2016. január 1., péntek

TOP 15 külföldi munka

TOP 15 külföldi munka

A legnépszerűbb munkák külföldön

Összegyűjtöttük Önöknek, hogy 2015-ben melyek voltak a legnépszerűbb külföldi munkák. Ezekre a munkákra jelentkeztek a legtöbben és nyerték el az állást. A TOP 15 állások többsége nem kíván magas szintű nyelvtudást, valószínű ezért is annyira népszerűek. Most nézzük melyek voltak ezek a külföldi munkák:

1. Szezonális idény  munka, zöldségszedés, gyümölcsszedés. Ezen belül is az eper szedés, uborka szedés, hagyma szedés, burgonya szedés, alma szedés, málna szedés, spárga szedés, szőlő szedés (szüretelés), paradicsom szedés, paprika szedés.

2. Csomagoló, válogató szalagmunkák. Ezen belül is a zöldség válogatás és csomagolás, illetve gyümölcs válogatás és csomagolás. Mint például a banán csomagolás, eper csomagolás, spárga csomagolás. Gyári munka, termelési munka. Szalagmunkák, illetve betanított munka.

3. Közterületi segédmunka, hulladékszedő és hulladékválogató segédmunka

4. Építőipari munkák. Kőműves munka, gipszkartonozás, szobafestő, mázoló munka, tapétázó, burkoló, tetőfedő.

5. Konyhai munka, mosogató és konyhai kisegítő munka.

6. Takarítói munka, szállodai takarítói munka, szobalány munka

7. Ruhavasalás és textília csomagolás. Mosodai munka. Varrónői munka

8. Farmon végzett betanított munka, mint például a tojásbegyűjtés, tojás csomagoló.

9. Utcaseprő állás és utcaseprő gép vezetői munka. Hó eltakarítás, kézi hólapátolás és gépi hókotrás

10. Idősgondozás, bentlakásos idősgondozás

11. Au – pair munka, gyermekfelügyelet.  

12. Autómosói állás, kézi autómosás és gépi autómosás

13. Kertészeti munkák, talajművelés és parkrendezés. Fűnyírás, fametszés, faültetés.

14. Fakitermelés, favágás motoros fűrésszel és fafeldolgozás fűrésztelepeken

15. Húsipari munkák, hentes munka, csontozói munka, húsfeldolgozás.

Most nézzük ezeknek az állásoknak a népszerűségét, és hogy milyen átlagkeresetet lehet elérni egyes állásokban.


  • Az első helyen a szezonális idénymunkák végeztek. A népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon alacsony nyelvtudással végezhető, nem kíván semmilyen szakmai végzettséget. A fizikai igénybevétel viszont magas, aki jó erőnléttel bír, számukra igazán kedvező ez a munkatípus. Többnyire a minimálbért lehet vele megkeresni (vagy attól egy kicsit többet), de ez magyarországi viszonylatba is soknak számít, ami 300 000 Ft – 400 000 Ft között mozog. Többnyire Ausztria, Németország és Anglia a célállomás, de sokan mennek Hollandiába, Dániába és Norvégiába is. Aki Ausztriát választja, ők többnyire Burgenland tartományt választják, mert az Magyarországgal határos, így nem kell sokat utazni és akár ingázva is dolgozhatnak.


  • A TOP 15-ös rangsorunk második dobogós helyén a csomagoló és válogató szalagmunkák végeztek. Ez sem véletlen! Itt sem fontos a magas szintű nyelvtudás, viszont minimális szinten ismerni kell a nyelvet, mert itt többnyire elmagyarázzák, hogy milyen munkát kell végezni. Természetesen, aki dolgozott már ilyen munkakörben, ők hamar elsajátítják ezt a munkafolyamatot. A bérezése hasonló a szezonális idénymunkát végzőkéhez, tehát minimálbér környéke, viszont itt nincs olyan nagy fizikai igénybevétel, mint a szezonális idénymunkánál. Célállomás is hasonló: Ausztria (Burgenland tartomány), Németország egész területe, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Norvégia. 


