2020. február 26., szerda

A külföldi munkavállalás komplikált TB és adózási szabályai

A külföldi munkavállalás komplikált TB és adózási szabályai 

A kép csak illusztráció!


A kiküldetésnek és munkavállalásnak adózási és társadalombiztosítási előírások önmagukban is igen bonyolultak, továbbá ezek egymástól nem egy esetben el is válnak. „Ezért a külföldi munkavégzés személyi jövedelemadójának és járulékainak fizetésére vonatkozó sokrétű szabályozás labirintusában és gyakorlati problémáiban nagyon könnyen el lehet tévedni, ami bírságokhoz vezethet, vagy az érintettek az ellátásokra való jogosultságukat veszíthetik el!” - figyelmeztet dr. Rácz Nóra, a Leitner Leitner adótanácsadó cég képviselője.





Az adózás mikéntje


Számos szempont is befolyásolhatja, hogy külföldi munkavégzés esetén melyik tagállamban kell személyi jövedelemadót és járulékot fizetni. Ez függ a munkavégzés időtartamától, illetve attól, hogy a magyar munkavállaló egy vállalat munkatársaként vagy önálló vállalkozóként vállal-e külföldön munkát.

Jelentős szempont továbbá, hogy a magyar munkavállaló egy magyar cég megbízásából végez-e munkát külföldön, vagy egyszerre több államban dolgozik, esetleg naponta vagy hetente ingázik 2 tagállam között. Az adófizetési kötelezettség helyes megállapításához többlépcsős vizsgálat lefolytatása szükséges: kezdve az adóügyi illetőség tisztázásával, az alkalmazandó kettős adóztatásról szóló konvenció meghatározásával, továbbá az adott jövedelem minősítésével, az előforduló kedvezményekkel, a más országban megfizetett adó ratifikálásával vagy visszaigénylésével és végezetül az előírt adóbevallások elkészítésével.





Ami az egészségbiztosítást illeti:


Az adózás definiálása után a társadalombiztosítási kötelezettségeket és jogosultságokat kell górcső alá venni. A TB és azon belül az egészségbiztosítási rendszer kialakítása ugyan minden EU-tagállam belügye, ámde az egyes tagállamok között mozgó munkavállalók szociális biztonsági jogainak védelme és biztosítása érdekében nélkülözhetetlen a tagállami rendszerek koordinálása, az eltérő szabályozások összeütközésének elhárítása. (A közös szabályok az 28 EU tagállamban, Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon is érvényesek. Kiterjednek egyebek mellett az egészségbiztosításra, a nyugdíjbiztosításra, a betegség, baleset, munkanélküliség eseteire, illetve az anyasági és haláleseti ellátásokra is.)





A szabályozás teljes körű ismerete ellenére is számos gyakorlati probléma is felmerülhet a mindennapi ügyintézések során. Például az érintettek gyakran nem tudják, hogy szükséges-e kérelmezni a TB jogviszony meglétét igazoló A1-es igazolást, a csak pár napos vagy 1 - 2 hetes külföldi munkavégzés vagy munkavégzés nélküli oktatási - továbbképzés esetén. A hatályban lévő EU-s rendelet szerint az ilyen üzleti út is kiküldetésnek számít, ezért alkalmazni kell a kiküldetésre vonatkozó előírásokat. Például, ha mondjuk a munkaadó naponta más - más tagállamba küldi ki a munkavállalót, akkor az egyes országokba irányuló kiküldetéseket külön kell elbírálni és külön kell kérelmezni az A1-es nyomtatványt is.

Ha valaki önállóan, saját elhatározásából vállal munkát külföldön, akkor az uniós vagy EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban, Svájcban, illetve az ún. egyezményes országokban létrejött biztosítást (később pedig a megszűnését is) 15 napon belül jelentenie kell a felelős kormányhivatalnál.





A külföldi jogviszony megszűnésének közzé tételekor a külföldi biztosító vagy a nemzetközi szervezet által kiadott EU-s formanyomtatványt (A1 nyomtatvány) vagy a biztosítási időszakról szóló egyéb igazolást is csatolni kell a nyilatkozathoz. „A bejelentés késedelme, elmulasztása vagy a nem megfelelő bejelentés 10.000 - 100.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.” - hívta fel a figyelmet Elek Diána, a Leitner Leitner adótanácsadó cég senior képviselője.






A külföldön megvalósult biztosítási jogviszony bejelentését követően a kormányhivatal gondoskodik a TAJ-szám ideiglenes érvénytelenítéséről. Magyarországi tartózkodás esetén a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával az orvosilag indokolttá váló ellátásokat igénybe lehet venni az állami intézményeknél.