2015. január 21., szerda

Igaz, hogy külföldön a szakmunkások több mint fél millió forintot keresnek havonta?

Igaz, hogy külföldön a szakmunkások több mint fél millió forintot keresnek havonta?


Sokan csóválják a fejüket, hogy képtelenség ilyen összegeket megkeresni külföldön. Pedig a hír igaz. A jó szakmunkások, akik komolyan veszik a munkájukat, ismerik a nyelvet a fél millió forintos fizetés, csak az alja. Sokan ettől lényegesen magasabb összegeket is kereshetnek. De nézzük, hogy mitől függ a nagy fizetés:

Melyik országban, mennyit keresnek a szakmunkások?

Ausztriai munka:

Ausztria

A trendi külföldi országok közül talán Ausztriában lehet a legkevesebbet keresni (persze ez csak idézőjelesen kevés), mondjuk Németországhoz viszonyítva, viszont Ausztriában él a 13-ik, 14-ik havi fizetés intézménye. Így rögtön kiegyenlítődnek a bérviszonyok. Ausztrián belül Burgenland tartománya viszi a prímet a külföldi munkavállalás ott kezdődik, ha Ausztriáról esik szó. A közelsége miatt, így a konkurencia is elég magas, sok magyar szívesen megy Ausztriába, így ügyesnek kell lennünk, hogy egy-egy jó állást megszerezzünk. Ha biztosra akarunk menni, akkor mindenképpen hozzánk közel lévő települést válasszunk (ezért is jó Burgenland), mert ha behívnak minket egy állásinterjúra, akkor azt pár órán belül meg tudjuk oldani. Ha már az állásinterjúról esett szó, akkor nem árulok zsákba macskát, ha azt mondom, hogy fontos (legalább az alap szintű) nyelvtudás. Sokan úgy hirdetik az állásokat, hogy nyelvtudás nélküli külföldi munka, de kérdezem én, akkor hogy fog az állásinterjún megszólalni? Hogy fogja a szerződését elolvasni, megérteni, aláírni? 

Mennyi a minimálbér Ausztriában? 

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert Ausztriában nincs meghatározva minimálbér. Viszont az érdekképviseleti szervek a legalacsonyabb béreket meghatározzák és ezt a szervek ellenőrzik, így betartásuk kötelező. Ha átlagolnunk kellene, akkor a szakmunkások 1300 – 1800 Eurót tudnak megkeresni havonta.

Melyek Ausztriában a legjobban fizető szakmák?

Építőipar területén a kőműves, ács, festő, villanyszerelő, vízszerelő, gázszerelő, fűtésszerelő, asztalos, zsaluzó, bádogos, tetőfedő, hidegburkoló, meleg burkoló. Itt az átlagkereset bőven 2000 Euró fölött van és nem ritkán előfordul, hogy szállást és étkezést is fizetnek. Ezek a top szakmák, top fizetésért.


Németország:

Németország

Aki nem elégszik meg az osztrák fizetésekkel és még többet szeretne keresni, számukra Németország és a német állások jelenthetik a jó megoldást. Természetesen itt is tudnunk kell a nyelvet és a szakmánk mesterei kell, hogy legyünk. Az álomfizetéseket csak így tudjuk elérni.

Melyek Németországban a legjobban fizető szakmák?

Festő, kőműves, villanyszerelő, burkoló, tetőfedő. Itt az átlagbér már jóval 2000 Euró fölött kapható. A legjobb fizetést az autószerelő szakmunkások kapják a közel 3000 Eurós bérükkel. 


Svájc:

Svájc

A prímet Svájc viszi. Itt igazán izmosak a fizetések, bár a magas fizetések mellé magas életszínvonal és magas árak is társulnak. Nem olcsó az élet Svájcban! A legnagyobb terhet a lakhatási költségek jelentik, ezért nem ritka, hogy egy-egy lakásban, házban több család is osztozik, így spórolva a kiadásokon. Ha sikerül olyan állást találnunk, ahol a munkáltató állja a szállás és esetleg az étkezés költségeit, akkor megütöttük a főnyereményt. 


Anglia:

Anglia

Anglia a külföldi munkavállalók másik közkedvelt állomása. Nem véletlen, mivel itt a szakmunkások havi 400ezer forint alatt nem keresnek! Ha Londonban szeretnénk munkát vállalni, akkor nem lesz nehéz dolgunk, mert Londonban mindig van szabad álláshely! Itt is meg kell említsem, hogy alap angol nyelvtudás nélkül veszélyes lehet a munkavállalás. Akiknek kevésbé megy a nyelv a vendéglátós kiszolgáló szakmák (takarító, mosogató) esetleg gyári munkavégzés fogja jelenteni a megoldást. Lehet, kevesen tudják, de Londonban közel 200ezer magyar él, itt biztos összefutunk olyan emberrel, aki a mi nyelvünket beszéli! 

A munkavégzés és a kereset alját képezi a takarítói munka, konyhai kisegítői munka, autómosó munka és egyéb nyelvtudást nem (nagyon) igénylő munkák. Itt olyan 1300 Eurós fizetéssel lehet számolni, míg az építőipari szakmunkák területén, mint kőműves, ács, festő, villanyszerelő, vízszerelő, gázszerelő, fűtésszerelő, asztalos, zsaluzó, bádogos, tetőfedő, hidegburkoló, meleg burkoló szakmunkások bőven 2000 Euró fölött keresnek. (Persze fontról átszámítva)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése