2015. június 11., csütörtök

Még sosem akartak ekkora mértékben kivándorolni Magyarországról

Még sosem akartak ekkora mértékben kivándorolni Magyarországról



Az emigrálni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb szinten állt, mint eddig valaha is - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy a magyarok egyre több irányba mennének a világban, tudniillik a 3 közkedvelt irány – Nagy-Britannia, Németország illetve Ausztria – súlya számottevően csökkent a célországok körében.

Sosem akartak még ilyen sokan kivándorolni


A ’97-ig alacsony halmozott migrációs lehetőség főként a rövid távú munkavállalás növekedése miatt sebesen emelkedett 2005-ig, majd megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése okán többé-kevésbé alábbhagyott 2010-re - hívja fel a figyelmet a TÁRKI. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, de aztán 2014-ig újra némileg csökkent.

Tavalyi év óta ennek ellenére ismét számottevően megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők és a kivándorolni szándékozók aránya.

A TÁRKI értelmezése szerint a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalási szándék abban különbözik a kivándorlástól, hogy azok nem örökre szólnak és a munkavállalástól függetlenül itthon is lenne egy fenntartott háztartása a nyilatkozóknak. Valamint a fenti ábra szerint a megkérdezettek több választ is megjelölhettek, tehát elképzelhető, hogy egyaránt fontolgatják a rövid- és a hosszú távú külföldi munkavállalást, illetve a végleges kiköltözést is.

Ha így értjük, akkor az összegyűlt adatok alapján elmondható, hogy a tavalyi 14 %-hoz képest ma már a lakosság 17 %-a tervezgeti rövidebb vagy hosszabb időre elhagyni Magyarországot. Ennyire sokan legutóbb 2011-ben terveztek távozni.

Ugyanakkor a rövid és hosszú távon, külföldön dolgozni szándékozók száma is növekedett a tavalyihoz képest, a legfigyelemfelkeltőbb és legnagyobb növekedés a kivándorolni szándékozók számában történt.

Ameddig tavaly mindössze 5 % válaszolt úgy, hogy végleg itt hagyná a hazáját, 2015-ben már a lakosság 10 %-a gondolja ugyanígy. Ennyire magasan a felmérés elkezdése óta még sosem járt a távozni kívánok aránya itthon.

Egyre több célország kerül szóba


A migrációs hullám leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsődlegesen Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság.



Látható emellett az is, hogy a 3 meghatározó célország összsúlya mérséklődött az 5 évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a számba vehető migránsok mentális térképén a világ más országai is mindjobban előbújnak - írja a TÁRKI. Szembetűnő az is, hogy Nagy-Britannia súlya – kiváltképp, mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás cél országa, Ausztriához és Németországhoz képest jelentősen kisebb lett.

A kivándorlás gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a cigány származásúak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése