2016. március 16., szerda

A foglalkoztatás a legjobb integrációs módszer

A foglalkoztatás a legjobb integrációs módszer


A menedéket kérő migránsok Ausztriában nem dolgozhatnak az eljárás befejezéséig. Ez a kikényszerített inaktivitás gyakran észlelhető terhet jelent az érintetteknek. Egy megoldás van, ez pedig a „Dél-Burgenlandi Menekült kezdeményezés” klub.

A menedékkérők, akik szeretik a kézműves dolgokat, varrást, festést, ruhákat és táskákat készítenek a Felsőőri mezőgazdasági piac számára. A szaküzlet nyersanyagot, szöveteket és varrógépet is biztosítanak a dolgozni akarók részére. Az alapötlet Felsőőri polgármester Georg Rosner-tól (ÖVP) származott. Mintegy 10 menedékkérő, többségük nő, találkozott egymással néhányszor a diakóniai helyiségekben és közösen készítettek kézműves termékeket. Az elkészült ruhák és táskák árából, amelyeket a mezőgazdasági termelők piacára szállítottak, szabad adományok lettek. A befolyt összeg a „Dél-Burgenlandi Menekült kezdeményezés” klubhoz kerül, ami tovább támogatja a menekülteket.

Élelmiszer adományok pénz helyett


Dagmar Frühwirth-Sulzer elnök-asszony úgy véli, hogy ez a projekt jogilag elfogadható. Ez nem munka, hanem egy hobbi, így a menekültek nem pénzt kapnak, hanem természetbeni juttatásokat, mint például élelmiszert, ami nem lenne másképp elérhető számukra - nyilatkozta Frühwirt-Sulzer.

A foglalkoztatás a legjobb integráció


Ez a projekt kétszeresen is hasznos: A menedékkérőknek meg kell tanulniuk a német nyelvet, és örömük legyen a munkában. A menekültügyi döntés hosszú procedúrája alatt szinte mindegyikük szeretne dolgozni, de nem tud. Ez tétlenség az egyik legnagyobb probléma. El lehet elképzelni, hogy tényleg csak ülnek és várnak, és semmit sem tudnak csinálni. És valóban sokkal eredményesebb integrálni a menedékkérőket, ha van olyan foglalkoztatási forma, amibe bel lehet vonni az embereket - véli Frühwirt-Sulzer. Azt reméli, hogy ez a projekt hosszabb távon kibővíthető.