  • A bronzérmes helyet a közterületi segédmunka foglalja el. Ennél a munkánál szintén nem kritérium a szakképesítés és a nyelvtudás sem annyira fontos. Így minimális kvalitásokkal egy kellemes munkakört lehet szerezni. A munkafeladat többnyire szemétszedés parkokban, parkrendezés és gondozás, kukák ürítése, a rend és tisztaság fenntartása. Bérezése igen kedvező, minimálbér fölötti összeg. Természetesen nem egy szakmunkás bér, de a munkavégzés és a bérezés nagyon jó egyensúlyban van. Magyarországi viszonylatban kiemelkedő 300 000 Ft – 400 000 Ft közötti összeg. Célországok elsősorban Németország, de elvétve Ausztria és az Egyesült Királyság is.


  • A negyedik helyen az építőipari munkák állnak. A „padlástól a tetőig” munkakör, tehát ez már szakmai tapasztalatot és szakmai képesítést igényel (az esetek többségében, hacsak nem építőipari segédmunkáról van szó, mert abban az esetben nem elvárás a szakmai végzettség). Illetve elvárás az erős alap, vagy középfokú nyelvtudás is. Természetesen a bérezése az esetek többségében 2000 Euró környékén van, ami megközelítőleg 600 000 Ft. Célországok: elsősorban Ausztria összes tartománya, Németország, Svájc, Egyesült Királyság, de még Hollandia, Norvégia is célország.


  • Ötödik helyen a konyhai munkák állnak. Elsősorban a mosogató munkakör és a konyhai kisegítő munkakör. A nyelvtudás itt is minimális elvárás, maximum középfokot várnak el, de többségében elégséges a minimális nyelvtudás. Szakmai végzettség maximum a konyhai kisegítői munkakörben fontos. Bérezése minimálbér környéki, ahol többet lehet keresni az a hajókon, óceánjárókon végzendő konyhai munka. Ebben a munkakörben nem ritka a 2000 Euró fölötti bér sem. Nagy előnye, hogy többnyire ingyen szállás és ingyen étkezést biztosítanak! Célország: szinte a világ összes országa (ahol a fizetés magasabb, mint Magyarországon). 


  • A hatodik hely a szállodai munkáké. Ezen belül is a takarítás, szobalány munka és egyéb kiegészítő munkakörök, mint például a recepciós munkakör is. A takarítói munkakör nem kíván magas szintű nyelvtudást, többnyire megfelelő a minimális alapfok, de a recepciós munkakörben már elvárás a több nyelv ismerete legalább erős közép kommunikációs szinten. Természetesen a takarítói munkakörben a bérezés 1500 Euró környékén van, míg a recepciós munkakör 1500 Eurótól indul. Nagy előnye, hogy többnyire ingyen szállás és ingyen étkezést biztosítanak! Célország elsősorban Ausztria (Tirol tartomány), de szinte egész Ausztria területe, ahol idegenforgalom van, de elég erős a piac Németország és az Egyesült Királyságot illetően is.


  • Hetedik helyen a textíliákkal foglalkozó munkakörök vannak. Ez elsősorban varrónői (varrói), vasaló és mosodai munkakörök. Elsősorban a nők munkaköre, de számos férfi is dolgozik ebben a munkakörben. Nyelvtudást illetően, nem túl magasak az elvárások, a szakmai képesítés is inkább csak a varrói, varrónői munkához kell. Bérezése igen kedvező 1600 – 1800 Euró. Ami 500 000 Ft körül van. Célország: Ausztria, Németország, Anglia


  • Nyolcadik helyen, a farmon végzett munkák állnak. Nagy előnye, hogy szinte semmilyen szakképesítés és nagyon alacsony nyelvtudással végezhető, az esetek nagy hányadában szállást és étkezést is biztosítanak. Itt elsősorban haszonállatok gondozása történik, de előfordul mezőgazdasági munka is. Jellemző a tojás begyűjtés, válogatás és csomagolás. Bérezése hasonló a szezonális idénymunkáéhoz. Célországok: Ausztria, Németország, Svájc, Egyesült Királyság, Hollandia, Norvégia, Belgium, Dánia, de akár az USA is.


  • Kilencedik helyen a közterületi segédmunkákhoz hasonlóan az utcaseprő munka, utcaseprő gép vezetői munka. Hó eltakarítás, kézi hólapátolás és gépi hókotrás. Ez a munkakör nem igényel magas szintű nyelvtudást, sőt. Továbbá szakképesítést sem igényel. A gépi utcaseprés és a gépi hókotrás igényel megfelelő vezetői engedélyt. Bérezése igen kedvező 1100 – 1400 Euró közötti. Célországok: elsősorban Németország, Ausztria (Tirol térsége).



