2016. április 27., szerda

Nincs menekültügyi minimálbér Németországban

Nincs menekültügyi minimálbér Németországban


Az „1 Eurós állások” célja az integráció elősegítése


Németországban 2015-ben, mintegy 1 millió menekültet regisztrálták. Sokan közülük most kétségbeesetten keresnek egy jól fizető állást. A ZEW (Centre for European Economic Research) vezetője, Achim Wambach szerint, ezek az intézkedések hosszú távon segíteni fognak a munkanélküliek helyzetén.

Egyes intézkedések a hosszú távon munkanélkülieknek, illetve a menekülteknek hasznosak lesznek a vezető gazdasági szakértők szerint. "A minimálbér ideiglenes felfüggesztése, hogy ezek az emberek munka kíséretében nyelvtanfolyamokon és egyéb hasznos képzéseken vesznek részt" - jelentette ki az Európai Gazdasági Kutatási Központ új vezetője, Achim Wambach. "Ez azonban nem jelent végleges megoldást, de ez egy jelentős lépés a munkaerőpiacon." Ez a lépés rendkívül fontos a társadalmi integráció szempontjából. A szakmai gyakorlatot - amit kezdetben alacsony szinten fizetnek - is hasznosnak tartja Wambach.

Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy az nagymértékben segít, ha megtanulják a menekültek az adott ország nyelvét. "Természetesen szükség van nyelvtanfolyamokra, de a munkavégzéskor, együtt dolgozva a német kollégákkal, nagyban elősegíti a gyorsabb a nyelvtanulást."

Németországban az integráció témája, hogy ki honnan érkezik az ország területére, Wambach nézete szerint: "Németországban eddig nem volt a legmegfelelőbb a migránsok integrációja a munkaerőpiacon. Ezért van ennek a kérdésnek ilyen nagy jelentősége, és ez jó, hogy a szövetségi kormány már megerősítette, hogy osztja ezt a nézetet."

Több vállalati elkötelezettségre van szükség


A nagykoalíció elősegíti a menekültek integrációját, több munkahely létrehozásával és nyelvtanfolyamok indításával. A tervek szerint, például a menedékkérők 3 évig tolerálniuk kell azt a prioritási vizsgálatokat, amely szerint egy adott munkát először a német és az európai uniós állampolgárnak kell felajánlani. Wambach üdvözölte ezt a tervet. Mindamellett, hogy a szövetség jóvoltából 100.000 új álláslehetőség - kvázi "1 Eurós munkahely" - jön létre. A ZEW vezetője azt mondta: "A cél az, hogy a menekülteknek jobb minőségű álláshelyeket biztosítsanak - de szakmai vagy kisebb, marginális munkaköröket is betölthetnek."

A menekültek helyzete új - és ehhez az új helyzethez, új megoldásokat kell kieszközölni. "Az elképzelhető, moduláris képzéseken: Egy menekült, például elvégezhet egy részképzés, majd utána munkát vállal ezzel a rész-szakképesítéssel," - mondta Wambach. "Ha ez módszer beválik, majd az arra érdemesek lépésről lépésre haladva, teljes szakképzettséget is szerezhetnek."

Németországban a kreatív vállalkozások nyújthatnak új munkahelyeket a menekültek számára Wambach meglátása szerint. "A szolgáltatási szektor bővíthető, más országokhoz képest, beleértve a jobb egészségügyi ellátást is," - nyilatkozta. " Az utóbbi években nagyon sok ember integráltak a munkaerőpiacon." A cégek is kötelezettséget vállaltak, hogy részt vegyenek ebben a folyamatban.