2015. június 9., kedd

Több szezonális, idénymunkát vállalhatnak a közmunkások 2015-ben

Több szezonális, idénymunkát vállalhatnak a közmunkások 2015-ben

A kép csak illusztráció!

A mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban vagy akár a vendéglátásban is végezhetnek alkalmi, illetve szezonális, idénymunkát a közfoglalkoztatottak, akik évi 120 nap fizetés nélküli szabadságot is kaphatnak. Erről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán, pénteken.

A díjazás úgy történik, hogy a mezőgazdasági munkaadó napi 500, míg más alkalmi munkáltató napi 1000 forintot von le a foglalkoztatott béréből, azt egyéb adó- illetve járulék nem terheli. Így a nettó kereset meghaladja a minimálbért – jelentette ki az államtitkár.

Egy újságírói kérdésre felelve elmondta: ilyen alkalmi foglalkoztatás jelenleg is van és 3 - 90 napig tarthat. Most a felső határ kitolódik 1 hónappal. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május végén számolt be a közfoglalkoztatottakat érintő átalakításról. A lépést azzal magyarázta, hogy az érintettek közül minél nagyobb számban a piaci foglalkoztatás irányába mozduljanak el.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett tavalyi munkaerő piaci statisztika szerint az áprilisi hónapban nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességével összevetve 9,4 % volt, a munkavállalási korú népességhez mért viszonylagos ráta pedig 6 %-on állt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15 - 74 éves munkanélküliek száma 2014 első negyedévében csaknem 370.000 volt, ez 8,3 %-os munkanélküliségi rátának felelt meg. Így a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 3,5 % ponttal erősödött.

A munkáltatók tavaly áprilisban összesen 44.300 üres álláshelyet jelentettek be, és ezekhez a frissen bejelentett állások 59,8 %-ához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. Ezen belül 82,1 % azaz közel 22.000 volt olyan, mely a közfoglalkoztatás valamelyik eszközét fedi.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése