2016. január 14., csütörtök

2016-os ausztriai adóreform, mint a gazdasági motorja

2016-os ausztriai adóreform, mint a gazdasági motorja


A Munkaügyi Minisztérium és a Szociáldemokrata párt képviselői pénteken ismertette az adóreform várható gazdasági előnyeit. 
Az adóreform segíti a gazdaság fejlődését, mivel a 2016-ban várható gazdasági növekedés körülbelül 1/4-e tulajdonítható ennek az intézkedésnek.

Úgy 5,1 milliárd € értékű teljes mentességben eredményez nem utolsósorban a képviselők által kezdeményezett munkavállalói adóreform. Egy jelentős része áramlik egyenesen a gazdaságba további fogyasztói kiadások formájában. Gazdasági kutatók nemrégiben azt prognosztizálták, hogy a gazdasági növekedés, amely az elmúlt években erőteljesen mérséklődött, 2016-ban ismét lehet csatlakozni a németországi mértékekhez – nyilatkozta Rudolf Kaske, a Szövetségi Munkaügyi Kamara elnöke.

A munkanélküliség csökkentése szükséges


Az előrejelzések az idén egész Ausztriában 1,6 - 1,7 %-os gazdasági növekedés várható. Negyedük, azaz 0,4 %-át az adóreform hatásainak tulajdonítják. De ez a növekedés nem elegendő ahhoz, hogy csökkentse a munkanélküliségi rátát. Ami igen magas marad Burgenlandban 2016-ban is, várhatóan 9,4 - 9,6 %-os az éves átlag. Jelenleg mintegy 15.000 burgenlandi munkanélküli van regisztrálva, akiknek egy részük különféle képzésekben vesz részt. Részletesebben elemezve ezt a szegmens-t kiderül, hogy minden harmadik ember ebben a csoportban az 50 év feletti korosztályból való - jelentette ki Alfred Schreiner a Burgenlandi Munkaügyi kamara tagja.

Több mint 100.000 foglalkoztatott munkavállaló


Ezért az Állami Foglalkoztatási Szolgálat ismét több nyújt képzési lehetőséget biztosít. Jelenleg az AMS túlzott mértékben támogatja cégeket, miközben egyre nehezebb állást vagy képzést biztosítania az alacsonyabb képzettségű emberek számára - jelezte a Munkaügyi Kamara. Mindezek ellenére, a munkahelyek száma Burgenlandban, 2016-ban is emelkedik, várhatóan 1300 álláshellyel. A 2016-os évben elérheti, sőt meg is haladhatja 100.000 fős munkavállalói határt - adta hírül Christian Illedits a parlament elnöke (Szociáldemokrata Párt).

Az ingázók miatt a Munkaügyi Kamara jelenleg online felmérést végez az új menetrend kapcsán. Februárban újra tárgyalóasztalhoz ülnek a közlekedési vállalatokkal. Megvitatják, hogy hol vannak problémák, tárgyalásokat folytatnak például a fejlesztésekről, a menetrendi gondokról - mondta Kaske. Különösen fontos a jó kapcsolat a Munkaügyi Kamara részéről.

ÖAAB: Az adóreform erősíti vásárlóerőt és a fogyasztást


(ÖAAB: Osztrák Foglalkoztatás ügyi - Egészségügyi és Dolgozók Szövetsége)

Még a burgenlandi ÖAAB is hangsúlyozta az új adóreform jótékony hatását – ebben a helyzetben egyes munkavállalók esetében átlagosan évi 1.000 €-val több marad a pénztárcákban. A reformmal a vásárlóerőt és a fogyasztást is meg lehetne növelni - jelentette ki Bernhard Hirczy az ÖAAB elnöke.