2016. január 6., szerda

A külföldi munkavállalás népszerűsége 2016 –ban

A külföldi munkavállalás népszerűsége 2016 –ban



Mostanában a média egyre kevesebbet foglalkozik a külföldi munkavállalással, azt sugallva, hogy minden rendben van és Magyarországon nincs munkanélküliség. A helyzet viszont ettől sokkal súlyosabb. A „közmunka programnak” köszönhetően a statisztika kicsit kozmetikázottabb lett, de jobban, most sem élnek az emberek, mint 2015-ben (vagy azelőtt). 

Mégis miért nem hallani azt, hogy sokan vállalnak külföldön munkát? 
Mert már nincs hír értéke! Aki olvassa ezt a cikket, biztos van legalább egy ismerőse, aki külföldön dolgozik, és igazából nem panaszkodik arra, hogy túlságosan nem érné meg neki. (Természetesen van kivétel is, mert az erősíti a szabályt, akinek nem jött be a külföldi munkavállalás, mert nem jó helyen volt, vagy nem beszélte a nyelvet és ezért nem alkalmazták tovább.). Továbbá a migrációs hullám is elterelte a figyelmet a külföldre vándorlás ténye elől. 

Tegyük fel magunknak a kérdést: 
  • Jobb az élet most, mint egy éve? 
  • Több a lehetőség? 
  • Több a munkahely? 
  • Ha van állásom, abból jobban kijövök? 
  • Tudok előre tervezni? 

Ha ezekre a kérdésekre „Igen” a válasz, akkor jó helyen vagyunk, és ne menjünk külföldre dolgozni. Ha viszont valamelyik kérdésre a válaszunk „Nem”, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy nyelvet kellene tanulni és munkát vállalni külföldön

Milyen lehetőségeink vannak külföldön?


  • Ha van egy jó szakmánk és beszéljük az ország nyelvét, akkor biztosan nem lesz semmilyen nehézségünk. Természetesen a jó külföldi állásokért, nagyon nagy „harc” van, de számos lehetőség közül lehet válogatni.


  • Ha csak jó szakmánk van, de nem beszéljük a nyelvet? Nos, akkor már sokkal nehezebb lesz a dolgunk. Viszont egy alap szint elsajátítása, nem egy bonyolult feladat, akár otthon is kivitelezhető a számítógép előtt ülve. Ebben az esetben, már sokkal versenyképesebbek leszünk.


  • És mi van akkor, ha beszéljük a nyelvet, de nincs versenyképes szakmánk, de van gyakorlatunk? Ez sem egy rossz pozíció! Ha látják, hogy képesek vagyunk a munkát elvégezni, tudunk kommunikálni, az már nyertes pozíció. Időközben akár egy gyorstalpaló oktatás keretében a szakma is elsajátítható, így új dimenziók nyílnak meg a bérezés tekintetében.


  • Most jön a legrosszabb variáció, mikor sem szakmánk, sem gyakorlatunk, sem pedig nyelvtudásunk nincs. Nos, akik külföldön szeretnének munkát vállalni a többségük, ilyen helyzetben van. Ők nagyon nehezen találnak munkát, és ha Fortuna melléjük szegődik is és találnak munkát, nagyon kevés fizetést kapnak, és rövid ideig alkalmazzák őket. Ebben az esetben sokkal szerencsésebb, ha eltoljuk a külföldi munkavállalási terveinket egy fél évvel, vagy egy egész évvel, és ebben az időben szakmát és nyelvet tanulnak. Lehetőségeik megsokszorozódnak. Egy dolgot tudomásul kell venni, külföldön szükség van szakemberekre és meg is fizetik őket, ha rendelkeznek bizonyos kompetenciákkal. Ez pedig nem más, mint a szaktudás, gyakorlat és nyelvtudás. Ha ilyen kvalitásokkal rendelkezünk, szinte borítékolható a siker.


Visszatérve a címben szereplő kijelentésre, miszerint, hogyan alakul a külföldi munkavállalás népszerűsége 2016 -ban, erre az a válasz, hogy továbbra is töretlen a külföldi munka után vágyakozók száma. Csak egyre kevesebb a szaktudással, nyelvtudással és ambíciókkal rendelkezők száma. Aki tudja teljesíteni az elvárásokat, már régen kint dolgozik, aki pedig nem rendelkezik ezekkel a kvalitásokkal, ők vagy tanulnak, vagy lemondtak erről az álmukról. Hosszútávon mindenképpen kifizetődő egy szakma (vagy több) és egy nyelv (vagy több) elsajátítása. Az álmokat cseréljük le a tettekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése