2020. február 28., péntek

Koronavírus miatt visszamondott utak után a biztosítócégek nem fizetnek

Koronavírus miatt visszamondott utak után a biztosítócégek nem fizetnek


A koronavírus terjedése okán fellépő nyugtalanság miatt lemondott, de már befizetett utazásokra útlemondási biztosítás fennállása esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók, azonban az útlemondási biztosítások megbetegedés esetén fedezhetik a félbe maradt üdülések, idő előtti haza-utazások kiadásait - adta hírül a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. képviselője.






Az MTI-hez a napokban eljuttatott jelentés szerint az útlemondás olyan tétel a biztosításban, mely akkor lép életbe, ha magával az ügyféllel vagy közvetlen hozzátartozójával történik valami, ami folytán nem tud elutazni. Nem vonatkozik ez a Stornó - biztosítás azokra, akik a járvány miatt mondja le az utazást.





A CLB tájékoztatójában a Külügyminisztérium által hangsúlyozottan kockázatosnak minősített országokba való utazás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Egy előforduló vesztegzár területén bajba került klienseken ugyanis a biztosítók sem tudnak segíteni, nem tudnak érvényt szerezni a szerződésben vállalt szolgáltatásoknak, mert nincsenek meg a teljesítés kritériumai.





Amennyiben valaki karanténba kerül külföldön, a biztosító társaságok szintén nem tudnak segíteni közvetlenül. Azonban a külföldön karanténba került magyarok számíthatnak a kórházi napi térítésre, valamint a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megfizetésére, ha van ilyen kikötés a biztosításukban.

A felhívás szerint a szinte óránként változó helyzetben az is megeshet, hogy egy biztonságosnak vélt külföldi várost hirtelen lezárnak, ott rekednek a turisták, és a régió státuszát is veszélyessé minősíti a Külügyminisztérium. Attól a pillanattól kezdve azon a helyen sem adottak a feltételek ahhoz, hogy funkcionáljanak az utasbiztosítási szolgáltatások.





Azok ellenben, akiknek van Stornó - biztosításuk és esetleg megbetegedés miatt még a lezárás előtt hazaérkeztek, számíthatnak rá, hogy megtérítik a biztosítók a beütemezett program igazolhatóan visszamaradt költségeit, például a szállodai díjat, a befizetett programokat, vagy a már megvásárolt síbérleteket.

Németh Péter - a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója véleménye szerint ezekben a napokban érdemes alapos gondossággal átnézni az utasbiztosítási szerződéseket, és ha kell, inkább egyeztetni a biztosítóval, hogy minden elengedhetetlen tétel szerepel-e benne. Akik már nem tudnak hazajönni, intézkedjenek a szerződésük meghosszabbításáról, hogy a zárlat feloldását követően, a hazautazás folyamán ne maradjanak kiszolgáltatottan. Ehhez a szolgáltatóval közös megegyezés szükséges, ezért a biztosítóval akár telefonon történő is egyeztetés is javasolt - tanácsolja a szakértő.