2016. január 7., csütörtök

Burgenlandban is nagy a kereslet a német nyelvtanfolyamok iránt

Burgenlandban is nagy a kereslet a német nyelvtanfolyamok iránt


Kép: en.wikipedia.org


A német nyelvtudás a migránsok integrációjának egyik alapköve. Mostanság emiatt többek közt Burgenland térségében is nagy a kereslet a különböző szintű német nyelvtanfolyamokra.

Jelenleg 150 migráns gyermeket Burgenlandi iskolákban oktatnak németre. A mostani menekülthullám következtében körülbelül 35 gyerek érkezett a tartomány területére. Őket együtt tanítják a helyi diákokkal, hogy elkerüljék a gettóosztályok kialakulását. A szakértők szerint a közös oktatás nagyban elősegíti a sikeres szociális és nyelvi integrációt.

Számos Burgenlandi közösségben, mint például Königsdorf - Berg-ben magánkezdeményezésre német tanfolyamokat indítanak, elsősorban felnőtt korú migránsok számára. Ahol többek között Ausztria történelemével és földrajzával is megismerkedhetnek. 


Önkéntes Előadók


Az Oberpullendorf-ban (Felsőpulya) található Haus St. Stephan-ban - katolikus oktatási intézmény - is szerveznek német nyelvtanfolyamokat. Ezen felül, itt a külföldiek és a helyi lakosok találkozhatnak. Itt a menekültek az osztrák életformáról is kaphatnak bővebb információkat. Az előadók és az oktatók önkéntesen vesznek részt ebben. Akár 30 migránst is el tudnak helyezni az Oberpullendorf-i kerületben, ahol rendszeresen részt vehetnek a tanfolyamokon.


Különböző szintű oktatás


Az oktatási intézmények - mint például a burgenlandi népfőiskolák - szintén kínálnak lehetőséget német nyelvtanfolyamokra.

Különböző szinteken zajlik az oktatás, beleértve vannak tanfolyamok olyanok számára, akik egyáltalán nem ismerik a német nyelvet. Ez segít munkát találni mind a helyiek, mind a külföldi betelepülők számára.