződést. A teljesség igénye nélkül felsorolnék, néhány ilyen munkatípust:

Eperszedés
Almaszedés
Körteszedés
Szilvaszedés
Különféle gyümölcsök betakarítása
Különféle zöldségek betakarítása, mint például:
Kukorica betakarítás
Spárga vágás és betakarítás
Paprikaszedés
Paradicsomszedés
Uborkaszedés
Hagymaszedés
stb.

Tehát különféle mezőgazdasági munkálatok. Kitolódhat a szezonális munka ideje, ha mindezek betakarítása melegházban (üvegházban, fóliasátorban) történik. Ilyenkor hamarabb kezdődik a szezon és később ér véget. Ilyenkor természetesen a szerződések időtartama is hosszabb lehet.

Miért vonzó a szezonális külföldi munka?

1. Ahogy említettem már az esetek többségében eltekintenek attól, hogy nyelveket beszéljünk, így többnyire ez a munkakör a nyelvtudást nem igénylő külföldi munkák kategóriája. (Mindenesetre, mindenkit arra biztatunk, hogy legalább egy minimális alapszinten sajátítsa el a célország nyelvét, mert akármi történhet és nyelvtudás nélkül, komoly bajba lehet kerülni!!!)

2. Az esetek többségében a munkáltató állja a szállás és étkezés költségét is. Ez egy nagyon előnyös kondíció, mert így komoly profitra lehet szert tenni.

3. És ahogy említettem, túlzott szakmai előképzettséget nem igényel, elégséges, ha ismerjük a munkafolyamatot és tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell majd csinálnunk, ha külföldre megyünk. 

A mezőgazdasági munkákon kívül van más jellegű szezonmunka is külföldön?

Igen van! Nem csak a mezőgazdasági ágazatban lehet szezonmunkát vállalni. Azért akad számos olyan lehetőség a vendéglátás és idegenforgalom területén is, ahol szezonmunkára van lehetőség. A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhányat:

Pincéri munka
Gyorséttermi, büfés munka
Állatgondozó munka
Sportolást szervező munkák (például tengerparton, vagy szállodákban)
Szórakoztató munkák (zenészeknek és humoristáknak)
Pultos munka
Báros munka
Mixer munka
Testfestő munka

A kép csak illusztráció!


És még sokáig lehetne folytatni a sort. Nagyon sok féle és fajta szezonmunka létezik. Nyitott szemmel kell járni és aki csak egy kis kalandra vágyik, de közben pénzt szeretne keresni, hát nekik van kitalálva az ilyen tengerparti és egyéb szezonális munka. Aki pedig beszéli a célország nyelvét, akár hosszútávon is képes lesz elhelyezkedni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése