2015. június 7., vasárnap

Ausztriában 6,9 %-al növekedett az álláskeresők száma

Ausztriában 6,9 %-al növekedett az álláskeresők száma

A kép csak illusztráció!

Ausztriában 6,9 %-al növekedett az álláskeresők létszáma a májusi hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szakértők szerint ennek részben a Szlovákiából és Magyarországról beözönlő munkaerő az oka – írta meg a Der Standard osztrák liberális lap.

Az újság nyomatékosította, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a 2011 közepétől tartó negatív irányú tendencia megváltozna. Ehhez tudniillik túl alacsony a gazdasági növekedés és eléggé gyorsan emelkedik a munkaerő kínálat. Helmut Mahringer, a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet munkaerő piaci változásokat figyelő szakértője kifejtette, hogy 2020 - 2030-ig nem valószínű a munkaerő kínálat csökkenése.

A Der Standard szerint a kialakult állapotért részben a Magyarországról és Szlovákiából Ausztriába jövő munkavállalók, részint a munkanélküliségi ráta gyenge növekedése, másrészről pedig azok a politikai törekvések tehetők felelőssé, melyek azt proponálják, javasolják, hogy az idősebbek minél tovább maradjanak a munkaerő piacon és minél később menyjenek nyugdíjba.

Az ausztriai munkanélküliségi ráta május folyamán 0,9 %-al 8,6 %-ra nőtt. A WIFO szakértői leszögezték, mivel az osztrák munkaerő piacon évről évre 50.000 - 60.000 fővel több munkavállaló jelenik meg, az 1 - 1,5 %-os gazdasági növekedés nem elégséges arra, hogy kiegyenlítse a keresletet a kínálattal. A lap hozzátette, hogy Ausztriában a mértékletes gazdasági növekedés ellenére továbbra is hoznak létre új munkahelyeket. Május végéig 0,7 %-al több új állás teremtődött, számuk 24.000-el összesen 3.434 millióra növekedett. (MTI)



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése