2016. január 10., vasárnap

Diákmunka külföldön 2016

Diákmunka külföldön 2016

 
A kép csak illusztráció!

Számos külföldi munkával, munkalehetőséggel lehet találkozni az interneten, de külföldi diákmunkát ritkán lehet találni. Pedig nagy igény van a megbízható diákmunkára

A legnagyobb érdeklődés a nyári diákmunka körül van. Ez érthető is, mivel a diákok többsége (ha középiskolában tanul), akkor csak nyáron tud munkát vállalni. A főiskolások és egyetemisták körében az ösztöndíjas külföldi tanulmányokkal egybekötött diákmunka áll. 

A nyári diákmunka nagy előnye továbbá, hogy a nyári szünet alatt a diákok képesek megkeresni az egész éves tandíjukat és akár az albérlet (vagy ingázási) költségüket is. Míg idehaza ennek a töredékét lehetne megkeresni. Ezért a diákok úgy döntenek, hogy ugyan olyan energia befektetéssel, inkább külföldön vállalnak diákmunkát.

De van, aki nem nyárra időzíti a diákmunkát, hanem az ideje engedi a hétvégi diákmunkát. Többnyire azok a diákok vállalnak hétvégi diákmunkát  külföldön, akik a határ közelében laknak, vagy tanulnak. Többnyire ebben az esetben a célország Ausztria és ezen belül Burgenland tartomány.

Milyen diákmunkák népszerűek?


1. A nyári diákmunkák palettáján az első helyet az irodai adatrögzítői munka foglalja el. A diákok szeretik a kényelmet, szeretnek nyáron légkondicionált irodákban dolgozni, és ugye mondanom sem kell, hogy ez a diákmunka fizikailag nem túlzottan megterhelő. Ezért az ilyen diákmunka nyárra időzítése a legmegfelelőbb. Néhány kompetenciával kell csak rendelkezni, az egyik a digitális kompetencia (számítástechnikai alapismeretek) az adatrögzítéshez és a minimális szintű nyelvtudás. 

2. A második helyen a telefonos munka áll. Ez a diákmunka csak azoknak opció, akik jól beszélik a nyelvet. Kommunikációs szinten beszélni kell, cserébe nem túl megterhelő és könnyű munkát kap a munkavállaló. Továbbá ugyan ilyen nyelvtudást igényel a recepciós munkakör is.

3. A harmadik helyen az árufeltöltő és egyéb raktári munkák állnak. Itt nem annyira fontos a nyelvtudás, viszont ez a nyári diákmunka, már megköveteli kissé a fizikai igénybevételt. Népszerűsége mégis abban rejlik ennek a nyári diákmunkának, hogy nem olyan fontos a nyelvtudás, viszont a bérezése igen kedvező.

4. Szinte fej-fej mellett következik a gyári betanított diákmunka. Kissé monoton, kissé unalmas, de kockázatoktól mentes nyári diákmunka. Szeretik a diákok ezt a fajta munkakört, viszont a nyelvtudást itt is legalább minimális szinten művelni kell. 

5. És a nyári diákmunka következő lépcsőjét a fizikai szezonális mezőgazdasági munkák foglalják el. A diákok nem igazán szeretnek nehéz fizikai munkát végezni (többnyire a tűző napon) és nem túl magas bérért. Ez érthető is. Viszont ez a nyári diákmunka azok számára igazán jó opció, akik nem beszélik a célország nyelvét. Ebből kifolyólag viszonylag sokan jelentkeznek erre a nyári fizikai diákmunkára. Ezek többnyire: gyümölcsszedés (eper, málna, alma, körte, stb.), zöldségszedés (spárga, burgonya, hagyma, répa, stb.), földművelés, gyomlálás, stb. 

6. Régebben jellemző volt még a diákmunkák körében a gyermekfelügyelet (au-pair). Manapság ez már kevésbé népszerű, mivel nem a nyelvtanulás miatt mennek külföldre a diákok, hanem a pénz miatt.

7. Nyári diákmunka különböző rendezvényeken. Itt többnyire takarítási munkákat és hostess diákmunkákat vállalnak. De jellemző a jégkrém árusítás, büfés munka, kisegítő munkák, stb.

8. Otthoni diákmunka. Akik magas szinten művelik a programozást és jól megy a nyelv is, számukra az otthoni diákmunka is opció. Többnyire programozni kell és egész jól megfizetik. 

A sor tovább folytatódik, de közel azonos szinten vannak. 

Miért mennek a diákok külföldre dolgozni?


Mint ahogy azt már előzőleg említettem, régebben a diákok a nyelvtanulás miatt mentek külföldre dolgozni, manapság már inkább a pénz motiválja a diákokat. Aki nyelvvizsga, vagy nyelvtanulás előtt áll, ők is szívesen mennek ki külföldre, hogy gyakorolják a nyelvet.

Hová vágynak a diákok dolgozni?


Elsősorban az úti cél Ausztria, Anglia, Németország, Dánia, Hollandia, de akár Amerika is.

Az ausztriai diákmunka vállalása nem túl bonyolult feladat, mivel Magyarországhoz közel van, és ha nem igazán jöttek be a számítások, könnyen haza lehet utazni. 

Az angliai diákmunka vállalása, már kissé rizikósabb, mert itt a megkeresett bért elviheti az utazás. Ezért ezeket a költségeket mindenképpen bele kell kalkulálni.

Ugyan ez a helyzet a német diákmunka, dán diákmunka ás holland diákmunkával kapcsolatosan is. Itt mindenképpen számolni kell a távolsággal és utazási (lakhatási, megélhetési) költségekkel.

Az amerikai diákmunka ezek alól sem kivétel. Itt többnyire, csak akkor vállalkoznak a diákok, ha 100%-ig biztosak a munkában. Itt inkább már a kalandvágy hajtja a diákokat, mintsem a pénzkeresés.

Hol keresik a legtöbben a külföldi diákmunkát?


A legtöbb külföldi diákmunka Budapest térségéből érhető el, itt szervezetten foglalkoznak a diákszövetkezetek külföldi diákmunkák szervezésével. De igen nagy számban elérhető a diákmunka Szeged és vonzáskörzetéből is. Szinte az összes nagyváros foglalkozik diákmunka szervezéssel. Önálló kiutazást és munkavállalást a 18 éven felüliek vállalnak.

Milyen dokumentumokra van szükség a külföldi diákmunka vállaláshoz?


  1. Iskolalátogatási igazolás
  2. Adószám
  3. TAJ szám
  4. Személyi igazolvány, lakcímkártya
  5. Bankszámlaszám 
  6. Opcionálisan: útlevél, uniós TAJ kártya, biztosítás, stb.



Diákmunka adózás. Hogyan kell adózni a diákmunka után?


Ha iskolaszövetkezeten, diákszövetkezeten keresztül dolgozik a diák, akkor a diákmunka adózás egyszerű, mivel a szövetkezet az adózással kapcsolatosan felvilágosítást ad. Ha egyénileg vállal a diák munkát, akkor az adózást is önállóan kell elvégezni. Ez az Uniós tagországokon belül nem bonyolult folyamat.