2015. június 18., csütörtök

Diákmunkával akár 1000 Ft-ot is kereshet óránként a nyáron!

Diákmunkával akár 1000 Ft-ot is kereshet óránként a nyáron!

A kép csak illusztráció!

A nyári diákmunkák esetében 600 és 1.100 Ft között mozognak az átlagos bruttó órabérek a meghirdetett állásokban. A NAV azt tanácsolja, hogy senki se írjon alá olyan munkaszerződést, amelyet előzőleg nem olvasott át.

A minimális órabér idén bruttó 604 Ft, de szaktudással és nyelvismerettel akár 1.000 Ft-nál is magasabb lehet az óránkénti kereset a meghirdetett állásokban, írja az Azenpenzem.hu internetes oldal. Egy évvel korábban, 2014-ben a jogszabályban előírt minimális órabér 584 Ft volt.

Akármelyik diák, aki már elmúlt 16 éves, vállalhat diákmunkát, míg az iskolai szünetben már a 15 évesnél idősebb tanulók is dolgozhatnak, de csak szülői engedéllyel. Mint tudatják, a 18 évesnél fiatalabbak nem túlórázhatnak, és éjszaka sem végezhetnek munkát, de a meghirdetett kínálatban egyébként bőven akad késő esti és éjszakai álláslehetőség is.

A weboldal több állást is összeszedett, hogy milyen bruttó órabérekre számíthatnak a nyári szünetben a diákok:

• Zöldségcsomagolás: 700-900 Ft
• Bolti kisegítő állás: 700 Ft
• Leltározás: 604 Ft
• Gyorséttermi munka: délelőtt 630; délután 819; éjszaka 882 Ft

A szaktudást igénylő munkákkal többet is lehet keresni, így például a Java-programozásban jártas és angolul vagy németül beszélők óránként már 1.100 Ft-tal is számolhatnak. A vízi mentőknél egy nap alatt nettó 4.058 Ft-ot kereshetnek a diákok (átlagosan 10 órás munkával), de ezenfelül szállást és általában egyszeri étkezést is kapnak, írja a portál.

Figyelmeztet az adóhatóság

Mivel évről évre a diákok egyre nagyobb hányada dönt úgy, hogy a szünidőt – vagy annak egy részét – munkával tölti, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is publikálta a legfontosabb tudnivalókat a diákok számára a munkavállalással kapcsolatban. A fentebb már megemlített 16 éves korhatár mellett a leglényegesebb dolog, hogy a tanuló rendelkezzen adóazonosító jellel.

A NAV külön felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki akármilyen munkára is szerződik, leggyakrabban a feltételeket írásban rögzítik. A szerződés alapos átolvasása nélkül nem szabad azt aláírni, ugyanis a szerződés nemcsak jogokat, de számos kötelezettséget is tartalmaz, javasolja az adóhivatal.

A diákok mindenki máshoz hasonlóan alkalmazhatóak:

• Munkaviszonyban; 
• Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel); vagy 
• Egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve
• Háztartási alkalmazottként (például Babysitter).

További részletes információk a NAV honlapján találhatóak!


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése