2015. szeptember 23., szerda

7-szer gyorsabban nő a külföldi munkavállalás a hazainál

7-szer gyorsabban nő a külföldi munkavállalás a hazainál

A kép csak illusztráció!

Az LMP szerint a KSH legutóbbi foglalkoztatási adatait egyoldalúan olvasó kormány nem szándékozik tudomást venni az egyre fokozódó elvándorlásról.

A tavaszi KSH adatok szerint a múltévhez képest 12.000-el emelkedett a külföldön munkát vállalók száma, ami a belföldi foglalkoztatás 1,7 %-os bővülését jócskán meghaladó, 12,3 %-os növekedést jelent. A kormányzati pozitív megítélésre semmi ok: a ránézésre javuló foglalkoztatási adatok süllyedő életszínvonalat, egyre nehezebb megélhetést takarnak. Az LMP szerint az elvándorlás tovább fog fokozódni, ha nem csinál valamit a kormány a dolgozók szegénységi problémájával.

A KSH legutóbbi foglalkoztatási adatait egyoldalúan tanulmányozó kormány nem akar tudomást venni az egyre fokozódó elvándorlásról. Pedig 2014-hez képest kb. 12.000 fővel többen dolgoztak külföldön az első negyedévben, ami 7-szer nagyobb arányú növekedést jelent a belföldi foglalkoztatásnál. A hazánkban létesített munkahelyek jelentős része sem tartós, szilárd, 8 órás, bejelentett munka, erre utal, hogy a versenyszférában 2010-hez képest csupán 40.000-rel emelkedett az alkalmazottak létszáma, és eléggé messze vagyunk még a válság előtti szinttől, amikor a jelenleginél mintegy 85.000 fővel dolgoztak többen piaci állásban.

Az LMP szerint egyértelmű, hogy a foglalkoztatási adatok kormányzati értelmezése elkendőzi a dolgozói szegénység problémáját, azt, hogy a munkát vállalók számottevő részének, 2.200.000 embernek a keresete el sem éri a létminimumot. Egyre nagyobb számban hagyják el az országot, mert itthon a munkából sem tudnak megélni. Az LMP sürgős lépéseket siettet a dolgozói szegénység elleni javaslat-csomaggal.