2015. január 18., vasárnap

Munkavállalás az Egyesült Arab Emírségekben, avagy Dubai munkák

Munkavállalás az Egyesült Arab Emírségekben, avagy Dubai munkák

A kép csak illusztráció!


2015-ben is továbbra is vonzó Dubai a külföldi munkák között! Csodálatos a környezet, mindenhol luxus és gazdagság fogad minket, de van egy két dolog, amit nem árt, ha tudunk, ha az Egyesült Arab Emírségekben szeretnénk munkát vállalni.

Mielőtt Dubaiban munkát vállalnék, mire kell odafigyelnem?

Első és legfontosabb, hogy ismerjük meg a helyet, ahová menni szeretnénk. Ismerjük meg a hely szokásait, kultúráját és az aktuális jogszabályokat. Dubai nem egy Ausztria (Burgenland tartomány), ahol, hipp-hopp hazaugorhatok, ha valami nem tetszik, vagy otthon felejtettem. Mindent meg kell tervezni jó előre, mielőtt munkát keresnénk, vagy vállalnánk.

Az gondolom egyértelmű mindenki számára, hogy Dubai nem egy olcsó hely! Ha nem fix helyre megyünk, hanem ott akarunk munkát keresni, az nem egy túl jó ötlet. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Dubaiban egy hónapnyi tartózkodás akár 500e Ft-ba is kerül. Ezért úgy kalkuláljunk, hogy ha nincs állásunk, legalább 2 – 3 hónapot is ott kell tartózkodjunk, ami akár 1,5 -2 millió forint is lehet.

A kép csak illusztráció!

Mennyire fontos a nyelvtudás az Egyesült Arab Emírségben, Dubaiban?

Ha nem szeretnénk kapufára lőni, akkor azt mondom, hogy nagyon fontos a nyelvtudás! Ha az arab nem is megy, de az angolnak erős társalgási szintűnek kell lennie. Többnyire a diplomát igénylő álláshelyekre keresnek munkaerőt, ahol a nyelvtudás igen fontos. A nyelvtudás mellett igen fontos a választékos kommunikáció, gyors helyzetfelismerés és gyors reakcióidő. Fontos a határozott megjelenés és magabiztosság.

Melyek azok a szakmák, amelyekért nem érdemes kiutazni Dubaiba?

A diplomás állásokon kívül van számos szakmunka is, amiért érdemes kiutazni Dubaiba, viszont van néhány, amely már telített. Ezek a következőek: báros, bárpultos, építőipar területén, mint például kőműves, kisegítő munkák, segédmunkák. Ezek teljesen telítve vannak, mert sokan nyelvtudás nélkül ezeket a munkákat vállalják el és általában nagyon alacsony bérért! (persze ottani viszonylatban alacsony!!!) Akinek szerencséje van, találhat ilyen jellegű munkát, de mint említettem, nagy a konkurencia!

Melyek azok a szakmák, amelyekért érdemes kiutazni Dubaiba?

Mint említettem az építőipar területén, egyedül nem érdemes kimenni, mert eléggé telített a piac, viszont ha egy magasan szakképzett csapattal megyünk ki komoly referenciával és szaktudással, akkor biztos a siker. 2012-ben egy felmérés alapján a munkáltatók 93%-a tervezte a munkaerő bővítést. Természetesen ez a magasan szakképzett munkaerőre irányul, akik minőségi munkát végeznek. Komoly lehetőség nyílik azok számára is, akik a gyorsan forgó fogyasztási cikkek szektorában (gyári munka, termelés, gyógyszeripar, stb.) szeretnének elhelyezkedni. Közel 60 ezer nyitott pozíció várja a szakembereket és dolgozni vágyókat az Emírségekben. A magán szektorban jelenleg közel 15 -20ezer munkavállaló dolgozik, akik átlagos 20-40ezer dirham (1 millió és 2,5 millió forint) közötti bért kapnak. Az Egyesült Arab Emírségek hosszú távú tervei között szerepel, hogy 2020-ig 298 ezer új munkahely jöjjön létre az országban, főként az ingatlan, a média, a turizmus, a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy és az energia szektorában.

Mely az a munkakör, ahol biztos találhatok munkát az Egyesült Arab Emírségben, Dubaiban?

Az Emirates, Dubai légitársasága folyamatosan tagfelvételt hirdet! A jól képzett légi utaskísérők (Stewardess) megfelelő nyelvtudással igen keresettek a szakmában. Jelenleg is több ezer utaskísérő álláshely van. Az Emirates légitársaság, a világ harmadik legnagyobb légitársasága a dolgozók száma, tízezres nagyságrendű. 

A kép csak illusztráció!