2015. február 19., csütörtök

Hogyan lehet Ausztriában letelepedni, lakást, házat vásárolni?

Hogyan lehet Ausztriában letelepedni, lakást, házat vásárolni?

A kép csak illusztráció!


Ha nem csak dolgozni szeretne Ausztriában, hanem letelepedni is, itt néhány fontos tanácsot kap arról, hogyan tud lakást, házat vásárolni Ausztriában. Melyek azok a dolgok, amire oda kell figyelni és hogyan történik a vásárlás menete. Hogyan lehet Ausztriában kedvező lakáshitelhez jutni? Mennyit kell fizetni rezsire Ausztriában?

Az ingatlanközvetítői törvény 1996. óta pontosan szabályozza a megbízók és a közvetítők jogait és kötelezettségeit. 
A magyar állampolgárokra nem vonatkoznak különleges szabályok ingatlanvásárlás (avagy bérlés) esetén. Ausztriában az EU-s (ezen belül a magyar) állampolgárok ingatlanszerzésének semmiféle akadálya nincs. Amennyiben a kiválasztott ingatlan nem áll mezőgazdasági művelés alatt, akkor engedélyt sem kell kérni. Ha azonban engedélyköteles ingatlan az adásvétel tárgya, ez sem probléma: a szükséges engedélyt többnyire minden nehézség nélkül be lehet szerezni.

Az ingatlanközvetítő irodák telephely- és magán ingatlan keresésében egyaránt tudnak segíteni, legtöbbször magyar, német és angol nyelven. Üzleti tanácsadással ugyan konkrétan nem foglalkoznak, de konkrét esetben az ügyfeleket tovább segítik. Tájékoztatják, hova kell fordulnia ügyével – a szükséges bejelentések, a kamarai bejelentkezés miatt, továbbá tudnak ügyvédet, illetve adótanácsadót, könyvelőt ajánlani – olyanokat, akik magyarul is beszélnek, és adott esetben átveszik az ügyfél ügyeinek intézését.

A leendő külföldi vevő családi házat, telket, lakást, bármilyen bérleményt, mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi ingatlant is vásárolhat hitelre is.
Hitelt Ausztriában az kaphat, akinek már van legkevesebb 6 hónapja bejelentett osztrák munkahelye, a pénzét osztrák bankszámlára kapja és nincs feketelistán. Azért nem árt, ha legalább 20 % önerőt fel is tud mutatni.

Jelenleg nem nagyon lehet válogatni Ausztriai ingatlanpiacon. A kereslet nagyobb, mint a kínálat. Ez mind a bérleményekre, mind a saját tulajdonú ingatlanokra egyaránt érvényes.

De ha mégis talál az illető kedvére való ingatlant, akkor számíthat arra, hogy körülbelül 20-40%-al magasabb árat kellesz kifizetni magyar árakhoz viszonyítva. A rezsi viszont nagyjából ugyanannyi, mint Magyarországon és az infrastruktúra is fejlettebb.


Olcsó telek, jó hitel: egyre több magyar költözik ki Burgenlandba


Néhány éve már nem csak munkahelyet, hanem letelepedési lehetőséget is kínál Burgenland, Ausztria legkeletibb tartománya. Ennek legfőbb oka, hogy Ausztria keleti részéből Bécsbe, a módosabb tartományokba vándorolnak el a fiatalok a még jobb élet reményében.

Ausztria 2011-ben megnyitotta munkaerőpiacát. Akik már régen kint dolgoznak, azt mondják, nagy változást ez nem jelentett, mert bérben nem tudtak alájuk ígérni az újonnan érkező magyarok, mert a minimálbért ott is mindenki megkapja. A munkáltató azonban könnyebb helyzetben van: válogathat a munkavállalók kínálatából. Ausztriában dolgozni mindig is divat volt, de a helyzet annyiban változott, hogy Burgenland már nem csak ingázóként látja szívesen a magyarokat, több határ menti osztrák településen olcsó telket, hitelt, támogatásokat kínál a letelepedni vágyó magyaroknak. Ma már több olyan magyar család is él Ausztriában, amely még Magyarországon dolgozik, de munka után már egy burgenlandi kis faluba megy haza. Gyerekük már oda jár óvodába, és keresnek ausztriai munkahelyet, de addig is ott laknak.

A helyi önkormányzat környezetvédelmi beruházásokban - ablakcsere, fűtéskorszerűsítés - komoly összeggel támogatja a lakosságot, az állam a munkába járáshoz ad segítséget: a teljes útiköltség negyven százalékát egy összegben kifizeti év végén. A családi pótlék is magasabb, mint Magyarországon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése