2016. augusztus 5., péntek

Németországban a bevándorlók 74 %-a végez alantas munkákat

Németországban a bevándorlók 74 %-a végez alantas munkákat

A kép csak illusztráció!

A Német Szövetségi Munkaügyi Hivatal elismeri, hogy a Németországba érkező új bevándorlók 74 %-ának nincs képesítése, és valószínűleg csak az egyszerű, alantas munkákat lesznek képesek elvállalni.

Azoknak a több mint 1 millió bevándorló munkaerőnek az integrációja volt a Német Szövetségi kormányzat egyik fő prioritása, akik az elmúlt évben Németországba érkeztek.

Az új közzétett adatok szerint a Szövetségi Munkaügyi Hivatal (BA) tehetne egy újabb kihívást, hogy a német törvényhozók, akik biztosították a közvéleményt, hogy a bevándorlók többsége könnyen tudnának magas képzettséget igénylő álláshelyeket betölteni, az országnak azon a pontján, ahol a legégetőbb szükség lenne rá.

A hivatal jelentése azt mutatja, hogy a bevándorlók 74 %-a, akiket 2016. júniusában regisztrálták, nem rendelkeznek semmiféle képesítéssel vagy szakképzettséggel - írta meg a Die Welt.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal 297.000 migránst vizsgált meg és megállapították, hogy 74 %-uk nincs szakmájuk vagy valamiféle szakképesítés. De még ennél is aggasztóbb az a tény volt, hogy több mint a bevándorlók 1/3-a, pontosabban 36,8 %-uk még a középiskolát sem végezte el. A hivatal megállapította, hogy nem lenne annyira nehéz minden ilyen típusú bevándorlót, hogy maradjanak meg a jelenlegi szakmai szintűkön és a legtöbben a háttérbe szorulva alantas munkákat végeznek - esetleg egész életükben.

A kérdés hatalmas problémát jelent a német kormányzatnak, mivel szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy komoly hiányosságok vannak számos iparágban. A valóságban az a helyzet, hogy Németországban a legnagyobb igény a magasan képzett területeken dolgozók helyett az alacsonyan képzett munkaerő iránt van, amelyből bőséges a választék és ez folyamatosan növekszik. A bevándorlók csupán 4 %-a, mintegy 12.000 ember, rendelkezik a szükséges ismeretekkel, hogy belépjen a munkaerőpiacra. De még akkor is a szükséges nyelvtanfolyamok elvégzése még hátha van, amelyek több hónapot is igénybe vehetnek.

Egy 2016. július elején végzett felmérés szerint, amelyet a „Frankfurter Allgemeiner Zeitung” nevű újság közölt, kimutatták, hogy Németországban a bevándorlók számára egyre nehezebb idők jönnek, hogy használható képesítést vagy jó álláshelyet szerezzenek jelentősebb cégeknél. Az összegyűjtött adatok alapján, papíron mindössze 54 bevándorlót közvetítettek ki munkára jelentősebb Németországi nyilvánosan működő társaságokhoz, annak ellenére, hogy több mint 1 millió bevándorló érkezett.

A statisztikák és összegyűjtött adatok mind megerősítik a közgazdászok figyelmeztetését, akik már a kezdetek óta emlegetik a bevándorlási válságot, hogy a beáramló alulművelt migránsok katasztrofális hatással lesznek a német gazdaság működésére. Néhányan távoztak, de azt kijelentették, hogy a bevándorlók egy "elveszett nemzedék", akik arra hivatottak, hogy a továbbra is a német jóléti programok által vannak támogatva, vagy alacsony képzettségű munkahelyek által lefelé nyomják a béreket, mint ahogy a kormány által javasolt úgynevezett "1 eurós állások".