2016. február 11., csütörtök

A német vállalkozások remélik, hogy a menekültek dolgoznak majd

A német vállalkozások remélik, hogy a menekültek dolgoznak majd


Egy felmérés szerint a németországi a kis- és közepes méretű vállalatok több mint a fele bízik abban, hogy a bevándorlók tömeges beáramlása segíthet enyhíteni az ország képzett munkaerőhiányának mérséklését és a többsége ezeknek a cégeknek hajlandó alkalmazni a szakképzettséggel rendelkező menekülteket.

Az EY (Ernst & Young) könyvelőiroda egy kutatást végzett, amely szerint az úgynevezett kkv-k, vagy a kis és közepes méretű vállalkozások, - amelyek többnyire családi tulajdonban vannak, és ezek alkotják a német gazdaság gerincét - legégetőbb problémának a szakképzett alkalmazottak hiányát tekinti.

Három cégből kettő azt állítja, hogy nehezen tudnak szakképzett dolgozókat toborozni. Illetve a megkérdezett kis- és középvállalkozások kb. 49 %-a szerint a hiány üti bevételeket, tehát negatív a mérlegük.

Országos átlagban, a becslések szerint a cégek hiánya 326.000 dolgozó volt, ami körülbelül 45,9 milliárd € éves kiesést jelent.

A megkérdezett cégek több mint a fele (55 %-a) azt jósolta, hogy az beérkező migránsok segítenek enyhíteni a hiányt, valamint 85 %-uk azt állította, hogy hajlandóak felvenni menekültek a dolgozóik közé.

2015-ben közel 1,1 millió menedékkérő érkezett Németországba.


Szakértők úgy gondolják, a beáramló migránsok hozzájárulnak majd a hazai kereslet rövid távú és hosszú távú gazdasági következményeinek attól függően, hogy milyen gyorsan és hatékonyan integrálják be a menekülteket a munkaerőpiacra.

A múlt hónapban, a Német Központi Bank, más néven a Bundesbank azt nyilatkozta, hogy a sok újonnan érkező kezdetben nehezen találnak munkát a fiatal koruk és a szakképzettség hiánya miatt.

Az EY (Ernst & Young) felmérése alapján kimutatták a legnehezebben munkához jutó migránsok az építőiparban, az energiaszektorban és Kelet-Németországban voltak.

A legnagyobb akadály a munkába állásnak a menekültek német nyelvtudásának hiánya volt – tette közzé az EY (Ernst & Young).