2015. június 1., hétfő

Egyesült Királyság: Bűntett lesz az illegális munkavállalás

Egyesült Királyság: Bűntett lesz az illegális munkavállalás

A kép csak illusztráció!


A brit kormány bűncselekménynek nyilvánítja az olyan bevándorlók munkavállalását és foglalkoztatását, akiknek nincs tartózkodási jogcímük az Egyesült Királyságban.

Theresa May angol belügyminiszter a BBC rádiónak kifejtette: jelenleg nincs olyan jogszabály, amely a törvénytelen nagy-britanniai munkavállalást büntetné, és a konzervatív párti brit kormány ezen készül most változtatni.

A törvénytervezet szerint a jogcím nélküli bevándorlók illegális munkavégzéséért folyósított bér bűncselekményből származó jövedelemnek számít majd, és így a brit hatóságok lefoglalhatják e munkabéreket. A brit kormány emellett bűntetté szándékozik nyilvánítani azt is, ha a brit vállalatok csak külföldön toboroznak munkaerőt Egyesült Királyságbeli állásokra.


Nagy-Britannia: Tömeges migrációvá fajult a szabad munkaerőmozgás


David Cameron brit miniszterelnök szerint az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás kidolgozóinak nem lehetett céljuk az elmúlt években észlelt tömeges bevándorlás.

A szociális ellátórendszerre nehezedik


A konzervatív párti miniszterelnök az Európai Unió keleti partnerségi programjáról rendezett rigai csúcstalálkozó pénteki zárónapján újságíróknak nyilatkozta, hogy nem mindenekelőtt az unión belüli szabad munkavállalással van az alapvető gond, hiszen ezzel az opcióval igen sok brit állampolgár is él, hanem azzal az impresszióval, amelyet a munkaerő áramlás a cél országok szociális ellátórendszereire gyakorol.

A gavallér britek


A miniszterelnök szerint az elmúlt évben hozzávetőlegesen 90.000-en érkeztek Nagy-Britanniába úgy, hogy nem volt munkájuk, és ők a mostani helyzet szerint már érkezésük napjától hozzáfértek a "nagyon gáláns" brit szociális ellátórendszerhez. A brit kormányfő javaslata, hogy ezen változtatni kellene.

Litvánia 1/8-a náluk él


Kiegészítette, hogy a bevándorlás puszta mérete is "sokkal nagyobb" a szabad munkaerőmozgás elvének kimunkálói által tervezettnél. Cameron ennek érzékeltetésére megemlítette, hogy például Litvánia összlakosságának körülbelül nyolcada immár az Egyesült Királyság területén él és dolgozik.

1 év alatt a másfélszeresére nőtt


Mindemellett a legfrissebb brit bevándorlási statisztikák is ezt igazolják - mondta a brit miniszterelnök.
A brit statisztikai hivatal (ONS) múlt héten közzétett új migrációs adatsora szerint a tavalyi naptári évben nettó 318.000 volt a Nagy-Britanniában tartósan letelepülő új bevándorlók száma az egy évvel azelőtti 209.000 után.

Az ONS statisztikája szerint nagy ívben növekszik az EU társállamokból érkezők száma is: az idei első negyedévben 283.000-el több külföldi EU-s állampolgár élt az Egyesült Királyságban, mint a múlt évi azonos időszakban.

A kilépés lehetősége az EU-ból


David Cameron tervei között szerepel, hogy Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-s tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az ország EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.


Legyen naprakész és olvassa el napi legfrissebb híreinket a nagyvilágból. 






Forrás: