2015. június 25., csütörtök

Kb. 270 milliárd Ft-ot utaltak haza a Németországban munkát vállaló magyarok

Kb. 270 milliárd Ft-ot utaltak haza a Németországban munkát vállaló magyarok

A kép csak illusztráció!

A múlt évben a Németországban dolgozó bevándorlók együttvéve mintegy 14 milliárd dollárt, ebből kb. 1 milliárdot Magyarországra küldtek haza a családtagjaiknak egy felmérés szerint, melyet a Nemzetközi Alap a Mezőgazdasági Fejlődésért (IFAD) publikált a hét elején, írja a The Local német kiadványa.

Ezzel a számmal Németország Európa élvonalába került a hazautalt pénzek tekintetében. A beszámoló szerint ezek az összegek nagyrészt alapvető szükségleteket (ételt, ruhát, lakhatást, gyógyszereket, oktatást) fedeznek az otthon maradt családtagok részére, és sokszor a családok jövedelmének akár az 1/2-ét is ezek a pénzek teszik ki.

A hazautalt pénzek szerint kialakult ranglistában Németországot csak Oroszország és Nagy-Britannia előzi meg, előbbi 20,6 milliárddal, utóbbi 17,1 milliárdos összeggel. A Top 3 után következik Franciaország (10,5 milliárd) valamint Olaszország (10,4 milliárd).

Németország esetében kuriózum, hogy innen küldték a legtöbb pénzt más európai országokba, a legtöbbet Lengyelországba (2.328 millió dollárt), azután Magyarországra (969 milliót, tehát csaknem 270 milliárd Ft-ot), és Csehországba (720 milliót). Különös módon Törökországba csak 544 millió eurót küldtek haza, habár ez kitette a Törökországba küldött pénzösszegek 48 %-át. Az összegek mellesleg folyamatosan emelkednek, a török példánál maradva egy évtizeddel ezelőtt mindössze 7 millió érkezett Németországból egy évben.

A beszámoló ráadásul azt is hangsúlyozza, hogy bár ezek az összegek nagynak tűnnek, ez mégsem számottevő tőkekiáramlás: ez a 14 milliárd a német GDP-nek mindössze 0,38 %-át teszi ki, és a többi ország kapcsán is hasonlóak az arányok. Egész Európát nézve összesen majdnem 110 milliárd dollárt küldtek haza a migránsok, ami kb. 150 millió ember boldogulását támogatta nemzetközileg.  A pénz 1/3-a maradt Európán belül, Lengyelország, Románia és Ukrajna jártak a legjobban. Egy bevándorló máskülönben egy év alatt átlagosan 1.500 és 3.200 dollár közötti összeget küld haza.

Az utalások tranzakciós díjából a bankok is bőven profitálnak (megközelítőleg 2,5 milliárd dollárt évente), a beszámoló arra is kitért, hogy az ilyen utalásoknál szerintük csökkenteni kéne a terhelést, merthogy ezek a pénzek számos esetben a célzott családok legalapvetőbb szükségleteinek fedezéséhez kellenek.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése