2020. február 20., csütörtök

Jelentősen szigorítják a munkavállalást Nagy-Britanniában

Jelentősen szigorítják a munkavállalást Nagy-Britanniában



2021-től állásajánlat, szakképesítés illetve angol nyelvtudás nélkül hivatalosan nem dolgozhat külföldi állampolgár az Egyesült Királyság területén.




A héten prezentált adatok alapján megfelelő munka-ajánlathoz, az állásajánlathoz alkalmas szakképzettséghez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány a jövő évtől a külföldiek sziget-országbeli munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer közvetlen célja az alacsony képzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának felszámolása.




A brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán hatályos - bevándorlási szabályozást kíván megvalósítani a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után indult 11 havi átmeneti időszak lejártával, tehát 2021. januártól.

A brit belügyminisztérium által a héten publikált szabályozási elvek szerint az egyes meghatározott kitételek teljesítésével 130 pont szerezhető, és ebből 70-et okvetlenül gyűjteni kell ahhoz, hogy a szigetországbeli hatóságok elfogadják a külföldi kérelmező munkavállalási kérvényét.




A tervezett rendszer módot ad arra, hogy ha az igénylő bizonyos feltételeket nem teljesít, az így kieső pontszámokat más előírások abszolválásával kiváltja. Ez viszont nem mindegyik kritériumra aktuális, szóval vannak olyan szabályok, melyeknek egyértelműen meg kell felelni.

Ezek közé tartozik, hogy a kérvényezőnek bizonyítania kell a betöltendő álláshoz elengedhetetlen angol nyelvtudást (10 pont), hatóságilag igazolt munkaadótól származó érvényes állásajánlatot kell bemutatnia (20 pont), és bizonyítania kell azt is, hogy megvan az említett álláshoz szükséges szakképesítése (20 pont). Eme három kitétel hiánya nem kiváltható más előírások teljesítésével.

A díjazással megszerezhető maximális 20 pont eléréséhez előírt éves bérminimumot a brit kormány a korábbi tervekben szereplő 30.000-ről 25.600 fontra (10,3 millió Ft) szállította le, és ez a kategória a más kitételek teljesítésével pótolható lehetőségek között szerepel.

Így például egy szakképzett kórházi ápoló akkor is remélheti a munkavállalási kérelmének kedvező elbírálását, ha évi 22.000 font díjazást ígérő munkaajánlatot kap, mivel ez az állás a minősítő rendszerben hiányszakmaként meghatározott kategóriában szerepel, és az ilyen munkákra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér a kiértékelés során.

Szintén a maximális 20 pont szerezhető, ha például egy tudományos, technológiai, ipari vagy matematikai kutatói állásra jelentkezőnek a munkaadó nem ígér évi 25.600 font bérezést, viszont az aspiráns az adott munkakör szakterületén szerzett PhD szintű diplomát mutat be.





A belügyminisztérium tájékoztatása nyomatékosítja, hogy mindazonáltal az új bevándorlási rendszert a gyakorlati tapasztalatok alapján finomítják majd, 2021-től minden kétséget kizáróan véget ér a szabad munkaerő-áramlás uniós alapelvének Nagy-britanniai érvényesítése, és a brit üzleti szektornak ehhez kell majd igazodnia.

A dokumentum úgy szól: meg kell szüntetni a brit gazdaság függő helyzetét az Európából érkező olcsó munkaerőtől, ehelyett a technológiai és automatizálási beruházásokra kell fókuszálni a figyelmet.

Ez alapján a brit kormánynak egyáltalán nincs szándékában, hogy az alacsony képzettségű külföldi munkaerő számára munkavállalási opciókat biztosítson - áll a jelentésben.

A belügyi tárca külön kitér arra, hogy azon személyeknek, akik tartós munkavállalási céllal érkeznek az Egyesült Királyságba az átmeneti periódus lejárta után, vízumra lesz szükségük, melynek beszerzése térítésköteles lesz.

A minisztérium mindemellett megerősíti, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a 2020. december 31-ig terjedő átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepednek Nagy-Britanniában, a továbbiakban is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért (Letelepedett jogi státusért) folyamodnak.

Az igénylések benyújtásának határideje: 2021. június 30.