2015. szeptember 27., vasárnap

A külföldi munkavállalás előnyei és veszélyei

A külföldi munkavállalás előnyei és veszélyei

A kép csak illusztráció!

Napjainkban egyre nagyobb számban vándorolnak ki hazánkból a biztos megélhetés reményében. Magasabb fizetés, a jobb életbe vetett hit, nyelvtanulás, kaland. A külföldi munkavállalásnak viszont megvan a maga negatív oldala is.

Manapság egyre több magyar állampolgár próbálja ki a szerencsét külföldön a jobb megélhetés, a biztos nyelvtudás és a szakmai gyakorlat megszerzésének reményében. Lényeges viszont, hogy ne kapkodjuk el a döntést! Még az utazás előtt tanácsos átgondolni, hogy melyek azok az országok, amik számításba jöhetnek, és mi módon keressünk munkát magunknak.

Út a szebb jövő felé


A külföldi munkák előnye amellett, hogy szakmai tapasztalatot szerezhetünk, a nyelvtanulás, vagy a nyelvtudás továbbfejlesztése. Mostanság számos olyan ismeretanyaghoz juthatunk külföldön, amelyet itthon nem, vagy nem azon a szinten tudnánk. Alkalmunk nyílik arra, hogy megismerhessük az adott kultúra szokásait, illetve meg tanuljunk együtt élni a helybéliekkel. Megfelelő kommunikációs képesség, élelmesség és gyakorlatias szemlélet viszont nélkülözhetetlen ahhoz, ha határon túl szándékozunk szerencsét próbálni. Ott azonban átélhető, hogy milyen egy összetartó csapatban dolgozni, vagy, hogy milyen az, amikor a szaktudás számít igazán és nem a kapcsolati tőke. A kivándorlók zöme a magasabb kereset miatt hagyja el az országot, mivel külföldön a magyar bérek 3 - 4-szeresét is megkereshetik.

De mi a helyzet valójában?


A külföldi állás miatt akár huzamosabb ideig nem láthatjuk a családunkat. Habár a pénz eléggé ösztönző, azért nem árt azt figyelembe venni, hogy a külföldi tartózkodás alatt nemcsak bevételünk, hanem kiadásaink is lesznek. Albérletre, közlekedésre és étkezére szintúgy kell költeni. A külföldi munkavállalás ezen felül veszélyekkel is járhat.

  • Szükség van a nyelvtudásra!


Nyelvtudás nélkül nekivágni szerfelett nem tanácsos, hiszen a hivatalos ügyeket idegen nyelven kell intézni és értenie kell a dolgozónak felettesei utasításait is. A munkaszerződést is az adott ország nyelvén írják meg, ha valaki nem érti, mi áll az adott papíron, annak aláírása több mint kockázatos.

  • Ne dőljünk be a kecsegtető ajánlatoknak!


A külföldi munka során gyakorta szállást és ellátást is biztosít a munkaadó, ezt viszont általában levonják a dolgozó fizetéséből. Épp ezért már a kezdet kezdetén javasolt tisztázni a levonások mértékét, különben csakhamar pénzügyi nehézségeink keletkezhetnek.

  • Csak stabil anyagi háttérrel vágjunk neki az útnak!


Hetek is eltelhetnek addig, amíg az első keresetünket kézhez kapjuk, élni viszont addig is kell valamiből. Külföldi tartózkodásunk alatt nem árt gondolni arra is, hogy miből fizetjük a lakbért, miből tartjuk fenn magunkat, hiszen némely országokban az élelmiszer drágább, mint Magyarországon.

  • A személyes okmányaink mindig legyenek nálunk!


Személyi igazolványunkat és / vagy útlevelünket, illetve más személyes okmányunkat soha ne adjuk ki a kezünkből, még akkor sem, ha a munkaadó ezt külön kéri. A Külügyminisztérium is azt tanácsolja, hogy a dolgozó a szükséges engedélyeket, bejelentések megtételét, egyedül vagy a munkáltatójával közösen intézze.

Három éve, 2012-ben egy figyelemfelhívó kampányt indított a magyarországi EURES hálózat és az országos Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya. Az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a külföldi munkavállalás veszélyeire és segítsenek a bajba jutott magyar állampolgároknak. Tapasztalatok szerint az emberek sokszor minimális nyelvtudással és előzetes információ nélkül vágnak neki munkát találni külföldön. A kampány ezen felül felhívja a figyelmet arra is, hogy aki már megütötte a bokáját a külföldi munkavállalással, az nyugodtan forduljon segítségért a hatóságokhoz.

A diákokra is veszélyt jelenthet


A nyári szünetben egyre nagyobb számú fiatal vág neki a nagy útnak, hogy külföldön keressenek maguknak valami szezonális munkát. Ráadásul, hogy egy kis plusz pénzhez jutnak, mindez nagyszerű kaland is számukra. A diákok elsősorban gyermekfelügyelőnek, korrepetáló tanárnak vagy netán felszolgálónak mennek más országba dolgozni. Számukra hasonlóképpen veszély jelenthet a külföldi munkavállalás. Az ő esetükben lényeges, hogy nem szabad bedőlni a gyanús hirdetéseknek, hanem csakis nemzetközi diákügynökségnél tudakozódjanak. Fiatal lányoknál különösen nagy veszélyt jelent, hogy gyakran bedőlnek olyan ajánlatoknak, melyek hostess munkára és fotózásra csalogatják őket. Rengeteg esetben bebizonyosodott az, hogy ennek súlyos következményei lehetnek.

Főként fiatalon javasolt külföldön munkát keresni, amikor még nincsenek kötöttségek, akár közvetlenül a diploma megszerzése után. Lényeges viszont, akárhogy is döntünk, hogy ne csak a lehetőségeket, hanem a veszélyeket is vegyük figyelembe a külföldi munkavállalás folyamán.