2016. március 13., vasárnap

A németországi férfiak még mindig 20 %-kal több pénzt keresnek, mint a nők

A németországi férfiak még mindig 20 %-kal több pénzt keresnek, mint a nők


Mindössze két európai országban kevesebb még a nők fizetése a férfiakéhoz képest Németországon kívül: Észtországban és Ausztriában.

Észtországban a nők közel 30 %-kal keresnek kevesebbet, mint a férfi munkavállalók. Ausztriában ez a szám 23 %-on áll.

Eközben a német nők alig több mint 1/5-ével visznek haza kevesebbet, mint a férfiak (21,6 %). - nyilatkozta a német kormány válaszul egy parlamenti kérdésre, amelyet a Funke lapcsoport vetett fel.

Németországban még mindig "távol áll a két nem egyenlősége," - mondta el Sabine Zimmermann, a Bundestag (német parlament) helyettes pártvezető Funke csoport újságíróinak.

Habár több nő dolgozik, míg néhány évvel korábban, "a legtöbbjük nem tud megélni a saját alacsony fizetéséből és teljesen képtelenek elérni elegendő nyugdíjjogosultságot." - nyilatkozta Zimmermann.

A nők "többnyire közvetett hátrányban vannak", mint a férfiak, a fizetések szempontjából, állapította meg a jelentés.

Összehasonlítva férfi kollégákkal, a nőknek kevesebb a munkalehetősége, alacsonyabb a jövedelmük és kevesebb lehetőségük van támogatásokra, illetve a ranglétrán való felemelkedéshez.

És ezek a dolgok nem javultak az idők folyamán: A nemek közötti bérszakadék szintje továbbra is makacsul tartja magát ugyanabban a pozícióban évek óta.

Miközben számos nő sokkal különbözőbb típusú munkákat végeznek, mint a férfiak, beleértve a részmunkaidős, a rövid távú szerződéseket vagy ideiglenes munkát. Ez mégsem magyarázza meg teljesen a különbségek fennállását.

A különböző foglalkoztatási formákat felülvizsgálva kiderült, hogy a nők még mindig átlagosan 7 %-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak - állapította meg a jelentés.