2015. március 1., vasárnap

Legnépszerűbb szakmák a külföldi munkaerőpiacon

Legnépszerűbb szakmák a külföldi munkaerőpiacon

 
A kép csak illusztráció!

Országonként eltérő, hogy melyik szakma a leginkább keresett.


Vendéglátós, gyermekfelügyelő, ápoló, mérnök, építőipari szakmunkás – ezekkel a szakmákkal van a legnagyobb esély munkát kapni külföldön. Ám nem mindegy, hogy ki melyik országban szándékozik munkát vállalni, mert minden országban másra van kereslet. Míg azonban Angliában, Ausztriában és Németországban leginkább a szakmunkásokat keresik, addig Svájcban inkább a magasan kvalifikált embereknek van igazán sanszuk állást találni. Nézzük, kinek hol van esélye, ha külföldön szeretne dolgozni:

Vendéglátó szakma


Angliában, Ausztriában és Németországban jócskán van kereslet a pincérekre és a felszolgálókra a téli és a nyári szezonokban egyaránt. A határ közeli sípályákon nagy arányban főleg magyarok dolgoznak.
Kedvező helyzetben vannak az építőipari szakmunkások, kőművesek, gipszkartonozók is.
A mozdonyvezetők, fűtésszerelők, villanyszerelők, víz- és gázvezeték szerelők is bőven találnak munkát a cégeknél. Az itthoni álláskeresési börzén elsősorban a gépgyártással, járműgyártással és elektrotechnikával foglalkozó vállalatok jelezték, hogy probléma nekik a létszám feltöltés. Hasonló gondokkal küzd az is, aki fémipari szakmunkásokat alkalmazna. 

Az autószerelők és a karosszérialakatosok munkája lényegesen megbecsültebb külföldön, mint Magyarországon. Németországban, szakszervizekben tudnak elhelyezkedni azok, akik szakmai jártasságuknak köszönhetően készek az önálló munkavégzésre. Olaszországban viszont a nyílászárókhoz értő szakemberek iránt van a legnagyobb kereslet, de a vízvezeték szerelők illetve a kőművesek is találnak maguknak állást.

A szaktudás megbecsülése


A CNC esztergályosok, marósok, gépkezelők is keresett szakemberek, de ezekre az álláshelyekre fontos kitétel a megfelelő szakmai tapasztalat. Nagy gyakorlattal rendelkező CNC gépkezelőknek főként Heidenhain (heidenheim) vezérlésű gépekhez, illetve Siemens, Fanuc vezérlésére van szükség Németországban. Az osztrákoknál és a németeknél a hentes is eléggé keresett szakma, mondhatni hiányszakma ebben a két országban. Ezért Ausztriában szívesen foglalkoztatják az „ingázó” hentes szakembereket.

Angliában főleg vízvezeték szerelőkből van hiány, de autószerelőket is várnak nagy számban. Mérnököket, kőműveseket, építőipari dolgozókat, hegesztőket egyaránt alkalmaznak, de a valóságban a legtöbb fizikai szakképesítés hiányszakmának tekinthető.

A Brit-szigeteken különösen közkedvelt, hogy a családok a gyermekek mellé segítőt (felügyelőt) fogadnak. Amíg a bébiszitter alkalmanként, szükség esetén vigyáz a gyerekre, és nem él a családdal egy fedél alatt. Az au-pair olyan fiatal, aki a gyerekfelügyelet mellett a gyerekkel kapcsolatos háztartási teendőket is ellátja. Azaz a főzés, takarítás, bevásárlás, esti mese olvasása is a munkakörébe tartozhat.

Az orvosokat minden országban várják


Az egészségügyi szakemberek is hasonlóképpen jó helyzetben vannak. Az Egyesült Királyságban például sok egyedül élő idős ember található, ám az országban fontosnak tartják, hogy ők se maradjanak megfelelő segítség nélkül. Idősotthonokba bentlakások vagy bejáró gondozókat, nővéreket, ápolási asszisztenseket is keresnek akár külföldről is.

Számottevő magyar orvos, fogorvos, ápoló is külföldön lelt jól fizető állást. Az orvosok körében pár éve még az volt a közkedvelt séma, hogy repülőre ültek a hétvégén és ügyeletet vállaltak valamelyik jól fizető országba. Ebben Nagy-Britannia volt az elsődleges célpont. 2-3 éve azonban Németország vette át a vezető helyet. Többen viszont teljes állást vállalnak, és osztályos orvosnak mennek még a Skandináv országokba is.

A diplomások közül a gépész- és villamosmérnök szakemberekre, informatikusokra szintén garantált állás vár külföldön. A jó állás kritériuma természetesen minden országban a megfelelő szintű nyelvtudás. Ennek hiányában kvázi csak betanított munkát vallalhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése