2020. március 25., szerda

Munkavégzés a koronavírus idején: Az ország fele Home Office-ban

Munkavégzés a koronavírus idején: Az ország fele Home Office-ban

A kép csak illusztráció!

A koronavírus-járványt megelőzően a munkavállalók alig pár %-a dolgozott távmunkában, most azonban sok vállalat számára ez jelenti a megoldást a dolgozók egészségének megóvása, és a működés továbbvitelének érdekében. A távmunkában működők számának igen jelentős növekedése azonban még ott is komoly kihívást jelenthet, ahol ezt eddig is igénybe vették.





A 2018-as távmunka végzésre vonatkozó KSH beszámoló szerint a járvány előtt a munkavállalók mindössze 3,7 %-a, 144.000 fő dolgozott irodán kívül, ez pedig most nagyot változhat. Hiszen jelenleg a vállalatok számára az egyik leghatékonyabb döntés az otthoni munkavégzés megszabása, ezért rövid időn belül többszörösére emelkedhet a távmunkában dolgozók száma. Mindez azt jelenti, hogy az irodában használt technikai eszközöket és ergonomikus irodai közeget otthon kell nyújtani, kialakítani. Ez azonban még ott is komoly megmérettetést jelenthet, a cégek, a munkavállalók, és a családok részéről hasonlóképpen. Hosszabb távon kell ugyanis biztosítani a technikai felszerelést, az ergonomikus munkakörnyezetet, és ebben a helyzetben még a családi összhangra is figyelmet kell fordítani - közölte a K&H képviselője.





Technikai adottságok az elsődlegesek


Az otthoni munkavégzés kulcsfontosságú feltétele a biztonságos technikai háttér létrehozása. Ehhez látni kell azt, hogy a távmunka a járványt megelőzően gyakorta azt jelentette, hogy otthon végrehajtotta valaki a feladatait, amit aztán beküldött az irodába. A távmunkában dolgozók 26 %-ának ugyanis nem volt hozzáférése a munkahelyi hálózathoz. Az aktuális körülmények ezért egy új helyzetet teremthetnek technikailag még azon vállalatok számára is, ahol már ez megelőzően sem volt ismeretlen az otthoni munkavégzés. A hazai munkáltatóknak ugyanis a távmunka többhetes zökkenőmentes, folyamatos működéséhez távoli elérést, a céges levelezéshez és dokumentumokhoz hozzáférést, amellett saját eszközöket kellett szolgáltatnia, akár 1-2 nap alatt.





Ergonomikus munkakörnyezet otthon


A technikai feltételek realizálódása mellett kisebb hangsúlyt kap az ergonomikus munkakörnyezet otthoni garantálása, pedig ez is az egyik alapvető kérdés lehet. Tekintettel arra, hogy a megfelelő munkakörülmények a közérzetünk és produktív munkavégzésünk szempontjából nemkülönben meghatározó, otthon is ajánlatos kialakítanunk egy fix helyet a munkavégzéshez, ahol a megtámasztott ülés, a képernyő ideális magassága és a lábak kényelmes elhelyezése kivitelezhető.





Családi Home Office


A KSH tanulmányából az is kiderült, hogy a munkavállalók zöme (67 %-a) egyetért azzal, hogy távmunka végzés esetén a munka és a magánélet gond nélkül összeegyeztethető, bizonyára annak jóvoltából, hogy 82 %-uk szerint a Home Office rugalmasabb időbeosztással valósítható meg, 61 % szerint egyszerűbben tervezhetők a feladatok, 57 % szerint mindamellett az otthoni környezetben minimálisak a zavaró tényezők.

„A jelenlegi távmunka végzés abban is lényegesen más a korábbi gyakorlattól, hogy számos esetben a család összes tagja, kicsik és nagyok is otthon tartózkodnak.” - jelentette ki a K&H HR-igazgatója. 

Ahogyan viszont a munkahelyen a kollegákkal, úgy az "otthoni irodában" is az a célravezető, ha egyértelműen jelezzük, milyen körülményekre, magatartásra van szükség a család többi tagjától ahhoz, hogy valóban eredményesen elvégezhessük a munkánkat.

„Kisgyermekek esetén ezt persze jóval bonyolultabb véghezvinni, így akár azt is ajánlatos mérlegelni, hogy a szokásos munkaidőtől eltérően melyek azok az órák, amikor fókuszáltan tudunk dolgozni.” - tanácsolja a szakember.