2015. december 26., szombat

Külföldi munka nyelvtudás nélkül 2016 –ban

Külföldi munka nyelvtudás nélkül 2016 –ban

Miért fontos a nyelvtudás külföldön?

Sokan kérdezik, hogy van-e olyan munkalehetőség külföldön, ahol nem szükséges a nyelvtudás? 

A helyzet továbbra sem változik a 2015 –ös évhez képest. A nyelvtudás a külföldi munkavállalás egyik legfontosabb kritériuma marad. Ahol azt a kijelentést olvassa, hogy: „külföldi munka nyelvtudás nélkül” vagy „a külföldi munkához nincs szükség semmilyen nyelvtudásra” és ráadásul egy jól fizető szakmunkáról van szó, mint például a CNC-s munka, akkor nagy valószínűséggel nem a teljes igazságot állítják. 
A trendek azt mutatják, hogy egyre inkább elvárás a munkavállalókkal szemben a legalább alapfokú (azaz minimálisan kommunikációképes, illetve írásbeli) nyelvtudás. Nem véletlenül kérik, hogy a leendő munkavállaló ismerje az ország nyelvét. 

Most néhány fontos dolgot fogok felsorolni a teljesség igénye nélkül:

  • Az emberek nem szívesen választják a munkaerő közvetítő cégeket, mert nem bíznak meg bennük, ez többnyire a sok átverés miatt alakult így ki. Ebből kifolyólag mindenki saját maga jelentkezik az állásokra. Amikor kritériumként meg van jelölve a nyelvtudás mértéke, akkor is néhány ember magyarul küldi el önéletrajzát. A munkáltató humánerőforrás vezetője nem tud mit kezdeni egy magyar nyelvű önéletrajzzal, így a levelére soha nem fog választ kapni. (Képzeljük csak el, ha kapnánk egy kínai szövegezésű levelet, biztos nem vennénk a fáradságot, hogy lefordítsuk és válaszoljunk is rá). A másik eshetőség, mikor meg van határozva a nyelvtudás szintje (amit elvár a munkáltató) és az önéletrajzunk nem hozza ezt a szintet, a leendő munkavállaló, így nem megy át az elsődleges szűrőn, így ismételten ne számítson arra, hogy elnyeri a munkát (sőt az esetek többségében levelére sem válaszolnak, mivel több ezer levélre kellene válaszolnia a HR-es megbízottnak). 


  • Most nézzük miért fontos még a nyelvtudás. Az előző pontban leírtam, hogy mi az elvárás, most azt írom le, miért fontos a nyelvtudás. Vegyük példának okáért egy nem kimondottan központi fontosságú szakmunkát, hanem egy betanított szalagmunkát egy gyárban. Ha elkezdik magyarázni, hogy mi a feladat, illetve el kell olvasni a gépeken lévő feliratokat, akkor egy nyelvtudással nem rendelkező munkavállaló, mit fog érteni a betanításból. Maximum a látottakra fog emlékezni, ami a munkavégzéshez elégtelen. Ha valami nem lenne világos számára, hogyan teszi fel a kérdést? Ha kérdeznek tőle, hogyan érti meg a kérdést és hogyan tud rá válaszolni? És ez egy nem túl bonyolult gyári munka, egy komolyabb szakmunkáról már nem is beszélve.


  • Kicsit megelőzve a munkát, képzeljük el azt is, hogy a munkavállaló elé tett szerződést, hogyan fogja elolvasni, hogyan fogja értelmezni, hogyan írja alá? Kiszolgáltatott helyzetbe kerül a munkavállaló, mert így akármit aláírhat, akár azt is, hogy vállalja, hogy x ideig ingyen dolgozik. (persze ez nagyon ki van sarkítva, de akár ilyen eset is előfordulhat).


  • Most képzeljük el azt a szituációt, hogy valaki segít nekünk és eljön velünk az állásinterjúra (aki beszéli a nyelvet), elmagyarázza mi a munkafolyamat, elolvassa és lefordítja a szerződésünket, majd munkába állunk, de ez a segítő személy nem ott dolgozik. Dolgozunk, egyszer csak valami történik (felmerül bennünk egy kérdés, vagy kérdeznek tőlünk valamit, vagy ami a legrosszabb, megsérülünk és kórházba kerülünk). Feltesznek a kórházban néhány fontos kérdést (gyógyszerérzékenység, vércsoport, stb.). Sem a kérdést nem értjük, sem pedig válaszolni nem tudunk. Veszélyes és kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk.


  • Sokszor hallunk olyan helyzetről is, mikor kisebb csoportok mennek külföldre dolgozni (például kőművesek, ácsok, asztalosok, stb.) és a csoportban csak egy valaki beszéli a nyelvet és ő koordinálja a többieket. Nos, ebben az esetben létezhet külföldi munkavállalás nyelvtudás nélkül. Természetesen ebben a helyzetben is kiszolgáltatott helyzetben leszünk, viszont lesz lehetőségünk a külföldi munkavállalásra.



Szóval, legyünk körültekintőek, ne legyünk felháborodva, ha rengeteg helyre küldtük el az önéletrajzunkat (nem az elvárások szerint szerkesztettük azt meg) és nem kapunk rá választ sem. Ha mi nem vesszük a fáradságot, hogy olyan jelentkezést küldjünk el, ami megüti legalább a minimális mércét, akkor ne várjuk el a munkáltatótól, hogy válaszoljon egy ilyen levélre! 

Manapság az otthoni nyelvtanulás egy egyszerű folyamat, ha szorgalmasak és kitartóak vagyunk, el tudjuk sajátítani azt a minimális nyelvtudást, melyre szükségünk lesz ahhoz, hogy külföldön tudjunk munkát vállalni. Sok sikert Mindenkinek!