2016. október 28., péntek

Mennyi a fizetés külföldön? Nettó – bruttó bérkalkulátor

Mennyi a fizetés külföldön? Nettó – bruttó bérkalkulátor

 
Bérkalkulátor működése

Amikor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi munkahelyünkön (persze ha van), nevetséges a fizetés, akkor azon kezdünk gondolkozni, hogy hol lehetne sokkal többet keresni. Aztán végignézzük a hazai álláshirdetéseket és szomorúan tapasztaljuk, hogy semmi olyan lehetőség nincs, ami számunkra jó lenne. Vagy ugyanannyi a fizetés, mint a jelenlegi munkahelyünkön, vagy olyan speciális elvárásokat kérnek, amivel mi nem rendelkezünk. Milyen lehetőségünk van ilyenkor? Sokan elsőre rávágják, hogy menj külföldre dolgozni. A külföldi bérek ténylegesen a hazai bérek sokszorosát érik el. Aztán észrevesszük, hogy ezek bizony bruttó bérek, de mennyit is kapunk ebből kézhez, tehát mennyi lesz ez nettóban. A továbbiakban erről szeretnék néhány fontos információt megosztani Önökkel.

Bérkalkulátor

Országonként eltérő az adózási rendszer, ebből kifolyólag egy Németországban megkeresett bruttó bér nettóban, nem biztos, hogy annyi lesz, mint például Angliában. Ennek egyszerű az oka, ahány ország, annyi adózási rendszer. Ez még nyomon követhető is lenne, de országon belül is eltéréseket produkál az, hogy melyik személy, milyen specifikációkkal rendelkezik. Leegyszerűsítve, mint Magyarországon a családi adókedvezmény. Ha pontos képet szeretnénk arról kapni, hogy mennyi lesz a fizetésünk, érdemes lehet egy professzionális bérkalkulátorral kiszámolni, hogy mennyi pénzre számíthatunk. Konkrét példát nem szeretnék írni, mivel nagyon sok ország van és mindegyiknek más és más a bruttó – nettó bérkalkulátora ezért leírok néhány lehetőséget, hogyan keressenek rá a keresőkben.

1. Ha például Németországban szeretnék megtudni azt, hogy mennyi a bruttó bérből származó nettó kereset, akkor a következőket írják be a keresőbe:

  • Bérkalkulátor Németország
  • Bérkalkulátor Németország (évszám) tehát a következő formában: Bérkalkulátor Németország 2017, Bérkalkulátor Németország 2018, Bérkalkulátor Németország 2019 stb.
  • Nettó bérkalkulátor Németország
  • Bruttó nettó kalkulátor


Vagy mindezeket beírhatják németül is, ha rendelkeznek nyelvtudással. Német nyelven sokkal pontosabb információkat fognak találni, de a magyar nyelvű bérkalkulátorok sem rosszak, sőt.






2. Most nézzünk egy példát arra is, hogy mi a teendő, ha például Ausztriában szeretnénk megtudni, hogy mennyi a bruttó bérből származó nettó bevétel, tehát az, amit kézhez kapunk. A következőkre érdemes rákeresni:


  • Bérkalkulátor Ausztria
  • Bérkalkulátor Ausztria (szintén évszám megadásával) a következő formában: Bérkalkulátor Ausztria 2017, Bérkalkulátor Ausztria 2018, Bérkalkulátor Ausztria 2019 és így tovább
  • Nettó bérkalkulátor Ausztria


És itt is választhatjuk ezeknek a keresőszavaknak a német nyelvű változatait, persze csak akkor, ha értünk németül és képesek vagyunk értelmezni azt, hogy milyen információkat (adatokat) kérnek be tőlünk.

3. Most nézzünk arra is egy példát, hogy mi van akkor, ha például az angliai nettóbér érdekel minket. Mint ahogy azt már említettem országonként nagy az eltérés, egyik országban sokat fognak le a bruttó bérből, míg más országokban sokkal kevesebbet. És ráadásul ez még időről időre változhat. Ezért érdemes a keresőszó után beírni az aktuális évszámot.


  • Bérkalkulátor Anglia
  • Bérkalkulátor Anglia (ismételten az aktuális évszám) például: Bérkalkulátor Anglia 2017, Bérkalkulátor Anglia 2018, Bérkalkulátor Anglia 2019 és így folytatva tovább a sort, az aktuális évszámnak megfelelően
  • Nettó bérkalkulátor Anglia


Tehát három országgal bemutattam, hogy hogyan is kell a keresést elvégezni, igazából a többi ország tekintetében is ugyan így kell eljárni, természetesen kicserélve az ország nevére és az aktuális évszámra. Mint például: Bérkalkulátor Hollandia 2017, Bérkalkulátor Svájc 2017, Bérkalkulátor Írország 2017, Bérkalkulátor Franciaország 2017, Bérkalkulátor Norvégia 2017 és így tovább. 





Mi befolyásolja még a külföldi bérünket?

Van néhány olyan tényező, amivel a bérkalkulátorok sem tudnak számolni. Ezek pozitívan és negatívan is befolyásolhatják azt, hogy mennyi pénzt kapunk a zsebünkbe. Az egyik ilyen tényező a béren kívüli plusz juttatások (itt nem a túlórára gondolok, mert ugye az is adóköteles), hanem különféle kafetériákra (cafeteria). Elsősorban étkezési utalvány, utazási hozzájárulás, lakhatási hozzájárulás, de megemlíthetném azt is, ha például a munkáltató a munkavállaló számára ingyenesen biztosítja a szállást és az étkezést, az már egy nagyon nagy pluszt jelent. Sokkal jobban járhatunk, ha például a munkáltató ingyen biztosít szállást és étkezést, de a bér valamivel kevesebb, mert a végén így jobban kijövünk anyagilag, mintha magasabb bért kapnánk, majd ezeket külön kellene fizetnünk. Summa summarum a béren kívüli egyéb kedvezményekkel egy bérkalkulátor nem tud számolni, így érdemes ezeket hozzáadni.