2015. február 12., csütörtök

Népszerű, mint Németország

Népszerű, mint Németország

Irány Németország!

Németország a legnépszerűbb célpont azok számára, akik elhagyják hazájukat. Egyetlen más Európai uniós országban sincs akkora bevándorlás, mint Németországban. Az ottani munkaerőpiacon vannak a legjobb lehetőségek, legnagyobb esélyek a boldogulásra.

Aki emigrál, az leginkább inkább Németországot választja. Ezt mutatja egy nemrég megjelentetett OECD tanulmány. 2013-ban a Nemzetközi Migrációs adatok alapján kb. 465.000 bevándorlót tartottak nyilván, akik tartósan vagy esetleg végleg Németországban szándékoznak letelepedni.
A bevándorlás oly nagymértékben növekedett a Szövetségi Köztársaságban az elmúlt évben, mint semelyik más országban az Európai Unió területén. 
Ennek okai: a család, az oktatás illetve a munka. Valamint fontos szerepe van az unión belüli szabad mozgásnak.

Ez a trend folytatódni látszik. Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai szerint 2014-ben is növekedett a Németországba bevándorlók száma.  2009-ben Németország még a nyolcadik helyen áll a bevándorlók célpont listáján. 
2013-ban több mint 4 millió ember vándorolt ki a 34 OECD-országokból – 1 %-al több mint egy évvel korábban.

Egyedül csak az Egyesült Államok népszerűbb állomás az emigránsok számára, mint Németország.
Az Egyesült Államok továbbra is a legnagyobb befogadó ország az OECD-térségben, az állandó bevándorlók száma 10 év alatt egy millió fő.
Olaszország és Spanyolország, melyek 2011-ig bevándorlási rangsor második és a harmadik helyén álltak, jelenleg a jelentés szerint nem annyira népszerű. Ennek oka a rossz gazdasági helyzet. Azonban mintegy 200.000 bevándorló még mindig él a két országban.

Az a tény, hogy ilyen sok ember vándorol be tartósan Németországban, a munkaerőpiacon való lehetőségekben rejlik. Németországban a bevándorlók foglalkoztatási rátájának növekedése erőteljes.

Németország jóval népszerűbb, mint bármely más ország a menedékkérők számára.

Egy tanulmány szerint:

Bizonyos migránsok nehezen tudnak elhelyezkedni a külföldi munkaerőpiacon. Ebben közre játszik a hátrányos megkülönböztetés a származása miatt, vagy a nem megfelelő oktatási színvonal, szakképzettség. Az állásinterjúkon, a munkahelyek megpályázásánál nincs mindig egyszerű dolguk.

Ez különösen a fiatal bevándorlókat érinti. Ez részben köszönhető az idegen származásnak, másrészt a gyakran gyenge oktatásnak: gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden harmadik fiatal (migrációs háttérrel) Németországban rosszul tud németül írni és beszélni.

Minden ötödik kérelmező az 550.000 közül az OECD-országokban benyújtotta letelepedési kérelmét bár jó az esély a pozitív döntésre, nem minden esetben járnak sikerrel.




Quelle: Handelsblatt Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése