2015. június 12., péntek

Mi a komissiózás?

Mi a komissiózás?

A kép csak illusztráció!

Sokan kérdezték már, hogy milyen jellegű munka a komissiózás. Erre a kérdésre szeretnénk Önöknek választ adni.

A komissiózási folyamat


A komissiózásnak az a célja, hogy a raktári tároló helyiségben elhelyezett árukból olyan méretű és összetételű csomagokat állítson elő, amely eleget tesz az árut rendelő ügyfelek leadott igényeinek. 

Másként: a komissiózás (árugyűjtés) az áruk előre megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását kivitelező folyamat, amely a megrendelés felvételével kezdődik, s a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával végződik.

Vizsgálatok szerint számos raktárban a raktározás változó költségeinek 50 %-át a komissiózás kiadásai adják, ezért igazán fontos, hogy a logisztikai menedzser kivételes figyelmet szenteljen ennek a kérdéskörnek.

A szokványos komissiózási folyamat – egy élelmiszer nagykereskedelmi raktárt alapul véve – a következő: 

A tároló helyiségben az élelmiszereket teljes egységrakományokban raktározzák. Ha valamelyik áruféléből a nap folyamán rendelnek, akkor a teljes rakodólapon kialakított egységrakományokat a komissiózó térbe (manipulációs térbe) helyezik. Itt az egységrakományokat megbontják, s azokból az egyes ügyfelek által rendelt mennyiségeket kivéve, a különféle árukat összeállítják. Az összeválogatás a vevő által megadott lista alapján történik. Az így összeállított rakományból esetleg újabb „egységet” képeznek, s azt a kiszállító térbe (expediáló térbe) helyezik el.

A tárolótérben rendszerint szabadpolcos rendszert alkalmaznak, az áru tehát akárhol lehet. A komissiózó térben mindazonáltal célszerű kötött helyeket használni, ebből adódóan a komissiózást végzők munkája megkönnyíthető, a hibák valószínűsége mérsékelhető.


Komissiózási elvek


A komissiózás megszervezésének, kivitelezésének néhány elemi szabálya:


• Minden termékhez rendeljünk hozzá minimum egy helyet (a komissiózó térben), de figyeljünk rá, hogy a lehető legkisebb komissiózó teret alakítsuk ki
• A komissiózással és az utánpótlással foglalkozó csoport létszámát vegyük a lehető legalacsonyabbra;
• Csökkentsük a minimumra a feltorlódásokat
• Amennyire csak lehetséges, válasszuk külön a komissiózást és a raktár feltöltését, a torlódások, várakozások elkerülése végett
• Figyeljünk arra, hogy a komissiózó térben mindig legyen elegendő mennyiségű áru
• Tartsuk fenn, mi több emeljük a szolgáltatás színvonalát

A komissiózás áru előkészítő helyei


A gyakorta rendelt, gyorsan forgó áruk számára szóba jöhet több áru előkészítő komissiózó hely kijelölése is. Ez csökkenti a várakozást, továbbá az áruhiány előfordulási valószínűségét.

A komissiózó térben létesítendő helyek számának meghatározásához tegyük fel magunknak a kérdést: „Hány napi (órai) igénynek megfelelő árut kell a komissiózó területen tartani?” Ez természetesen függ a forgalom nagyságától, az utánpótlás sebességétől, a tárolótérben alkalmazott és a vevők által igényelt áruegységek méret különbségétől stb.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az áruhoz való könnyebb hozzáférés, annak kezelése, nagyobb területet követel a komissiózó térben, mint amit ugyanez az árumennyiség a tárolótérben elfoglalt!

Mozgatások minimalizálása


A komissiózás munkaigényes tevékenység. A helytelenül kialakított komissiózó területen az alkalmazottak idejének legnagyobb részét a tényleges árukezelés helyett azok megkeresése, a „körbejárás” teheti ki.


A komissiózáshoz szükséges információ


A komissiózáshoz a következő (minimális) információk létfontosságúak:


• Az áru tárolótérben lévő helye
• A begyűjtendő áru megnevezése
• A begyűjtendő áru mennyisége
• Hová kell az árut továbbítani a felvétel után
• Mi a teendő áruhiány, illetve kevés áru esetén
• Mi a következő meglátogatandó hely

A komissiózást végző személy számára adott információnak időben rendelkezésre kell állnia, elégségesnek és pontosnak kell lennie. A túlzottan sok információ zavarokat eredményezhet. Az információ jellege döntően befolyásolja a komissiózás eredményességét és minőségét.

A tévedések, hibák (például: a nem megfelelő áru kiválasztása) redukálódhatók, a folyamat ugyanakkor gyorsítható az automatikus azonosításhoz és elektronikus adatcseréhez használható vonalkód technikával vagy az emberi szemmel olvasható számokat és betűket gépesített kóddá transzformálni képes OCR (Optical Character Recognition) módszerek alkalmazásával.

Az irányító központ és a komissiózást végző alkalmazott közötti információs kapcsolat szokványos (nyomtatványos) és papír (bizonylat) nélküli rendszerrel ugyancsak megoldható. Hagyományos rendszer esetén a gyűjtőjegyzék vagy a megrendelő lap egyben gyűjtési utasítás is, mellyel a komissiózó dolgozó végig járja a komissiózásra kialakított állványfelületeket, és kigyűjti az alkalmas mennyiségeket.

Az egyértelmű, könnyen olvasható és megérthető információk nemcsak papíron adható meg, manapság ezeket már számos helyen, kézi adatterminálokon, a targoncára szerelt LED kijelzőkön stb. adják meg. 

Nagy raktárakban szükségszerű lehet olyan számítógépes programokkal irányítani a komissiózást, amely a szükséges teljesítményeket minimalizálja, de mindazonáltal magától értetődően a kiszállításra előírt ütemezést is tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése