2015. december 28., hétfő

Külföldiek álláskeresése Ausztriában

Külföldiek álláskeresése Ausztriában

Ausztria

Az osztrák munkaerőpiac kihívásai és lehetőségei


A közelmúltban felmérést végeztek különböző országok szakértőinek közreműködésével az álláskeresés sajátosságokról illetve az európai munkaerőpiac igényeiről, hogy milyen nehéz a külföldiek számára munkát találniuk egy adott országban.

Ausztria egyik legnépszerűbb és legrégebbi munkaerőpiaca Európának, ahol nagyon kis százalékban fordulnak elő külföldi származású vezető beosztású dolgozók. Az Arbeiterkammer (Az osztrák Foglalkoztatási Szolgálat) kimutatása szerint osztrák cégek kevesebb, mint 3 %-a foglalkoztatnak külföldi vezető beosztású személyt Ausztriában.

Habár Bécs ad otthont a vezető vállalatoknak a pénzügyi és tanácsadói szektorban, de ezeken a területeken kevés az emigráns munkavállaló, és elsősorban az osztrák és német munkavállalók számára tartják fenn az álláshelyeket.

A fő korlátok a következők:


Nyelvtudás


Ausztria továbbra is konzervatív abból a szempontból, hogy a munkát vállalóknak a német nyelvet valamilyen szinten muszáj beszélniük.

Még ha ez a követelmény nem is mindig szerepel a munkaköri leírás, ez fontos szerepet játszik a végső döntéshozatalnál. Igen kevés nemzetközi vállalat foglalkozik azzal (vagy nem akarja), hogy az angol legyen a hivatalos munkanyelv. Még ha megpróbálnak is, a napi rutin miatt a német nyelv rögtön visszatérne a következő alkalommal. A kommunikáció a kollégákkal és a beosztottakkal általában németül zajlik.

Munkáltatói piac


Ausztriában az álláskeresők nagyobb számban tudják eladni magukat, mint Kelet-Európában. Az osztrák piac az álláskeresők számára sokkal régebbi és versenyképesebb, mint a Közép-Kelet Európai. Nem ritka az olyan eset sem, amikor 150 - 200 ember pályázik egy újsághirdetésben szereplő jó állásra. A munkaadók ezekre megfelelően reagálnak, és ez ily módon sokkal igényesebb.

Tendenciák


A legújabb tendenciák, hogy a nemzetközi vállalatok többek között, egyre több kelet-európai vezetőkkel üzletelnek. Az elvárás ezeknek a vállalatok részéről egyértelműen az, hogy integrálják a mindenkori Közép-Kelet Európai országokban a helyi osztrák szerveteket. Ezek a vezetők biztosítják a vállalat számára a háttér információkat hazai piacok és jobb kulturális egyetértés végett. Másrészt visszatérnek hazájukba, miután a vezetőség néhány évet itt eltöltött, hogy jobban megértsék a vállalati kultúrát és a stratégiát.

Mégis, ha az Ausztriában lévő Kelet-európai vezetőkről beszélünk, egyértelmű, hogy viszonylag kevesen vannak, még akkor is, ha jelenleg egy emelkedő tendencia figyelhető meg a számunkat illetően. Összefoglalva: Egyre több és több cég, amelyek Közép-Kelet Európában tevékenykednek, mind érdeklődik a külföldi vezetők megszerzése iránt.

A jó hír, hogy Ausztria nemrégiben elfogadott egy új szabályozást, amely arra szolgál, hogy lazítsa az Európai Unión kívüli országokból érkezők bevándorlási feltételeit. Ezek az intézkedések egy módszert hoztak létre a kormány számára, hogy az ország munkaerejének elöregedését kiküszöböljék, és a hiányszakmákba pótolják a szakembereket, mint például a kutatás vagy a mérnöki területeken.

Milyen készségek, kompetenciák szükségesek a külföldieknek, hogy sikeresek legyen?


Ausztriában a képzettségi követelmények egyértelműen kapcsolódnak a munkakörhöz. Ebben az ügyben a vezetőknek bizonyítaniuk kell majd dolgozóknak, hogy mennyire a diplomatikusak, empatikusak, elkötelezettek és nyitottak. Elvárják tőlük, hogy szívügyük legyen az osztrák vállalati kultúra. A legjobb pozíciók betöltéséhez feltétlenül szükséges a megfelelő szakmai kompetencia!

Hogyan találhatnak munkát?


1. Újsághirdetés: Régi, jól bevált módszer Ausztriában is, változatos állásokat kínálnak újsághirdetés révén a cégek. Azonban ezeknek a hirdetéseket száma az utóbbi időkben némileg csökkent.

2. Internet: A cégek honlapjai és az állásportálokon, valamint a szociális média játszanak nagyobb szerepet e téren.

3. Megbízásos keresés: Toborzó cégek révén, és az úgynevezett fejvadászok segítenek megfelelő állást találni.