2015. február 20., péntek

Munkavállalás Ausztriában, népszerű ausztriai munkák

Munkavállalás Ausztriában, népszerű ausztriai munkák

A kép csak illusztráció!

Mekkora bért fizetnek egyes szakmákban? Mennyi szabadság jár évente a munkavállalóknak? Mekkora kiadásokra lehet számítani Ausztriában, a hétköznapokban? Ausztria dióhéjban – íme, néhány fontos és megfontolandó információ a külföldi munkavállalásra készülőknek.

Ausztria a külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok egyik legnépszerűbb célpontja: az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint már jelentősen meghaladta a 63.000 főt is a szomszédos országban dolgozó honfitársaink száma.

Bécsben a megélhetés szempontjából drága


A sokat emlegetett nyelvtudás és némi tőke nélkül ugyanakkor ide sem érdemes elindulni. Ausztriai munkavállalóként a lakhatás költségeire havi szinten legalább 400-500 €-t kell költeni, ami legalább 15 € kiadást jelent fejenként per nap. (Bécsben ez az összeg lényegesen több: itt napi 40 €-s lakhatási költséggel számítva akár havi 1.200 €-t is elérheti ez az összeg. Emellett az étkezésre nagyságrendileg minimum 200 €-val kell számolni, míg a bécsi fővárosban 45 € egy havi bérlet ára. Ezért sokan inkább az ingázást választják, amely lényegesen olcsóbb.

Az ausztriai munkaerőpiac 2011. május 1. óta áll nyitva a magyar munkavállalók előtt. A nyitás óta már nem kell munkavállalási engedély, illetve egyéb előzetes, engedélyeztetési eljárásokra sincs szükség. Ám az állás betöltéséhez szükséges végzettségeket, képesítéseket el kell ismertetni. Ez ügyben az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.

A kint tartózkodás bejelentése


A külföldieknek a kint tartózkodást az önkormányzat tudomására kell hozni. A munkavállalás vagy letelepedés céljából Ausztriába érkezőknek a beutazást követő 3 napon belül be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti kerületi önkormányzatnál. Itt igényelhetnek fényképes igazolványt is. A bejelentőlap (Meldezettel) beszerezhető a hivataloknál, illetve az alábbi holnapról is letölthető: www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/meldezettel.html

Néhány fizetési adat szakmánként


Ausztriában nincs egységes minimálbér. Ehelyett az ágazati kollektív szerződésben fennálló, évente rögzített bérmegállapodásban kikötik a minimálbér mértékét. Ezt a cégeknek kötelezően be kell tartaniuk. Ám a bérek nagysága meghatározó munkavállalóként, így néhány adat egy munkaközvetítő által kínált munkákról: szakorvosoknak például havi bruttó 6.000 €, szakképzett ápolóknak havi bruttó 3.000 € fizetéssel, míg építőipari szakmunkásoknak havi bruttó 2.200 € fizetéssel kínálnak állást. Ausztriában a próbaidő legfeljebb 1 hónap, míg szakmunkás-tanulók esetében 3 hónap lehet. A próbaidő alatt a munkaviszonyt mindkét fél indoklás nélkül felmondhatja.

Az éves szabadság minimum 30 nap


Az érvényben lévő osztrák törvények szerint a munkaidő napi 8 óra, heti 40 óra. Ettől a munkaadó akár el is térhet. Pénteken például hamarabb hazaengedheti a dolgozót. (Az engedménnyel így átlagosan 38,5 óra lesz 1-1 munkahét.) Ám a napi normál munkaidőn túli munkavégzésért 50 %-kal több pótlékot köteles fizetni a munkáltató. A napi túlmunka mértéke nem haladhatja meg a 10 órát - így a heti munkaórák száma maximum 50 lehet.

Ausztriában a dolgozókat 25 évnél kevesebb munkaév esetén évente 30, ennél több év esetén pedig évi 36 nap szabadság illeti meg. A szabadságot pénzben megváltani nem lehet - de 2 évnél tovább görgetni sem.

Betegség esetén 6 hétig jár a teljes munkabér!


Ha valaki kórházi kezelés, betegség vagy baleset miatt nem tudja ellátni a munkáját - és már kiíratta magát az orvosával - úgy 5 évnél kevesebb munkaviszony után 6 hétig a teljes munkabérét, majd 4 hétig ennek 50 %-át kapja. 6-12 évnyi munkaviszony után 8 hétig a teljes munkabért, ezt követően 4 hétig az 50 %-át kapja. 12 év felett már 10 hétig jár a munkavállalónak teljes fizetés, majd további 4 héten át a fele.

Fizikai munkát végzők betegség esetén évente csak egyszer élhetnek ezzel a lehetőséggel, míg a szellemi munkát végzők akár többször is. Ez az összeg még nem a táppénz: azt majd a társadalombiztosítás fizeti, miután a munkáltató által fizetett betegszabadság már lejárt. A táppénz mértéke a bruttó jövedelem 50 %-a, és maximum 52 hétig biztosítják. (Táppénz akkor is jár a dolgozónak, ha a munkáltató már csak a bér 50 %-át fizeti.)

Elbocsátás után álláskeresési segély jár


A munkáját elveszítő dolgozó a munkanélküli ellátásra is jogosulttá válhat, amennyiben állásának elvesztését bejelenti az osztrák munkaügyi hivatalnál (AMS). A járadék mértékét mindig a legutolsó munkahelyen kapott munkabér mértéke határozza meg - amennyiben a foglalkoztatás legalább 4 hétig tartott. Ha valamilyen oknál fogva ez az időszak rövidebbre sikerült, akkor a munkavállaló által végzett tevékenység lesz a járadékszámítás alapja.