2016. március 2., szerda

Ausztriában a munkanélküliek száma megközelíti a fél milliós értéket

Ausztriában a munkanélküliek száma megközelíti a fél milliós értéket


2015 - höz képest tovább emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában, a hivatalos adatok szerint 3,7 %-kal nőtt ez a létszám.

2016 januárjában alig több mint 490.000 embert volt regisztrált munkanélküliként nyilvántartva. Közülük 65.000-en vettek részt az állam által finanszírozott tanfolyamokon.

A munkanélküliséggel legsúlyosabban érintett szertorok az egészségügy, a kiskereskedelem és a turizmus voltak. Az idősebb dolgozók ismét rosszul jártak, de a fiatalok munkanélkülisége kismértékben mérséklődött.

A munkanélküliség különösen jelen van Bécsben - elsősorban a nem osztrák állampolgárok körében. Jelenleg 141.718 ember munkanélküli az osztrák fővárosban, a növekedés 9,9 %-os, az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A külföldiek körében jelentkező munkanélküliség 17 %-kal emelkedett, főként a beáramló menekültek számának növekedésével. Jelen pillanatban 58.000 munkanélküli bevándorló tartózkodik Bécs területén.

Petra Draxl, az AMS (Állami Foglalkoztatási Szolgálat) vezetője Bécsben kijelentette, hogy ideje, hogy tanuljanak a nagy német városok (mint például Berlin, Köln és Hamburg) példájából, mely városokban viszonylag alacsony a munkanélküliség.

A multikulturális Berlin célzott intézkedésekkel 2 év alatt csökkentette a munkanélküliségi rátát 12 %-ról 10 %-ra. Draxl mondta, hogy Berlinben és Hamburgban létrehoztak egy úgynevezett "Fiatalok Karrier Ügynökség-et", amely tanácsadást nyújt a fiataloknak, hogy segítse az átmenetet az iskolából a munkahelyre. Hozzátette még, hogy Németország hatékonyan felméri a menedékkérők képességeit és támogatja őket abban, hogy elsajátítsák a német nyelvet.

Alois Stöger a szociális miniszter kijelentette, hogy bár a munkanélküliség emelkedése kisebb volt, mint a korábbi hónapokban, de ennek nem sok jele van a munkaerőpiac növekvő tendenciáján. Ez annak ellenére van így, hogy 34.000 új munkahely létesült az elmúlt 12 hónapban.

Összességében Ausztria munkanélküliségi rátája továbbra is az 5-ik legalacsonyabb az Európai Unióban. Az EU számítási módszere lapján 5,8 %-on áll, ami jóval az EU - átlag (9,1 %) alatt marad.