2016. december 9., péntek

BREXIT miatt a font nem kap lendületet a brit munkahelyi adatokból

BREXIT miatt a font nem kap lendületet a brit munkahelyi adatokból

Brexit

Az angol font árfolyama a napokban lefelé araszolt, ezzel szemben az USA dollár erősödött, miután az árfolyam alig reagált a brit munkanélküliségi ráta adataira, amely jelentősen csökkent, 11 éve nem mértek ilyen alacsony szintet. A befektetők eme adatok helyett a BREXIT-et övező kockázatokra összpontosítanak.

A legfrissebb adatok azt mutatták, hogy Nagy-Britannia munkanélküliségi rátája csökkent a BREXIT szavazást követő első 3 hónap után 4,8 %-kal. Ámbár voltak bizonyos jelek, hogy a munkaerőpiacon lassulás következhet be.






Az angol font értéke 0,2 %-kal csökkent az USA dollárhoz képest (1,00 ₤ = 1,2435 $). A harmadik tényező, az Euróval szemben a következő a helyzet: 1,00 € = 85,825 penny.

"Az angol font reakciója viszonylag korlátozottan jelenik meg a hírekben. Ennek ellenére úgy véljük, ezek az adatok biztatóan hatnak a brit gazdaságra, mivel ezek az adatok megerősítik, hogy a munkaerő-piaci helyzet továbbra kiegyensúlyozott" - jelentett ki az Ironfx elemzője, Charalambos Pissouros.

"Mi továbbra is eléggé optimistán tekintünk a font sterling rövid távú útjára és hisszük, hogy a valuta egy ideig még támogatott maradhat. Azonban óvatos maradunk, hiszen az angol font továbbra is támaszkodik az USA-dollárra."

A devizapiacokat a politika uralta az elmúlt hónapokban, és Nagy-Britannia lehetséges kilépését az Európai Unióból továbbra is a bizonytalanság lengi körül. A font sterling sokkal érzékenyebb lett az ebben a folyamatban lezajló fejleményekre, mint a gazdasági adatok alakulásaira.

És az árfolyam zuhant több mint 16 %-ot, mivel a britek júniusban megszavazták az Európai Unióból való kilépést.

"Jelenleg, míg a belpolitikai helyzet nyugodt, és a gazdasági adatok rendben vannak, próbálják leplezni az angol fontra vonatkozó legvalószínűbb forgatókönyvet, és ez továbbra is csak a bizonytalanságot mélyíti." - nyilatkozta a RBC Capital Markets deviza stratégája, Adam Cole.

A Commodity Futures Trading Commission-től származó adatok, amelyek a napokban jelentek meg, kimutatták, hogy a spekulánsok fogadásokat kötnek a font sterling gyengeségére 5 egymást követően héten át, miután az alacsony pozíciók rekord magasan álltak.

Az angol font értéke esett, több mint 1,3 %-kal az Euróhoz képest. A veszteség által kiváltott tények arra utalnak, hogy Nagy-Britanniában nincs átfogó terve az Európai Unióból való kilépés utáni helyzetről. Pedig 6 hónapjuk volt megtárgyalni a kiválás lépéseit Theresa May miniszterelnök kormányának.





Hozzátéve a font sterlinget ért nyomást, az infláció mértéke a vártnál alacsonyabb volt, amely azt mutatta, hogy az árak növekedésének a nagysága még mindig fele a Bank of England által kitűzött 2 %-nak.