2016. április 12., kedd

Németországi minimálbér

Minden 10. állás jobban fizetett


2015 januárjában, Németországban bevezették a törvényes minimálbért. Összesen 4 millió új munkahely jött létre ennek következtében. Elsősorban olyan álláshelyek, ahol a munkavállalóknak nincs kollektív szerződése.

Berlin - A minimálbér előző évi bevezetés révén országszerte minden 10. munkahely jobban fizetett lett, a szövetségi statisztikai hivatal közleménye szerint. Kelet-Németországban pedig minden 5. állás ilyen típusú - közölte a statisztikai hivatal Wiesbaden-ben. Szám szerint 4 millió, vagyis az összmunkahelyek 10,7 %-a került a 8,50 eurós minimálbér védelme alá. Ezeknek több mint a fele az úgynevezett „Mini-Jobs” kategóriába tartozik, amelynek a jövedelemhatára havi 450 euró.

A Statisztikai Hivatal egy 2014. áprilisban készült Jövedelemszerkezeti Felmérésre hivatkozik az első eredményekről. Ez nem arról tanúskodik, hogy sok a munkahely létrejötte a minimálbér esetleges megszüntetéséhez vezetne. Egy Szövetségi Munkaügyi Hivatalnál készített tanulmány szerint nem történtek tömeges elbocsátások. Ezt a tényt erősíti meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is. "Az átmenet munkanélküliség a foglalkoztatásból, nyilvánvalóan nem ennek következtében növekedett a minimálbér" - adta ki közleményét a "Németországi gazdasági jelentése".

2015 elején, bevezetése előtt néhány hónappal a minimálbér a hivatali statisztikák szerint mintegy 5,5 millió euróval alacsonyabb fizetést adtak a munkahelyeken a dolgozóknak Németországban. Ez a 4 millió fő került a minimálbér védelme alá. A fennmaradó 1,5 millió munkahely a hivatal statisztikai szerint mentességet kap. Ide tartoznak a szakmunkástanulók, a gyakornokok illetve a kiskorúak. Ezen túlmenően, az átmeneti rendszer lehetővé tette az egyes iparágak esetében az alacsonyabb bérek kifizetését, amennyiben ezt szabályozzák a kollektív szerződésekben.

A minimálbér ezért előnyös főleg az olyan alkalmazottak esetén, akiket a gyárakban alkalmaznak, kollektív szerződéssel. A dolgozók 4/5-e a már védettek az alacsonyan fizető állásokkal szemben, amelyeknél nem terjednek ki a kollektív szerződések. Legtöbbjük, mintegy 500.000 fő a kiskereskedelemben és a vendéglátó-ipari egységekben dolgozik.