2016. május 18., szerda

Németország - Nincs munka, de bizakodnak

Németország - Nincs munka, de bizakodnak


2015-ben, Németország területére 477.000 menedékkérő érkezett - annyi, mint még soha. De eddig nem részesültek a gazdasági fellendülés hatásaiban. A német munkaerő-piacra való belépésük számos akadályba ütközött.

Azok, akik a múlt évben menekültként érkeztek Németországba, eddig nem részesültek a német munkaerő piaci állásdömpingből. Éppen ellenkezőleg: az első statisztikai elemzések kimutatták, hogy az Irakból és Szíriából jövő menekültek között aránytalanul nagy a munkanélküliség.

Ez az egyik legfontosabb megállapítása a 2016-os szociális jelentést tartalmazó adatszolgáltatásnak a Szövetségi Köztársaság területén. A jelentésben a statisztikusok és társadalomkutatók adatai az élet legkülönbözőbb területeiről tevődik össze. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatjelentéseinek kiadásában közreműködött a Szövetségi Hivatal Állampolgári Ismeretek, a Berlin Tudományos Központ a Társadalmi Kutatásért (WZB) valamint a Társadalmi - Gazdasági Panel (SOEP) és a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW Berlin).

A munkaerő piacra való beilleszkedés nagy kihívást jelent


"Az eredmények értelmezéséhez az elkövetkező években jelentős kihívásokra kell számítani a munkaerőpiacon a menekültek integrációját tekintve" - jelentette ki Mareike Bunning, a WZB tanulmányi igazgatója, Berlinben. Bár lenne hivatalos statisztika az elismert menekültek számáról, de még nem ismerték el ezt a csoportot. De a kutatók képesek voltak fizetni, hogy a menedékkérők társadalombiztosítása rendben legyen Németországban, ahová a menekülteket helyezték el a fő származási országok szerint.

Tehát az iraki menekültek részére körülbelül azonos számú kötelező társadalombiztosítási járulék lett befizetve munkanélküliként. Az elismert Szíriai menekültek jelentős része munkanélküli volt. Összehasonlításképpen: 2011 közepéhez képest a menekültek fő csoportjainak helyzete jelentősen romlott. Ez a megállapítás a statisztikusok szerint éles ellentétben áll a munkaerőpiacon lévő általános pozitív tendenciával Németországban.

Szegényesebb oktatás - szegényesebb kereset


A 2016-os adatszolgáltatás jelentése a mintegy 16,4 millió migráns lakosság helyzetét vizsgálja a német munkaerő-piacon. A jelentés szerint, különösen a harmadik világ országaiból és Törökországból újonnan érkezetteket téve ki a szegénység kockázatának. Mivel ők átlagosan kevésbé képzettek, tehát kevesebb pénzt is kerestek.

Mégis pont ez a népességi csoport különösen elégedettek az életükkel. "Hasonlítsuk össze a bevándorlók életét Németországban, a korábbi származási országokban élőkével és lehet látni a helyzetüket, amely többnyire pozitív." - mondta Mareike Bunning, kutató.

A bevándorlók csoportjai illetve a harmadik világbéli leszármazottai, Németország adatai szerint mintegy 3,7 millió embert tesz ki. Az 5,9 millió csoportjába tartoznak a vendégmunkások és azok családtagjaik, akik az 1950-es és 1960-as években emigráltak. A Közép és Kelet-Európába visszatérők körülbelül 4,2 millió embert jelent.

A jelentés adatai szerint Németországban már minden 5-ik lakos bevándorlói háttérrel rendelkezik. A bevándorlás legutóbbi hatásai világosan kimutatják, hogy a 2015-ös nagy menekült bevándorlási hullám előtt minden 3-ik gyermek, legalább részben külföldi származású volt.