2015. június 5., péntek

Az EU-n belüli szabad munkaerő áramlás korlátozására irányuló brit törekvéseket Varsó ellenzi

Az EU-n belüli szabad munkaerő áramlás korlátozására irányuló brit törekvéseket Varsó ellenzi

A kép csak illusztráció!

Lengyelország elítéli az Európai Unión belüli szabad munkaerő áramlás korlátozására irányuló brit ténykedéseket – deklarálta Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök azon a megbeszélésen, melyen péntek reggel David Cameront brit miniszterelnökkel tárgyalt.

Cameron európai körútja második napján érkezett a lengyel fővárosba, ahol a brit Európai Uniós tagság sorsáról döntő népszavazás tervezetéről, illetve az EU reformjáról - ezen belül a szabad munkaerő áramlás korlátozásának alternatívájáról - konzultált. A lengyel miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az ukrán válság és az Európai Tanács által kilátásba helyezett migrációs kvóták kérdései is napirenden voltak. A két kormányfő a tanácskozás után nem tartott sajtókonferenciát.

A találkozó előtt Rafal Trzaskowski, a lengyel külügyminisztérium uniós ügyekért felelős miniszter helyettese úgy értékelte, hogy a lengyel - brit tanácskozások nehéznek ígérkeznek, mivel Lengyelország "nem egyezik bele a lengyel embereket hátrányos helyzetbe hozó végeredménybe." Ezzel a Nagy-Britanniában élő jelentős számú lengyel közösségre célzott. Az Egyesült Királyság az elmúlt években a lengyel megélhetési kivándorlás egyik legjellemzőbb úti célja, jelen pillanatban mintegy 650.000 lengyel állampolgár él ott.

A brit kormányfő 2 éve jelentette be, hogy pártja idei választási győzelme esetén 2017 végéig népszavazást ír ki arról, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A konzervatívok meglepetésszerű fölénnyel megnyerték a május 7.-ei parlamenti választásokat és az új kormány idei törvényalkotási programjába - amelyet e-héten részletezte és prezentálta II. Erzsébet királynő - hivatalosan is belekerült a brit EU-tagság kérdéséről döntő népszavazás törvénytervezete, melynek megszervezése és rendezése előtt London európai reformokat indítványozna.

A brit kormányfő Varsóból egyenest Berlinbe, európai körútjának újabb állomására indul, ahol Angela Merkel német kancellárral tárgyal majd többek között ez ügyben is.

Legyen naprakész és olvassa el napi legfrissebb híreinket a nagyvilágból. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése