2016. január 12., kedd

Ausztriai munka nyelvtudás nélkül 2016

Ausztriai munka nyelvtudás nélkül 2016

Ausztriai munka


A cikkünk címe: „Ausztriai munka nyelvtudás nélkül 2016”. Nem véletlenül, hisz mindig azt kérdezik tőlünk, hogy van olyan állás Ausztriában, ahová nem kell nyelvtudás? Mi pedig minduntalan válaszolunk. Olyan ritka a nyelvtudást nem igénylő ausztriai munka, mint a fehérholló. Létezik, de nagyon ritka. 

Az ausztriai munkák többségéhez (hiába vannak közel Magyarországhoz és elvárjuk, hogy a munkáltató beszéljen magyarul) szükséges a nyelvtudás. Amikor olyan hirdetéssel találkozik, hogy ausztriai munka nyelvtudás nélkül, azért legyen egy kicsit szkeptikus és járjon alaposan utána. Bizonyos alkalmi munkák előfordulhatnak, vagy bizonyos csoportokhoz be lehet társulni, úgy, hogy nem tudjuk a nyelvet, de mint, ahogy azt már mondtam, igazán ritka a nyelvtudás nélküli külföldi munka


Melyek a legnépszerűbb ausztriai munkák?


Nos, többnyire azok az ausztriai munkák a népszerűek, melyekhez minimális nyelvtudásra van szükség, illetve nincs szükség szakképesítésre. Itt elsősorban a mezőgazdasági szezonmunkák a népszerűek, illetve a farmokon végzett nyelvtudást kevésbé igénylő munkák. Majd ezeket követi az olyan ausztriai munkák, melyeket a munkavállalók számára betanítanak. Ezek többségükben betanított gyári munkák, vagy szalagmunkák. Az ausztriai gyári munkákat követik, a hotel munkák, itt elsősorban a takarítói (szobalány) munkák és a konyhai munkák kerülnek előtérbe. 


Tévhitek az ausztriai munkákkal kapcsolatban


Sokan úgy gondolják, hogy úgy fognak ausztriai munkát kapni, hogy nem beszélik a nyelvet. Sajnos ez egyre kevésbé helyénvaló megállapítás, mert nagyon nagy a verseny. Sokan nyelvtudással, és szakképesítéssel vannak jelen Ausztriában. Így a munkáltatók bátran tudnak válogatni a munkavállalók között. Azok az osztrák munkák, amelyek nem írnak elő szakképesítést és nyelvtudást, többnyire olyan keveset fizetnek, hogy azért nem érdemes külföldre menni dolgozni. Ahhoz, hogy biztosan elnyerjünk egy ausztriai állást, ahhoz legalább alap szinten beszélni kell németül, ha szakmával nem is rendelkezünk, de nagy tapasztalattal (gyakorlattal) mindenképpen rendelkeznünk kell. Még biztosabb a munka elnyerése, ha nagyon jó nyelvtudással, szakmai képesítéssel és gyakorlattal is rendelkezik a munkavállaló. 

Burgenland tartományban az ausztriai munka magyaroknak van címezve, pontosan ezért nagyon nagy rájuk a jelentkezés. Ezért inkább sokan úgy döntenek, hogy nem Burgenland tartományt célozzák meg, hanem a távolabb eső tartományokat, mert ott már kevesebb a magyar munkavállaló. Természetesen ott a többi munkavállaló jelentheti a „veszélyt”, de az állások száma és a fizetés is több. 


Ausztriai munka pároknak


Sokan úgy szeretnének belevágni az ausztriai munkába, hogy a párjukkal mennek együtt. A nagyobb gyárak, erre teremtenek lehetőséget. Viszont ezek az ausztriai gyári munkák hamar betelnek, így érdemes résen lenni. A másik lehetőség pároknak az ausztriai szezonmunkák. Itt magasabb a fizikai igénybevétel, néha alacsonyabb a bér is, de lehetőségük van a pároknak együtt dolgozni.