2015. december 24., csütörtök

Fakitermelés külföldön

Fakitermelés külföldön


A kép csak illusztráció!

2016-ban is nagy szükség van szakképzett fakitermelőkre külföldön. Németországban, Ausztriában tárt karokkal fogadják azokat a munkavállalókat, akik motoros fűrész vizsgával és gyakorlattal rendelkeznek. Természetesen segédmunkásokra is szükség van, mivel a fakitermelés nem csak a motoros fűrész használatáról szól. Nézzük, hogy milyen munkakörök léteznek egy fakitermelésnél:

A legfontosabb munkafolyamatok:

  • döntés
  • gallyazás
  • választékolás
  • darabolás


A fakitermelést többnyire erdőművelés és újratelepítés követi, mely újabb feladatokat jelent. Ebben a munkakörben nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani a különféle erdészeti segédmunkák. Ezek többsége nem kíván semmilyen szakképesítést és az esetek többségében, nem követelnek magas szintű nyelvtudás sem. 

De nézzük, hogy mit várnak el egy fakitermelő, motoros fűrész üzemeltető szakmunkástól?


1. Először is a kiválasztott fánál meg kell határoznia a döntés irányát, ennek több szempontból van jelentősége:

  • a fa minél kisebb kárt szenvedjen (értékes részei ne sérüljenek)
  • a fa dőlése ne okozzon a környezetben nagy kárt (kisebb facsemetéket ne törjön össze, stb.)
  • a fa olyan helyre dőljön, hogy azt majd tovább tudják feldolgozni, majd elszállítani
  • a vágást úgy kell kialakítani, hogy ne legyen túl magas a tuskó, továbbá a döntővágás merőleges legyen a fa tengelyére, így megakadályozhatjuk, hogy a törzs felhasadjon

Ez egy komplex képesség, nagyon fontos a precíz és pontos tervezés. Ennek tükrében lehet tovább folytatni a munkát.

2. Ha a fa döntése sikeres volt, akkor a munkafolyamatot a gallyazás követi. Ez már nem kíván olyan nagy gyakorlatot és szaktudást, mint a döntés. A gallyazásnak is vannak szabályai, nem lehet, csak úgy ész nélkül nekiállni gallyazni. Nézzük a munkafolyamat főbb lépéseit:

  • a gallyazás a fa tövétől indul és halad a fa koronája felé
  • a fa palástját nem szabad megsérteni, ezért a gallyazásnál ügyelni kell arra, hogy ne történjen bemetszés
  • a gallyakat el kell távolítani a munkaterületről, úgy hogy a vastag végek egy irányba nézzenek, az elszállítás és további felhasználás érdekében így ideális

Mint, ahogy már említettem a gallyazás nem kíván olyan nagy szaktudást, mint a döntés, viszont, ha nem szakszerűen jár el a fakitermelő, akkor az értékes faanyag kárba vész. 

3. Ezt a munkafolyamatot követi a választékolás vagy hosztolás. Ez szintén kisebb szaktudást igényel, mint a döntés, vagy gallyazás, de ha nem megfelelő a munkafolyamat, akkor veszteségesen történik a kitermelés. Mit is jelent a választékolás, vagy hosztolás? Ebben az esetben történik meghatározásra a fa darabolási helyének kiválasztása. 

4. A munkafolyamatot a darabolás követi. A darabolás fázisában a választékolás fázisában meghatározott vágási pozícióban történik a fa vágása. Ebben a munkafázisban nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy a faanyag ne hasadjon fel, mert az a fa értékét nagymértékben csökkenti.  


Tehát a munkafolyamat összetett a munkát a megszerzett gyakorlat és képesítés alapján osztják ki. A bérezése igen kedvező, mivel nagy szaktudást és komoly fizikai igénybevételt jelent a fakitermelés.