  • Tízedik helyen az idősgondozói munka áll. Az idősgondozás jó szociális képességeket igényel. Többnyire nők látják el ezt a munkakört. Az otthonsegítői munkakör, pedig olyan emberek számára előnyös akik, még, vagy már nem rendelkeznek saját családdal. Az intézményi idősgondozás, ápolói munka, pedig az egészségügyi dolgozóknak lehet ideális. A munkakör többnyire szakmai képesítést és magas szintű nyelvtudást vár el. Bérezése is ennek megfelelően magas. Nem ritka a 2000 Euró fölötti bér sem. Célországok: Ausztria, Németország, Svájc, Egyesült Királyság.



  • 11-ik helyen a gyermekfelügyeleti munka, vagy aupair (Au-pair) munka áll. Szintén nagy előnye, hogy ingyen biztosítanak szállás és étkezést. Magas nyelvtudás szükséges a munkához, viszont szakmai végzettség nem. Elsősorban nyelvtanulás szempontjából előnyös, többnyire női munkakör. Bérezése nem túl magas, ennek ellenére sokan vállalják, akik világot akarnak látni, vagy nyelvet akarnak tanulni. Célország elsősorban: Anglia Egyesült Királyság, USA



  • 12-ik hely az autóké. Autómosó munka kézzel és autómosó munka, géppel. Az autókozmetikai munkakör is ide tartozik. Szakmai képesítést nem igényel. Minimális nyelvtudásra van szükség. Bérezése kedvező, főleg, hogy nem túl nehéz a munka. Célországok: Ausztria, Németország, Anglia



  • 13-ik helyen a kertészeti munkák, talajművelés és parkrendezés, illetve fűnyírás, fametszés, faültetés áll. Ez a munkakör minden kertészeti munkavállaló számára biztosít valamilyen munkát. Többnyire szakmai képesítést igényel (a professzionálisabb munkakörök), viszont az alacsonyabb munkakörök, mint például a fűnyírás, nem igényel sem szakmai képesítést sem pedig magas szintű nyelvtudást. Bérezése igen kedvező 1300 Eurótól 2000 Euró fölötti bérezés. Célországok: Svájc, Ausztria, Németország, Anglia



  • 14-ik helyen fakitermelés, favágás motoros fűrésszel és fafeldolgozás fűrésztelepeken munkakör áll. Itt elsősorban a gyakorlat a fontos, emellett természetesen elvárás a szakmai képesítés is. A nyelvtudás szintje nem annyira fontos. Fizikailag nagyon megterhelő munka. Bérezése igen kedvező, magyarországi viszonylatban kiemelkedő. Célország: Ausztria, Németország



  • És végül a 15-ik helyen a húsipari munkák, hentes munka, csontozói munka, húsfeldolgozás áll. Ez fizikailag eléggé megterhelő munka, sokszor monoton (például csontozói munka) és nem utolsó sorban veszélyes is lehet. Többnyire szakmai képesítés szükséges a munka betöltéséhez, bár vannak olyan munkakörök, amelyekhez nem szükséges. Nyelvtudás tekintetében alap és középszintű nyelvtudásra van szükség. Nem ritka a betanított húsipari munka (csontozó), ez kevésbé igényel magas szintű képesítést, sokkal fontosabb a gyakorlat. Bérezése nem rossz. Célország: Hollandia, Norvégia, Németország, Ausztria.




Tehát ezek voltak 2015 legkeresettebb és legnépszerűbb állásai. Nagy valószínűséggel 2016-ban is ezek az állások lesznek a legnépszerűbbek. Sokan nyelvtudás nélkül és szakmai képesítés nélkül keresnek külföldön munkát. Számukra néhány munka jó alternatíva lehet, de azt tudni kell, hogy az igazán komoly bérezéshez és komoly munkakörökhöz szakmai képesítés és jó (nagyon jó) nyelvtudás szükséges. 

Ezzel a cikkel kíván a http://www.kulfoldi-allas.blogspot.hu csapata Boldog Új Évet, mely eredményekben gazdag! Jó álláskeresést, de még jobb állástalálást kívánunk. Legyen szép a 2016-os év MINDENKINEK!