2019. január 16., szerda

Kilép az Egyesült Királyság az EU-ból, vagy sem? Hogy is áll jelenleg a BREXIT?

Kilép az Egyesült Királyság az EU-ból, vagy sem?Hogy is áll jelenleg a BREXIT?

A kép csak illusztráció!


Elbukott a brit kormány BREXIT-terve


Valóban az történt tegnap este az Egyesült Királyságban, amire a BREXIT nevű tragikomédiát figyelők számíthattak. Nem csak abban a tekintetben, hogy Theresa May miniszterelnök BREXIT terve elbukott, hanem abban is, hogy a következő órákban a brit belpolitika egyre súlyosbodó válságát követhetjük szemmel. Az alternatíváknak se szeri, se száma, de a bizonytalan politikai szereplők egyelőre tovább haladnak a rendezetlen kilépés mély szakadéka felé. 

Az előzetes várakozások is arról szóltak, hogy a Theresa May által létrehozott konvenció bukásra van ítélve, annak csak a mértéke kérdéses. Minek következtében a voksolás eredménye megsemmisítő erejű lett a kormányzó Konzervatív Pártra nézve, ezért - ahogyan az várható is volt - egy bizalmatlansági indítványt kell túlélnie a miniszterelnöknek és kormányának. Ha ez az indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt azonnal megindított, átmegy (a mai szavazás után ennek a lehetősége megnőtt), akkor előrehozott választások felé venné az irányt az ország, ami tovább serkenti majd a belpolitikai bizonytalanságot.

A befektetők szavazásra adott azonnali reakciója sem meglepő. Gyanítható, hogy rövidtávon a piacok örülni fognak, ha elbukik May és a sorsdöntőnek beállított BREXIT-szavazás, mert ez fokozná a valószínűségét annak, hogy Nagy-Britannia az EU-ban marad. A BREXIT-megállapodás leszavazása után észrevehetően belevettek az amerikai tőzsdékbe és az angol font is váratlanul megerősödött. Mindazonáltal a May-terv bukása nem csak a bennmaradás, hanem a kaotikus kilépés esélyeit is növeli (az első európai reakciók is az erre való felkészülést nyomatékosítják), vagyis a következő hetekben - hónapokban is feszült marad a hangulat a tőkepiacokon.

Ennél komolyabb jóslásokba egyelőre korai lenne belemenni az eléggé sok bizonytalansági tényező miatt. Ami biztos: rövidtávon a bizalmatlansági előterjesztés eredményére érdemes figyelni (az ebből adódó előrehozott választási esélyekre) és az Unió vezetői felől érkező visszajelzésekre. A bizalmatlansági szavazás eredménye választóvonal lesz az évek óta tartó kilépési folyamatban. Ha Theresa May megússza, akkor a jelenlegi keretrendszer farigcsálása mentén haladhatnak tovább (kitolják a 2 éves kilépési intervallumot), ha megbukik a kormány, akkor egy előrehozott választás mentén akár a BREXIT belső tartalma is jelentősen módosulhat. Az Egyesült Királyságot azonban továbbra is köti a népszavazásuk eredménye, korlátozza őt az EU-val szembeni egyenlőtlen tárgyalási státusz és egyelőre arra sincs senkinek ötlete, hogy egy új választás hogyan tudna véget vetni annak a belpolitikai dekonjunktúrának, amelybe a politikai vezetők figyelemre méltóan lavírozták magukat.


A brit kormány már előrevetítette, mire készül a leszavazás után


Philip Hammond brit pénzügyminiszter egy kedd éjszakai konferenciahíváson igyekezett meggyőzni a brit üzleti élet vezetőit, hogy a No-Deal BREXIT forgatókönyv elkerülhető, és most először felvetette annak az opcióját, hogy kitolják a 2 éves kilépési intervallumot, tehát elhalasztják az 50. cikk alapján esedékes kilépési időpontot (március 29.) – tette közzé a Financial Times.

Adam Marshall, a brit kereskedelmi kamara vezetője jelezte: az üzleti életben türelmetlenség és egyre erősödő felindultság van jelen, mivel még 2 és fél év után sincs jele annak, hogy véget érne ez a politikai hullámvasút.


Az uniós főtárgyaló is aggodalmát fejezte ki


Soha nem volt még ekkora a veszélye az Egyesült Királyság rendezetlen Európai uniós kiválásának, Londonnak mielőbb tisztáznia kell a szándékait a BREXIT feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi brit alsóházi elutasítását követően - jelentette ki Michel Barnier uniós BREXIT-ügyi főtárgyaló szerdán.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris vitáján Barnier kijelentette, hogy sajnálattal vette tudomásul a szavazás eredményét, és rámutatott, hogy csupán 10 hét van hátra a szigetország tervezett kilépésének dátumáig, 2019. március 29-ig, ezért fel kell gyorsítani a felkészülést a "kemény BREXIT-re".

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy a kudarc ellenére az EU folytatja a kilépési szerződés törvénybe iktatását. (MTI)