2016. január 24., vasárnap

Németországban az emberek jobban preferálják a munkahelyük stabilitását, mint a pénzt

Németországban az emberek jobban preferálják a munkahelyük stabilitását, mint a pénzt



Egy felmérés szerint a németek túlnyomó többsége azt állítja, hogy a megfelelő munkakörnyezet és biztonságos munkahely sokkal fontosabb számukra, mint a több pénz vagy a munkahelyi előmenetelük.

A németországi válaszadók több mint 3/4-e (76 %-uk) azt mondta, hogy úgy gondolták, hogy a kiegyensúlyozott munkakörnyezet sokkal lényegesebb, mint a magas fizetés.

Miközben a megkérdezettek 93 %-a a YouGov közvélemény-kutatás szerint azt állította, hogy egyetért azzal a mondattal, mely szerint: "Azért dolgozok, hogy éljek"- ennek megfelelően kis számban mondták azt, hogy "A munkáért él".

Ez is befolyással van a németekre, hogy előnyben részesítik a munkahelyük biztonságát, a magas fizetésekkel vagy a sikerességgel szemben.

Ez a kb. 90 %, egy meghökkentő adat, hogy az emberek számára sokkal elemibb dolog a biztonságos munkahely, mint hogy lehetőséget, hogy előbbre jussanak és építsék karrierjüket.

A német fiatalok egy kicsit ambiciózusabbak, mint az idősebb honfitársaik. A 18-34 éves korosztály 22 %-a állította, hogy a szakmai előmenetel fontosabb, mint a biztonság - szemben a 55 éven felüliek mindössze 2 %-ával.

Biztonság nem azt jelenti, nincs ambíciójuk


De a közvélemény-kutatók arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad elhamarkodottan ítélni, hogy a németekben nincs ambíció.

"Azt hiszem, ez az egészséges az emberek számára, hogy úgy gondolkoznak, hogy a munkahelyi légkör sokkal lényegesebb, mint a magas kereset," - nyilatkozta Holger Geißler a YouGov igazgatósági tagja. "Sokat hallani arról, hogy az emberek a folyamatos nagy hajtás és stressz miatt hamar kiégnek."

Hozzátette azonban azt is, hogy az eredmények arra utalhatnak, hogy a német munkavállalóknak egy kicsit túl kényelmes a munkájuk.

"Mit lehetne kérdezni akkor, amikor a német munkavállalók már igazán érzik a nyomást", hogy ez egy extra mérföld munkahelyen - mondta Geißler.

Ezt a készséget egy kicsit túl is lehet teljesíteni a kulcs, hogy lépést tartsanak a többi nemzettel, amint a globális gazdaság kovácsolja össze őket a továbbiakban, a változás egyre gyorsabb ütemben zajlik.

"A németországi dolgozóknak sok erényük van, ami nagyban megkülönbözteti a többi nemzet munkavállalóitól." - nyilatkozta Geißler.

"A németeknek jó az imidzsük, megbízhatóak, becsületesek, hogy képesek helyén kezelni az új kihívásokat. Amikor cselekvésre van szükség, akkor teszik a dolgukat. Az emberek ragaszkodnak a szabályokhoz - ez persze lehet pozitív vagy negatív is."

De a rugalmasság is fontos – ismerte el Geißler, hogy miközben most Németország talált egy biztonságos helyet a világgazdaságban, a más nemzetek munkavállalói is inkább készek lesznek alkalmazkodni, mint a németek a jövőben.

A legtöbb német elégedett a munkájával


A jó hír az, hogy a legtöbb német úgy érezte, hogy vágyai, reményei teljesültek.

Az emberek 77 %-a nyilatkozta azt, hogy a munkahelyi környezete "jó" volt, vagy "nagyon jó" vagy "kiváló".

Miközben a válaszadók 60 %-a hasonló címkéket aggatott a munka és a magánélet egyensúlyának kérdésére.

A közvélemény-kutatók egy nagy különbséget megállapították a felmérés során, hogy az állami szektorban dolgozók elégedettebbek voltak a munka - magánélet egyensúlyával, mint a magáncégek munkavállalói.

De a magán szektorban dolgozók marginálisan ambiciózusabb, mint a közszolgálati szférában dolgozó társaik, akik 2-szer annyian (11 % szemben a 6 %-al) mondták azt, hogy inkább a karriert választja karrierje a munkahelyi biztonság helyett.

A YouGov közvélemény-kutatás alapját egy reprezentatív felmérés adta, amiben 519 nem vezetői beosztású dolgozó között végeztek 2016. január 5. és 11. között.