2016. február 14., vasárnap

A Burgenlandiak elégedetlenek a fizetésekkel

A Burgenlandiak elégedetlenek a fizetésekkel


Ausztriában az elmúlt 5 évben jelentős mértékben csökkent a szakmai elégedettség. Ez derül ki a Munkaerő-piaci szövetség előzetes felméréséből. Burgenland tartományban volt a legmélyebb visszaesés a fizetések elégedettségének tekintetében.

A Munkaerő-piaci szövetség előrejelzésének alapja egy online felmérés volt, amelyben 1.000 szakember vett részt Ausztria szerte. Burgenland tartománya és a burgenlandi polgárok voltak azok, akik a felmérés szerint jobban félnek, hogy elveszítik a munkájukat, illetve jelentős mértékben elégedetlenebbek a keresetükkel, mint 5 évvel ezelőtt. Ausztriában a fizetési elégedettség Burgenlandban volt a legmagasabb illetve a legalacsonyabb szinten is. Összehasonlításképp: 2010-ben még a válaszadók 72 %-a volt elégedett a fizetésével, 2015-ben viszont csak a 22 %-a.

A bizonytalanság növekedése


A munkahelyi félelem egész Ausztria területén fokozott. Burgenlandban a válaszadók valamivel több, mint 22 %-a egyáltalán nem elégedett a munkahelyi biztonsággal - ez volt a tartományok összehasonlításában a legmagasabb érték. Nagyon elégedett vagy elégedett volt ezen a ponton, ezzel szemben mindössze 62 %-uk volt.

A napi munkába járás még mindig számottevő problémát jelent. A burgenlandi válaszadók 19 %-a kis mértékben vagy egyáltalán nem elégedett - a szövetségi államok összehasonlításában egyértelműen kimutatható, hogy ez a legmagasabb érték. Ezzel szemben, az elégedettség volt ezen a területen a Burgenlandban és Vorarlberg-ben 63 %-os szinten állt.

A felmérés szerint a legboldogabb szakma a vezető tisztségviselő volt. Fő vesztesei az elégedettségnek a vendéglátásban, az egészségügyben és a bankszektorban dolgozók voltak.